5 tips που θα βοηθήσουν στην περίοδο της ανάρρωσης μετά τη ρινοπλαστική

Ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να υιοθετήσεις σύμφωνα με την ειδικό;

ρινοπλαστικη getty images

Μόλις πραγματοποίησες τη ρινοπλαστική που πάντα επιθυμούσες να κάνεις και τώρα βρίσκεσαι στο σπίτι για την επούλωση - αποθεραπεία. Πώς θα περάσει πιο γρήγορα αυτή η άχαρη περίοδος; Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι το δύσκολο κομμάτι πέρασε, αφού κατάφερες να βρεις τον ειδικό της εμπιστοσύνης σου και να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Τώρα χρειάζεται σύστημα και προγραμματισμός και σε λίγες ημέρες θα χαίρεσαι τη νέα σου μύτη. Όπως υπογραμμίζει η δρ Ειρήνη Μάντζαρη MD, PhD, η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα αγχωτικό γεγονός, γι' αυτό η γιατρός μάς χάρισε κάποια tips σχετικά με την περίοδο της ανάρρωσης που θα σε κάνουν να αποφύγεις τα απρόβλεπτα προβλήματα και τα δυσάρεστα σενάρια.

Σημαντικά tips για την περίοδο της ανάρρωσης μετά τη ρινοπλαστική

1. Κράτησε κεφάλι σου σε υψηλότερη από τη συνηθισμένη ύπτια θέση για λίγες ημέρες.

Η θέση αυτή είναι σημαντική μετεγχειρητικά γιατί θα σε απαλλάξει από περαιτέρω οιδήματα που προκαλεί η παρατεταμένη ύπτια θέση και θα βοηθήσει στην ταχύτερη απορρόφηση των φυσιολογικών μετεγχειρητικών οιδημάτων. Αυτό μπορεί να σου φανεί λίγο άβολο στον ύπνο αρχικά αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο και την υπομονή σου. Θα το καταλάβεις στη συνέχεια. Βρες, λοιπόν, τα κατάλληλα μαξιλάρια για αυτόν τον σκοπό.

2. Προτίμησε άνετα ρούχα.

Σίγουρα οι πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες δεν είναι οι κατάλληλες για ιδιαίτερες στιλιστικές επιλογές. Καλύτερα να κρατήσεις τις προτιμήσεις σου σε ρούχα άνετα και με χαλαρή λαιμόκοψη ή -ακόμη καλύτερα- με κουμπιά. Έτσι δε θα έχεις τον κίνδυνο να μετακινήσεις κατά λάθος τον νάρθηκα που προστατεύει εξωτερικά την μύτη σου καθώς ξεντύνεσαι ή ακόμη χειρότερα να πιέσεις πολύ τη μύτη και να βλάψεις το χειρουργικό σου αποτέλεσμα που τις πρώτες ημέρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις κακώσεις.

3. Ακολούθησε μια απλή διατροφή

Μασώντας πολύ σκληρές τροφές ή και τσίχλες κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, δημιουργείς "τράβηγμα" στην φρεσκοχειρουργημένη περιοχή της μύτης. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερες οι ελαφρώς πιο μαλάκες τροφές, χωρίς όμως να φτάνεις στο άλλο άκρο και να καταναλώνεις μόνο υγρά ή πολτοποιημένα γεύματα. Τα γεύματα πρέπει να μην είναι ζεστά αλλά να έχουν θερμοκρασία δωματίου ή - εάν θέλεις - μπορούν να είναι και πιο δροσερά. Το αλκοόλ και το κάπνισμα θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται αυτές τις ημέρες καθώς προδιαθέτουν σε μετεγχειρητικές αιμορραγίες και επηρεάζουν αρνητικά τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης που τόσο πολύ έχεις ανάγκη να παραμένει ανεμπόδιστη σε αυτή τη φάση .

4. Κινητοποιήσου!

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες σου περιλαμβάνουν σίγουρα αποφυγή έντονης σωματικής άσκησης για περίπου δύο εβδομάδες, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να μείνεις κλεισμένος/η στο σπίτι σου ή ακόμη χειρότερα κλινήρης. Οι μικροί περίπατοι θα σε βοηθήσουν πολλαπλά: σωματικά και ψυχολογικά.

5. Ξεκουράσου

Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο και την αναισθησία, επίτρεψε στον εαυτό σου την πολυτέλεια του να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί λίγο περισσότερο. Μην βιαστείς να επιστρέψεις αμέσως στην εργασία σου. Αφιέρωσε χρόνο στις οδηγίες που λαμβάνεις από τον θεράποντα ιατρό σου με στόχο να έχεις την καλύτερη και ταχύτερη αποθεραπεία, με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς καθόλου πίεση.

Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε ανταμείψει.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες τη δρα Ειρήνη Μάντζαρη MD, PhD, Διευθύντρια Έ ΩΡΛ, Χειρουργικής Κλινικής Ρινός, Λειτουργικής και Επανορθωτικής ΡΙνοπλαστικής, Metropolitan General

 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i