Ταξίδι με το αεροπλάνο: Πώς επηρεάζει το σώμα σου και πώς θα προετοιμαστείς καταλλήλως;

5 συμβουλές για να είσαι άνετη εν ώρα πτήσης.

ταξίδι με αεροπλάνο iStock

Οι ημέρες των διακοπών, είτε μιλάμε για χειμερινές, είτε ανοιξιάτικες ή καλοκαιρινές, είναι μία καλή ευκαιρία για να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στο εξωτερικό που θα σε γεμίσει με εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις. Ωστόσο, αναμφίβολα το ταξίδι με το αεροπλάνο, εκτός του ότι δεν είναι ευχάριστο για όλους, πράγματι επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού και το σώμα σου, πράγμα που επιβεβαιώνει και η επιστήμη. 

"Η πίεση, η θερμοκρασία και τα επίπεδα του οξυγόνου στην καμπίνα έχουν διακυμάνσεις και το επίπεδο της υγρασίας είναι χαμηλότερο από όταν βρίσκεσαι στο επίπεδο της θάλασσας", αναφέρει ο γιατρός Matthew Goldman, με αποτέλεσμα το σώμα σου να δέχεται πλήγμα σε ό,τι αφορά τις φυσιολογικές του λειτουργίες. Παράλληλα, η διαφορά της ώρας και το γεγονός ότι θα έρθεις σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους θα επηρεάσουν σίγουρα την υγεία σου και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού σου. Πώς λοιπόν θα αντιμετωπίσεις το ταξίδι με το αεροπλάνο;

Αφυδάτωση

Δεδομένου ότι τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά, είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να ενυδατώνεσαι συχνά. Έχε μαζί σου ένα άδειο μπουκάλι με νερό για να το γεμίσεις όσο βρίσκεσαι στην πτήση, καθώς οι μικρές συσκευασίες που θα σου δώσουν στο ταξίδι δεν θα σε καλύψουν. Παράλληλα, προτίμησε να μη φορέσεις φακούς επαφής, αλλά τα γυαλιά σου για να μην οδηγηθείς στην ξηροφθαλμία. Μικρές δόσεις από δάκρυα στην τσάντα σου θα σε σώσουν. 

Μικρόβια

Όσο κι αν πιστεύεις πως μπορεί να αρρωστήσεις από την κλειστή καμπίνα του αεροπλάνου, η αλήθεια είναι ότι τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται απομακρύνουν βακτήρια, μύκητες και ιούς. Ωστόσο, το γεγονός πως θα έρθεις σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που θα βρίσκονται κοντά σου και τα μικρόβιά τους, αυτό θα σε κάνει επιρρεπή σε ασθένειες. Από την άλλη, οι επιφάνειες που ακουμπάς, πριν από λίγο είχαν χρησιμοποιηθεί από κάποιον άλλο επιβάτη. Γι' αυτό δεν είναι κακό να έχεις μαζί σου ένα αντισηπτικό υγρό, ενώ είναι καλό να θυμάσαι να πλένεις τακτικά τα χέρια σου κατά τη διάρκεια της πτήσης. 

Στρες

Είναι λογικό πως το στρες σου θα έχει βαρέσει κόκκινο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το ταξίδι, αφού ήδη θα έχεις έρθει αντιμέτωπη με το άγχος να προλάβεις, να δώσεις τις βαλίτσες σου, να μπεις στην πύλη απογείωσης κ.λπ. Παράλληλα, το ότι θα είσαι δίπλα με αγνώστους, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεσή σου. Γι' αυτό καλύτερα να έχεις προετοιμαστεί, έχοντας σχεδιάσει το πρόγραμμα στο μυαλό σου. Επιπλέον, μπορείς να έχεις μαζί σου τα απολύτως απαραίτητα ή και να έχεις πάρει λίγο πριν επιβιβαστείς ένα φυτικό ηρεμιστικό αν γνωρίζεις πως στρεσάρεσαι εύκολα. 

Ενέργεια

Δεδομένου ότι το οξυγόνο είναι μικρότερο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αυτό σημαίνει πως θα νιώθεις κουρασμένη ή δεν θα αναπνέεις το ίδιο καλά. Και σε αυτή την περίπτωση, η ενυδάτωση είναι το κλειδί, όπως και το να κινείσαι όταν επιτρέπεται. Σήκω και κάνε μία βόλτα, προκειμένου να ενεργοποιήσεις την κυκλοφορία του αίματος. 

Πρήξιμο στην κοιλιά

Από τη στιγμή που υπάρχει αλλαγή στην πίεση κατά τη διάρκεια της πτήσης, αυτό μπορεί να επηρεάσει και το έντερό σου και το στομάχι σου, με αποτέλεσμα να διασταλλούν, γεγονός που θα σε κάνει να νιώθεις πως έχεις πρήξιμο. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αποφύγεις το junk food που συνήθως θα βρεις μπροστά σου στο αεροδρόμιο αλλά και άλλες τροφές που μπορούν να σου προκαλέσουν περισσότερα αέρια. 

 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i