Dry January: Σημαντικοί λόγοι υγείας να παρατείνεις την αποχή από το αλκοόλ όλο τον χρόνο

Μήπως να ξεκινήσεις το δικό σου healthy trend ανεξάρτητα εποχής;

ποτό iStock

Είτε το ξεκίνησες ως resolution για τη νέα χρονιά, είτε το είδες στο TikTok ως ένα challenge, το Dry January ήταν μια καλή ευκαιρία να αποφύγεις για λίγες εβδομάδες το αλκοόλ. Και ενώ ο Ιανουάριος βρίσκεται προς τα τελειώματα, δίνοντας τη θέση του στον Φεβρουάριο, ίσως είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείς μήπως πρέπει να παρατείνεις τη healthy αυτή συνήθεια μέσα στον υπόλοιπο μήνα. 

Αναμφίβολα, οι μέρες του Δεκεμβρίου σε έβρισκαν κάθε μέρα με ένα ποτήρι στο χέρι, δεδομένου ότι οι συγκεντρώσεις, τα πάρτι και τα οικογενειακά τραπέζια ήταν αμέτρητα. Συνεπώς, η αποτοξίνωση του Ιανουαρίου ήταν ένα καλό πρότζεκτ σε επίπεδο υγείας, ωστόσο γιατί να μην κρατήσεις την πρακτική αυτή και τους επόμενους μήνες;

Σύμφωνα την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και τις αμέτρητες έρευνες που έχουν ως αντικείμενό τους το αλκοόλ, πράγματι παρατηρήθηκαν άμεσα και σε βάθος χρόνου οφέλη κατά την αποτοξίνωση από αυτό. Αρχικά, με τη μείωση της κατανάλωσης παρατηρείται καλύτερη ποιότητα ύπνου και σωστότερη λειτουργία του ήπατος, δεδομένου ότι ο οργανισμός "απελευθερώνεται" από τις παρενέργειες του αλκοόλ. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνες τα άτομα διαπιστώνουν πως βελτιώνεται σημαντικά η διάθεσή τους, ενώ νιώθουν πιο δραστήρια με τα επίπεδα ενέργειάς τους να έχουν ανοδική πορεία.

Μην ξεχνάμε, επίσης, πως η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πίεση του αίματος και ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και ψυχικής υγείας διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε πως η αποχή από την υπερβολική κατανάλωση μόνο θετικά αποτελέσματα έχει να προσφέρει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγαλύτερες αλλαγές γίνονται ορατές μετά από ένα σεβαστό διάστημα χρόνου, ωστόσο τα οφέλη που λαμβάνεις ύστερα τη μικρή αποχή από το αλκοόλ δεν είναι καθόλου μηδαμινά. Αν λοιπόν σού φαίνεται αδύνατο να κόψεις εντελώς το αλκοόλ, μπορείς να ξεκινήσεις με το να περιορίσεις σημαντικά και να δοκιμάσεις τα mocktails και τα non alcohol ποτά. Γιατί συνήθως δεν έχει να κάνει τόσο με την εξάρτηση με το ποτό- αν δεν μιλάμε για σοβαρό πρόβλημα- παρά με τη συνήθεια που έχουμε όλοι μας όταν βγαίνουμε για παράδειγμα έξω. 

Συνεπώς, προσπάθησε να κάνεις το Dry January μία συνήθεια, ανεξάρτητα εποχής,  ξεκινώντας το δικό σου trend για καλύτερη υγεία, αδιαφορώντας γιa τις τάσεις του TikTok.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i