Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσεις τη γλώσσα σου

Η στοματική υγιεινή δεν είναι μόνο το βούρτσισμα των δοντιών μας.

Γλώσσα καθάρισμα iStock

Η στοματική υγιεινή δεν είναι μόνο το βούρτσισμα των δοντιών μας. Είναι επίσης απαραίτητο να καθαρίζεις τη γλώσσα σου για τη συνολική στοματική υγεία. Μια καθαρή γλώσσα μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις φρέσκια αναπνοή, να αποτρέψει οδοντικά προβλήματα και να υποστηρίξεις τη συνολική σου υγεία. Γιατί ο καθαρισμός της γλώσσας είναι ζωτικής σημασίας και ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για να το κάνεις; 

Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός της γλώσσας; 

► Μειώνει την κακή αναπνοή: Ένα από τα πιο άμεσα οφέλη του καθαρισμού της γλώσσας είναι η καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος ή της δυσοσμίας. Η κακή αναπνοή συχνά προέρχεται από τη συσσώρευση βακτηρίων και υπολειμμάτων στην επιφάνεια της γλώσσας. Ο τακτικός καθαρισμός της γλώσσας μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτά τα βακτήρια που προκαλούν οσμή, με αποτέλεσμα πιο φρέσκια αναπνοή.

► Προλαμβάνει προβλήματα στοματικής υγείας: Η καθαρή γλώσσα παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη των οδοντικών προβλημάτων. Όταν τα βακτήρια και τα υπολείμματα συσσωρεύονται στη γλώσσα, μπορούν να μεταφερθούν στα δόντια και τα ούλα, οδηγώντας στον σχηματισμό πλάκας και πέτρας. Αυτή η συσσώρευση αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας.

► Ενισχύει την αίσθηση της γεύσης: Η γλώσσα είναι εξοπλισμένη με γευστικούς κάλυκες που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τις γεύσεις του φαγητού σου. Μια καθαρή γλώσσα διασφαλίζει ότι οι γευστικοί κάλυκες μπορούν να λειτουργήσουν βέλτιστα, βελτιώνοντας τη συνολική σου γευστική εμπειρία.

► Υποστηρίζει τη συνολική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγείας και της συνολικής ευεξίας είναι καλά εδραιωμένη. Η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού της γλώσσας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου συστηματικών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για καθάρισμα γλώσσας: 

1. Ξύστρες γλώσσας

Ξύστρες γλώσσας
iStock

Οι ξύστρες γλώσσας είναι εξειδικευμένα εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί ρητά για τον καθαρισμό της γλώσσας. Διατίθενται σε διάφορα υλικά, όπως πλαστικό, ανοξείδωτο ατσάλι ή χαλκό. Δες πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποτελεσματικά μια ξύστρα γλώσσας:

1. Στάσου μπροστά από έναν καλά φωτισμένο καθρέφτη.

2. Τέντωσε τη γλώσσα όσο το δυνατόν περισσότερο, διασφαλίζοντας ότι έχεις πρόσβαση μέχρι και το πίσω μέρος της.

3. Απαλό ξύσιμο: Τοποθέτησε την ξύστρα γλώσσας στο πίσω μέρος της γλώσσας και σύρε την απαλά προς τα εμπρός, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα. Πρόσεξε να μην βάλεις υπερβολική πίεση για να αποφύγεις τους ερεθισμούς.

4. Ξέπλυνε την ξύστρα για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα που έχουν συλλεχθεί.

5. Επανάλαβε όπως χρειάζεται: Συνέχισε το ξύσιμο μέχρι η γλώσσα να φαίνεται καθαρή και χωρίς υπολείμματα.

*Shape tip: Εάν δεν έχεις ξύστρα γλώσσας, μπορείς να κάνεις την αντίστοιχη δουλειά με ένα κουτάλι.

2. Οδοντόβουρτσα

Μια ακόμα εναλλακτική της ξύστρας γλώσσας είναι η οδοντόβουρτσά σου. Δες πώς να καθαρίσεις τη γλώσσα σου με μια οδοντόβουρτσα:

1. Τοποθέτησε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσά σου.

2. Βούρτσισε απαλά τη γλώσσα από πίσω προς τα εμπρός και από τη μία πλευρά στην άλλη. Βεβαιώσου ότι έχετε καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια της γλώσσας.

3. Ξέπλυνε καλά το στόμα με νερό για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα και την οδοντόκρεμα.

Πώς να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου

3. Στοματικό διάλυμα

Πολλά στοματικά διαλύματα έχουν σχεδιαστεί για να εξαλείφουν τα βακτήρια και να φρεσκάρουν την αναπνοή. Η ενσωμάτωση ενός αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος στη ρουτίνα στοματικής υγιεινής μπορεί να συμπληρώσει τις προσπάθειές σου για τον καθαρισμό της γλώσσας. Ακολούθησε πάντα τις οδηγίες στη φιάλη του στοματικού διαλύματος για καλύτερα αποτελέσματα.

4. Ξέπλυνε με θαλασσινό νερό

Το ξέβγαλμα με θαλασσινό νερό είναι ένας φυσικός και οικονομικός τρόπος για να καθαρίσεις τη γλώσσα και να μειώσεις την ανάπτυξη βακτηρίων. Δες πώς να φτιάξεις και να χρησιμοποιήσεις ένα ξέβγαλμα με θαλασσινό νερό:

1. Διάλυσε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ζεστό νερό.

2. Ρίξε το διάλυμα θαλασσινού νερού γύρω από το στόμα σου, φροντίζοντας να έρθει σε επαφή με τη γλώσσα σας. Φτύσε το και μετά ξέπλυνε.

5. Σπιτικό καθαριστικό γλώσσας

Εάν προτιμάς μια προσέγγιση DIY, μπορείς να δημιουργήσεις ένα απλό καθαριστικό γλώσσας χρησιμοποιώντας ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και νερού:

1. Ανακάτεψε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό για να δημιουργήσεις  μια πάστα.

2. Εφάρμοσε και τρίψε: Άπλωσε την πάστα μαγειρικής σόδας στη γλώσσα και τρίψε απαλά την επιφάνεια.

3. Ξέπλυνε καλά το στόμα με νερό για να αφαιρέσεις τα υπολείμματα μαγειρικής σόδας.

Συμβουλές για αποτελεσματικό καθαρισμό της γλώσσας

Η συνέπεια είναι το κλειδί: Καθαρίζεις τη γλώσσα καθημερινά, ιδανικά ως μέρος της πρωινής και βραδινής ρουτίνας στοματικής υγιεινής.

Απαλή προσέγγιση: Να είσαι ευγενική όταν καθαρίζεις τη γλώσσα για να αποφύγεις  ερεθισμούς ή τραυματισμούς. Απόφυγε τη χρήση υπερβολικής δύναμης ή το πολύ σκληρό ξύσιμο, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τους γευστικούς κάλυκες σου.

Ξεπλύνετε μετά τον καθαρισμό: Ξέπλυνε πάντα το στόμα σχολαστικά μετά τον καθαρισμό της γλώσσας για να αφαιρέσεις τυχόν υπολείμματα και να εξασφαλίσεις φρεσκάδα.

Τι προκαλεί την τερηδόνα στα δόντια; Είναι όλα τα γλυκά το ίδιο επιβαρυντικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i