Το κοινό πρόβλημα υγείας που εμφανίζεται στα άτομα με συμπτώματα ψωρίασης

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης.

Ψωρίαση unsplash

Η ψωρίαση, μια φλεγμονώδης νόσος που προκαλεί φολιδωτές βλάβες στο δέρμα, σχετίζεται με μια σειρά από άλλες χρόνιες παθήσεις, κυρίως με την ψωριασική αρθρίτιδα. Με την ψωρίαση σχετίζεται όμως και η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Τα άτομα με συμπτώματα ψωρίασης του δέρματος είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. "Οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν συνήθως υψηλότερο ποσοστό υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό", αναφέρει ο κος Κώστας Λουμος, Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ.

Μια ανασκόπηση στο Journal of Hypertension που ανέλυσε ιατρικά αρχεία περισσότερων από 300.000 ατόμων με ψωρίαση διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασθενείς με σοβαρά δερματικά συμπτώματα, επηρεάζοντας περισσότερους από τους μισούς (54 %).

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα άτομα με μέτρια ή σοβαρά δερματικά συμπτώματα ψωρίασης είναι πιο πιθανό να έχουν ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Dermatology.

Η σχέση μεταξύ ψωρίασης και υψηλής αρτηριακής πίεσης

Η σχέση μεταξύ ψωρίασης και υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πολύπλοκη και δεν είναι πλήρως κατανοητή. Δεν είναι γνωστό εάν η ίδια η ψωρίαση προκαλεί υπέρταση ή εάν η σχέση προκαλείται από άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα ή η διατροφή. Οι ασθενείς με ψωρίαση φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε άλλους παράγοντες κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο διαβήτης. Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο, και αυτό πιθανότατα οφείλεται σε φλεγμονή.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένα από τα πέντε συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου, μαζί με την κοιλιακή παχυσαρκία, τη μειωμένη ρύθμιση της γλυκόζης, τα υψηλά τριγλυκερίδια και τη μειωμένη HDL ("καλή") χοληστερόλη.

"Όταν έχεις ψωρίαση, η φλεγμονή προκαλεί ή σχετίζεται με πολλές από τις καταστάσεις [όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση] που οδηγούν σε καρδιακές προσβολές", αναφέρει ο κος Λούμος.

Εξετάζοντας τη σύνδεση ψωρίασης-υπέρτασης σε μοριακό επίπεδο

Έρευνα, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης στα Ιατρικά Αρχεία, δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ της ψωρίασης και της αύξησης πολλών ενζύμων και πρωτεϊνών που αυξάνουν έμμεσα την αρτηριακή πίεση ή αυξάνουν τη φλεγμονή.

Το ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) μετατρέπει την ορμόνη αγγειοτενσίνη Ι σε αγγειοτενσίνη ΙΙ, προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων και συνεπώς αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα τόσο αγγειοτενσίνης όσο και ACE. Η αγγειοτενσίνη ΙΙ διεγείρει επίσης την παραγωγή ορμονών που αναγκάζουν τα νεφρά να απορροφούν αλάτι και νερό, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση αυξάνοντας την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί επίσης να έχουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης ενδοθηλίνη-1, η οποία έχει προφλεγμονώδη αποτελέσματα που εμπλέκονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ορισμένες θεραπείες ψωρίασης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης και καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η θεραπεία της ψωρίασης βελτιώνει την υπέρταση και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ορισμένα βιολογικά φάρμακα για την ψωρίαση μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. "Πολλά μητρώα δείχνουν ότι όταν ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αναστολείς του TNF, είχαν 50 % μείωση των καρδιακών προσβολών". 

"Οτιδήποτε θεραπεύει την ψωρίαση μειώνει τη φλεγμονή. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα δεδομένα που έχουμε για τη μείωση των καρδιακών προσβολών προέρχονται από τους αναστολείς TNF. Τα οφέλη για τους ασθενείς είναι το καθαρό δέρμα και η μείωση των συννοσηροτήτων όπως η καρδιακή προσβολή".

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι το φως του ήλιου, το οποίο βελτιώνει την ψωρίαση, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Journal of the American Heart Association υποδηλώνει ότι η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία σχετίζεται με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής

Για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άτομα με ψωρίαση, το ΚΑΛΥΨΩ προτείνει στα μέλη του να επισκέπτονται έναν γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να παρακολουθεί την αρτηριακή τους πίεση και να συζητήσει άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

"Επίσης, ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να χάσουν βάρος και να σταματήσουν το κάπνισμα", τονίζει ο κος Λούμος. Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, βασικός παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο. Ο λιπώδης ιστός φαίνεται να είναι πηγή αγγειοτενσίνης, επομένως η μείωση του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης".

Εάν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορεί να σας συστήσει φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και τα δύο.

Παρακάτω οι ακόλουθες συμβουλές για να μειώσεις την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο:

► Σωματική δραστηριότητα. Προσπάθησε να κάνεις τη συνιστώμενη σωματικής δραστηριότητας, που είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

► Τρώγε λιγότερο αλάτι. Διάβασε τις ετικέτες των τροφίμων για να έλεγξε την περιεκτικότητα σε νάτριο και προσπάθησε να περιορίσεις την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων.

► Αύξησε την πρόσληψη καλίου. Το κάλιο βοηθά το σώμα σου να απαλλαγεί από το νάτριο. Οι μπανάνες, τα πεπόνια, τα πορτοκάλια, τα αβοκάντο και οι ντομάτες είναι όλα καλές πηγές του μετάλλου.

► Μην πίνεις πολύ αλκοόλ. Για να βοηθήσουν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, συνιστάται στους άνδρες να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες να περιορίζουν την πρόσληψη σε ένα ποτό την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

► Μείωσε το άγχος. Το χρόνιο στρες μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού. Η εύρεση τρόπων μείωσης ή διαχείρισης του στρες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής υγείας σου.

Η νέα πρωτοβουλία στοχεύει να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της θεραπείας για την υπέρταση

Οι ασθενείς με ψωρίαση τείνουν να υποβάλλονται σε ανεπαρκή διάγνωση και υποθεραπεία για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη. Για το λόγο αυτό το National Psoriasis Foundation, στην Αμερική προσπαθεί να βελτιώσει αυτό το πρόβλημα μέσω της ανάπτυξης και της δοκιμής ενός κεντρικού μοντέλου συντονιστή φροντίδας.

Στο νέο μοντέλο, που περιγράφεται σε μια πρωτότυπη έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο JAMA Dermatology, τα άτομα με ψωρίαση που έχουν παράγοντες κινδύνου πρώιμης καρδιακής νόσου θα παραπέμπονται από τον δερματολόγο ή τον ρευματολόγο τους σε έναν συντονιστή φροντίδας για να βοηθήσουν στη διαχείριση παραγόντων κινδύνου και να τους συνδέσουν με πάροχο πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Από τον κ. Κώστα Λούμο, Πρόεδρο του Σωματείου " ΚΑΛΥΨΩ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i