Σπαράγγια: Γιατί θεωρούνται ο βασιλιάς των λαχανικών;

Μπορεί να μην κερδίζουν σε δημοφιλία, τα σπαράγγια όμως προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

σπαραγγια iStock

Είναι σίγουρο πως δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις προτιμήσεις σας, ούτε καν στην τελευταία στην κατηγορία των λαχανικών, ωστόσο τα σπαράγγια, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν, κατατάσσονται στα τρόφιμα με μεγάλη διατροφική αξία, ενώ δεν ονομάζονται τυχαία "ο βασιλιάς των λαχανικών". 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνες τα σπαράγγια περιέχουν στις πράσινες μυτερές τους λόγχες βιταμίνες C, K και φυλλικό οξύ, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που περιλαμβάνονται στο πράσινο αυτό λαχανικό βοηθούν τη διαδικασία της πέψης, ενώ τα βασικά μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος αποδεικνύουν το πώς έχει βγει το "χαϊδευτικό" του.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, 1 φλιτζάνι με ωμά σπαράγγια, δηλαδή περίπου 134 γρ. ισούται με: 27 θερμίδες, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, <1 γραμμάριο λίπους, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια φυτικών ινών, 3 γραμμάρια ζάχαρη.

Τα πραγματικά οφέλη των σπαραγγιών

Χάρη στα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν, τα σπαράγγια δείχνουν να βοηθούν την υγεία μας, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από την κορφή ως τα νύχια. Τι σημαίνει αυτό; 

Η υγεία της καρδιάς

Με το να καταναλώνεις τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προστατεύεις συγχρόνως την καρδιά σου. Ειδικότερα, τα σπαράγγια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, καταφέρνουν να κρατήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL, σε φυσιολογικά επίπεδα. Πώς γίνεται αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα σπαράγγια, δεσμεύουν την LDL χοληστερόλη στο έντερο, με αποτέλεσμα να αποβάλλεται με τα κόπρανα, εμποδίζοντάς την να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα, οι μίσχοι προσφέρουν κάλιο, που είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Σωστή πέψη

Οι φυτικές ίνες, πέρα από φίλοι της καρδιάς, είναι επίσης αρωγοί του εντέρου. Πιο αναλυτικά, δεδομένου ότι οι περισσότερες ίνες στα σπαράγγια είναι αδιάλυτες, αυτό σημαίνει πως έχουν την ικανότητα να προσθέσουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας την κίνηση του εντέρου και κατ' επέκταση αντιμετωπίζοντας προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, ρυθμίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και της πέψης. 

Καταπολέμηση ασθενειών

Γνωρίζοντας πως τα αντιοδειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε παθήσεις και έχοντας κατά νου πως τα σπαράγγια περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, κερκετίνη και γλουταθειόνη, γίνεται απλά ξεκάθαρο ότι πρέπει να τα προσθέσουμε πάση θυσία στη διατροφή μας. (Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που, σε μεγάλη ποσότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες. Με την πάροδο του χρόνου, το οξειδωτικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς τύπους  παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νεφρικές παθήσεις και πνευμονικές διαταραχές.)

Υγιής εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο, αφού απαιτείται για τη βέλτιστη ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης, του εγκεφάλου και του κρανίου του εμβρύου, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Γνωρίζοντας λοιπόν πως τα σπαράγγια είναι πλούσια σε αυτή τη βιταμίνη, είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι οφείλεις να τα εντάξεις στο διατροφικό σου πρόγραμμα, καθώς επίσης μειώνουν τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες αλλά και πρόωρο τοκετό.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i