3 συνήθειες ομορφιάς που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών μας

Μία οφθαλμίατρος εξηγεί γιατί πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε αρκετές beauty τεχνικές.

μακιγιάζ - μάσκαρα iStock

Λένε πως η ομορφιά απαιτεί θυσίες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να θυσιάσεις την ίδια σου την υγεία για να φαίνεσαι πιο όμορφη. Στο παρελθόν, οι γυναίκες έφταναν σε ακραία σημεία ώστε να πλησιάσουν το πρότυπο ομορφιάς της εποχής, σε αντίθεση με σήμερα που, αν και οι περισσότερες από εμάς έχουμε απαλλαγεί από τις "επικίνδυνες" πρακτικές των παλαιότερων ετών, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε beauty τεχνικές που ίσως μέχρι τώρα να μη γνωρίζαμε πως επηρεάζουν την υγεία των ματιών μας.

Πολλά tricks μακιγιάζ και ομορφιάς έχουν αποδέκτη τα μάτια μας, όμως δεδομένου ότι μιλάμε για μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, πρέπει να την προσέχουμε με ευλάβεια. Άλλωστε, εκεί θα εμφανιστούν οι πρώτες ρυτίδες, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές με τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε και τα συστατικά που αυτά θα περιλαμβάνουν. Σύμφωνα με την οφθαλμίατρο Diane Hilal-Campo από το New Jersey, τα χημικά συστατικά που περιέχονται σε αρκετά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα μάτια, εξηγώντας πως αρκετά από αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή και ξηρότητα. 

Ποιες είναι οι συνήθειες που πρέπει να σταματήσουμε;

1. Σίγουρα το μολύβι κάτω από τα μάτια και στη γραμμή του βλεφάρου δίνει περισσότερη ένταση στο βλέμμα σου, ωστόσο όπως υπογραμμίζει η οφθαλμίατρος σε αυτό το σημείο φιλοξενούνται οι μεϊβομιανοί αδένες που διατηρούν τα μάτια  υγρά."Γεννιέσαι μόνο με έναν ορισμένο αριθμό από αυτούς και είναι πολύ ευαίσθητοι. Όταν μπλοκάρεις τους αδένες με τη χρήση στεγανοποίησης, εμποδίζεις τα έλαια να βγουν έξω, με αποτέλεσμα να τους σκοτώσεις. Όταν αυτοί οι αδένες είναι νεκροί, δεν αναγεννώνται", εξηγεί η Hilal-Campo. Είναι σύνηθες, λοιπόν, να αντιμετωπίσεις ξηροφθαλμία, αν βάφεις συχνά τη γραμμή του βλεφάρου, με τη γιατρό να προτείνει να σταματήσεις να το κάνεις για να επανακτήσεις την υγρασία που χρειάζεσαι στην περιοχή.

2. Μία από τις χειρότερες συνήθειες που επίσης συστήνει να αποφεύγουμε είναι οι ψεύτικες βλεφαρίδες. "Οι κόλλες έχουν φορμαλδεΰδη που μπορεί να βλάψει τους μεϊβομιανούς αδένες", αναφέρει η οφθαλμίατρος, προσθέτοντας πως η κόλλα μπορεί να σπάσει από τις βλεφαρίδες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να γίνονται πιο κοντές, οδηγώντας σε εξάρτηση από τα extensions που είναι δύσκολο να σπάσουν. Παράλληλα, η ίδια θεωρεί σημαντικό πως αν χρησιμοποιείς τα extensions βλεφαρίδων, πρέπει οπωσδήποτε να τα διατηρείς καθαρά. "Βλέπω τρομερές μολύνσεις στη βάση των βλεφαρίδων των χρηστών που φορούν extensions βλεφαρίδων επειδή δεν τα καθαρίζουν", επισημαίνει η Dr. Hilal-Campo. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποφεύγεται επειδή ορισμένα συστατικά, όπως τα έλαια και τα μικύλλια, μπορεί να αποδυναμώσουν την κόλλα των extensions.

3. Τέλος, το lash lift που είναι μία μέθοδος αρκετά της μόδας τα τελευταία χρόνια,  για την οφθαλμίατρο, είναι μία πρακτική που δεν θα σύστηνε εξαιτίας των χημικών ουσιών που διασπούν τους δισουλφιδικούς δεσμούς στις βλεφαρίδες, ώστε στη συνέχεια να έχουν μια πιο ανασηκωμένη μπούκλα. "Είναι πολύ κακό για εσάς, τα χημικά είναι τρομερά", εξηγεί η Dr. Hilal-Campo, προσθέτοντας πως "αν πρόκειται να το κάνετε, μην το κάνετε μόνη σας στο σπίτι. Επειδή το να βάζετε αυτά τα χημικά με τα μάτια σας ανοιχτά, στα ίδια σας τα μάτια, δεν είναι καλό. Δεν θα σας συνιστούσα να τα κάνετε καθόλου όμως πραγματικά".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i