Πώς καταλαβαίνεις ότι έχεις κονδυλώματα;

Εξηγεί ο εξειδικευμένος δερματολόγος-αφροδισιολόγος Dr. Τζερμιάς

woman genitals iStock

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικά νοσήματα που μεταδίδονται με την επαφή κατά τη διάρκεια του σεξ. Επειδή πρόκειται για ένα νόσημα που μπορεί να το πάθει κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο, απευθυνθήκαμε στον Dr. Τζερμιά,  Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη και Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD), να μας εξηγήσει τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων. Έτσι, θα  γνωρίζουμε τι να προσέξουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε την μετάδοση σε άλλο άτομο ή την εξάπλωσή τους.

Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα – Πώς μοιάζουν;

Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και κυρίως από τα στελέχη 6 και 11 του ιού. Όταν εκδηλώνονται, μοιάζουν με εξογκώματα σε μορφή μικροσκοπικού κουνουπιδιού. Μπορεί να μεγαλώνουν χωριστά ή σε συστάδες, να είναι μεγάλα ή μικρά και το χρώμα τους να είναι του δέρματος ή πιο σκούρα. Τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν καμία ενόχληση ή παραμένουν απαρατήρητα καθώς βρίσκονται ανάμεσα σε πτυχώσεις του δέρματος ή καλύπτονται από την τριχοφυΐα της περιοχής. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που αναφέρουν κνησμό, ερυθρότητα, αίσθημα καύσου ή αιμορραγία εάν κάποιος τα ξύσει. Όσον αφορά τις γυναίκες, αναπτύσσονται στο αιδοίο και τα χείλη του, στον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας ή τον πρωκτό, ενώ στους άνδρες στο πέος, το όσχεο ή τον πρωκτό. Επειδή μερικές δερματικές παθήσεις ή άλλα νοσήματα έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά των κονδυλωμάτων, όταν κάποιος εντοπίσει μία βλάβη με παρόμοια χαρακτηριστικά, θα πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον εξειδικευμένο δερματολόγο-αφροδισιολόγο για λεπτομερή διάγνωση.

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται αμέσως μετά την μόλυνση;

Μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HPV για να εμφανιστούν τα κονδυλώματα. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν περιστατικά, ειδικά όταν υπάρχει συχνή εναλλαγή συντρόφων, που κάποιοι δεν μπορούν να εντοπίσουν πότε μολύνθηκαν ή ποιος τους μετέδωσε την μόλυνση. Επίσης, μπορεί να σας έχουν μεταδώσει τον ιό, να έχετε μολυνθεί και να μην εμφανίσετε κανένα σύμπτωμα κι εσείς με τη σειρά σας να το μεταδώσετε, χωρίς να το ξέρετε, σε κάποιον άλλον.

Οι περισσότεροι που εμφανίζουν κονδυλώματα πιστεύουν ότι τους απατά ο σύντροφός τους. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Επειδή μερικές φορές απαιτείται αρκετός χρόνος για να εμφανιστούν τα κονδυλώματα, υπάρχει περίπτωση είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας να τα έχετε κολλήσει εδώ και καιρό. Ο ιός μπορεί να υπάρχει μήνες ή και χρόνια στον οργανισμό κάποιου μέχρι να εκδηλωθεί. Σε γενικές γραμμές, ο ιός για να επωαστεί και να κάνουν την εμφάνισή τους τα κονδυλώματα χρειάζεται οκτώ μήνες. Για τον λόγο αυτό, όταν γίνεται διάγνωση των κονδυλωμάτων, πρέπει να ανιχνεύονται τόσο οι υποκλινικές βλάβες, δηλαδή τα κονδυλώματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, όσο και οι λανθάνουσες (τελείως αόρατα κονδυλώματα). Στην πρώτη περίπτωση η διάγνωση γίνεται με ειδικά δερματοσκοπικά όργανα, ενώ στη δεύτερη απαιτείται HPV Test με την μέθοδο  PCR.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά σε άνδρες και γυναίκες;

Τα κονδυλώματα έχουν την ίδια μορφή και στους άνδρες και τις γυναίκες: μικρά ή μεγάλα, επίπεδα ή επηρμένα, λεία ή τραχιά σε υφή, μπορεί να παραμείνουν ίδια ή να αυξηθούν σε μέγεθος ή αριθμό. Στους άνδρες, τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στην βάλανο ή στο σώμα του πέους, στο όσχεο ή στον πρωκτό, ενώ στις γυναίκες, μπορεί να υπάρχουν και εσωτερικά του κόλπου ή στον τράχηλο, γεγονός που δεν μπορούν να τα δουν ούτε να τα νιώσουν καθώς δεν προκαλούν πόνο. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει αίσθημα κνησμού ή κάποια ασυνήθιστη κολπική έκκριση. Για να εντοπίσουμε την μόλυνση από τον ιό HPV και το στέλεχος του ιού που ευθύνεται για αυτή, θα πρέπει να γίνεται Τεστ ΠΑΠ και HPV Test. Εάν, λοιπόν, κάποιος έχει κονδυλώματα επάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα ή εάν γνωρίζει πως ο/η σύντροφός του έχει διαγνωστεί με κονδυλώματα, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τον εξειδικευμένο δερματολόγο – αφροδισιολόγο για LASER θεραπεία όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τα κονδυλώματα;

Το αν θα υποτροπιάσει η μόλυνση από τον ιό HPV εξαρτάται από τη γενική κατάσταση της υγείας και το ανοσοποιητικό του ατόμου, το συγκεκριμένο στέλεχος HPV που προκάλεσε την μόλυνση, την σεξουαλική συχνότητα με μολυσμένο σύντροφο, τη χρήση προφυλακτικών και το ιικό φορτίο.

Σε άτομα με προηγούμενη μόλυνση από HPV, η εμφάνιση νέων κονδυλωμάτων μπορεί να οφείλεται είτε σε νέα έκθεση είτε σε υποτροπή.

Τα κονδυλώματα μπορούν να εξαλειφθούν οριστικά με την κατάλληλη πρόληψη, με εφαρμογή LASER, ανώδυνα, με τοπική αναισθησία και με τακτική παρακολούθηση από τον γιατρό, τουλάχιστον για 12 μήνες μετά την θεραπεία.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i