Πώς να βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου

Η στοματική υγιεινή σχετίζεται με τη συνολική μας υγεία και αυτά τα μικρά tips θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν κάνουμε κάποιο λάθος σε κάτι τόσο απλό όσο το να πλένουμε τα δόντια μας.

Γυναίκα που βουρτσίζει τα δόντια της στο μπάνιο iStock

Οι περισσότεροι από εμάς πλένουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, ωστόσο έχουμε μία αμφιβολία στο αν το κάνουμε όλοι με τον σωστό τρόπο. Και επειδή συμβαίνει οι περισσότεροι να αποφεύγουν τα καθιερωμένα ραντεβού στον οδοντίατρο - που είναι ό,τι πιο καταστροφικό - οφείλουμε να παρέχουμε την καλύτερη περιποίηση στα δόντια μας. Γι' αυτό ίσως καλύτερα να διαβάσεις το παρακάτω κείμενο, προκειμένου να διαπιστώσεις αν πράγματι βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οδοντίατρο Mayur N. Pandya, ο οποίος είναι γνωστός στο TikTok ως "The Singing Dentist" και δίνει τις καλύτερες συμβουλές στα social media, καταλήξαμε στα εξής: 

Χρησιμοποίησε μία οδοντόκρεμα με φθόριο

Προμηθεύσου μια καλής ποιότητας οδοντόκρεμα με φθόριο, ενώ χρησιμοποίησε κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου μία μικρή ποσότητα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο βραδινό βούρτσισμα μπορείς να απομακρύνεις την περίσσεια ποσότητα οδοντόκρεμας, ωστόσο συνιστούν να μην ξεβγάλεις με νερό, ώστε να παραμείνει το φθόριο κατά τη διάρκεια της νύχτας στο στόμα σου. Παράλληλα, το στοματικό διάλυμα με φθόριο ανάμεσα στα γεύματα είναι ό,τι πρέπει να έχεις μαζί σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Καθάρισε με τη σωστή σειρά

Συνήθως με ποια σειρά πλένεις τα δόντια σου; Πιθανολογούμε πως τα βουρτσίζεις με την οδοντόκρεμα, στη συνέχεια κάνεις οδοντικό νήμα και στο τέλος χρησιμοποιείς το στοματικό διάλυμα. Κάνε ξανά ένα ανακάτεμα στη σειρά και μάθε ποια είναι η σωστή. Αρχικά, ξεκίνα με το διάλυμα, το οποίο θα προστατεύσει τα ούλα σου από τα βακτήρια. Αν το κάνεις στο τέλος, θα απομακρύνεις τα θρεπτικά συστατικά που άφησε η οδοντόκρεμα στα δόντια σου. Στη συνέχεια κάνε το νήμα για να απομακρύνεις υπολείμματα φαγητού ανάμεσα στα δόντια και τέλος βούρτσισε τα δόντια σου με οδοντόκρεμα για τουλάχιστον δύο λεπτά. 

Μην ξεχνάς τη γλώσσα σου

Η γλώσσα περιλαμβάνει πολλά καλά και κακά βακτήρια, με αποτέλεσμα να γίνει το τέλειο "καταφύγιο" για τους ιούς, οι οποίοι θα προχωρήσουν στον λαιμό και θα τον μολύνουν. Έτσι, οφείλεις να πλένεις και την γλώσσα σου για να ανανεώσεις την αναπνοή σου αλλά και να απομακρύνεις τα εν λόγω βακτήρια από την περιοχή. 

Βούρτσισμα πριν ή μετά το πρωινό; 

Αποτελεί το μεγαλύτερο debate, με τις απόψεις να διίστανται. Ωστόσο, οι οδοντίατροι είναι κάθετοι με το να επιμένουν πως το σωστό είναι το βούρτσισμα να γίνεται πριν από το πρωινό. Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του ύπνου, αναπτύσσονται δεκάδες βακτήρια στο στόμα σου με αποτέλεσμα να οδηγούν στην εμφάνιση της πλάκας. Έτσι, το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις όταν ξυπνήσεις είναι να απομακρύνεις όλη αυτή τη "δουλειά" που έλαβε χώρα το βράδυ και να πάρεις το πρωινό σου στη συνέχεια. 

Κάνε μικρές κυκλικές κινήσεις

Συνήθως μας βγαίνει μηχανικά να ανεβοκατεβάζουμε την οδοντόβουρτσα νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο πλένουμε καλά και σωστά τα δόντια μας. Ωστόσο, ο σωστός τρόπος αποτελεί να χρησιμοποιούμε μικρές κυκλικές κινήσεις στην επιφάνεια του δοντιού, στην αρχή στην εξωτερική πλευρά και στη συνέχεια στην εσωτερική.  

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i