Εμβόλιο γρίπης: Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε

Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό για τη γρίπη και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

εμβόλιο iStock

Με το νέο κύμα γρίπης που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη να έχει κάνει έντονη την παρουσία του στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τα κρούσματα κορονοϊού και της RSV λοίμωξης, οι ειδικοί συστήνουν να εμβολιαστούμε για τη γρίπη, εφόσον ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εάν έχουμε επαφή με παιδιά ή ηλικιωμένους ή αν μας το συστήσει ο γιατρός μας.

Εμβόλια, ανεπιθύμητες ενέργειες και... θεωρίες συνωμοσίας

Πολλές θεωρίες συνωμοσίας ακολουθούν εδώ και δεκαετίες τα εμβόλια, ανεξάρτητα από την ασθένεια που αφορούν, ωστόσο αυτό που απαντά σταθερά η επιστήμη είναι πως ο εμβολιασμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης για την προστασία της υγείας μας. 

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, πως δεν μπορεί υπάρχουν ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά ένα εμβόλιο και πιο συγκεκριμένα με εκείνο κατά της γρίπης, που ενδέχεται να διαρκέσουν κάποιες μέρες, ωστόσο δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν εάν νοσήσουμε. 

Πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο τις γρίπης

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της γρίπης είναι οι εξής: 

  • Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός (1-2 μέρες)
  • Ναυτία 
  • Πόνοι στους μύες
  • Κούραση (1-2 μέρες)

Πέρα, όμως, από τα ελαφριά συμπτώματα που συνήθως ακολουθούν το εμβόλιο, υπάρχουν και οι πιο σοβαρές πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν λίγα λεπτά μέχρι λίγες ώρες ύστερα από οποιονδήποτε εμβολιασμό, όχι μόνο εκείνον της γρίπης οι οποίες μαρτυρούν ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν αλλεργική αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, βραχνάδα ή δύσπνοια, πρήξιμο γύρω από τα μάτια και τα χείλη, κνίδωση, αδυναμία, χλωμάδα, ταχυπαλμία ή ζαλάδα. 

Εάν γνωρίζεις ότι έχεις παρουσιάσει αλλεργία σε ένα εμβόλιο ή σε φάρμακο, συζήτησε με τον γιατρό σου εάν συστήνεται για σένα ο εμβολιασμός. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό να σου συστήσει να παραμείνεις για λίγη ώρα στο ιατρείο μετά τον εμβολιασμό ή να κάνεις το εμβόλιο σε περιβάλλον νοσοκομείου ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα τυχδόν αλλεργική αντίδραση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Κυρ, 01 Ιαν 2023

Πώς δε θα κολλήσεις γρίπη και τι να κάνεις αν αρρωστήσεις

Η εποχή των ιώσεων και ειδικά της γρίπης είναι στο κορύφωμά της. Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για να αποφύγεις να κολλήσεις, αλλά και τι να κάνεις εάν παρόλες τις προφυλάξεις βρεθείς αντιμέτωπη με τον ιό!

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i