Breast cancer survivors: "Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν προς το τέλος των χημειοθεραπειών, όταν είχα καταπονηθεί σωματικά και ψυχικά"

Η Γιαννούλα Γεροθανάση, Εκπαιδευμένη εθελόντρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", είναι μια Breast Cancer Survivor.

Γιαννούλα Γεροθανάση Γιαννούλα Γεροθανάση

Η Γιαννούλα Γεροθανάση, Εκπαιδευμένη εθελόντρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", είναι μια Breast Cancer Survivor. Νόσησε και επιβίωσε από τον καρκίνο του μαστού, ξεδιπλώνοντας τη δική της ροζ κορδέλα, σαν ένα αόρατο νήμα που έκοψε σε ένα σημείο τερματισμού μαζί και έναρξης μιας νέας ζωής. Η δική της ιστορία: 

"Στην αρχή είχα κάποια συμπτώματα και έτσι ο γιατρός μού συνέστησε να κάνω μαστογραφία. Οι πρώτες σκέψεις ήταν: "Δεν είναι δυνατόν, σίγουρα πρόκειται για λάθος, είμαι πολύ νέα για να μου συμβεί κάτι τέτοιο". Αυτό που έχει ανάγκη μια γυναίκα που βιώνει αυτή την εμπειρία από την οικογένειά της είναι μια αγκαλιά, στήριξη με τον τρόπο που εκείνη χρειάζεται, χωρίς όμως οι υπόλοιποι να γίνονται υπερπροστατευτικοί, για να μη νιώσει επιπλέον πίεση. Προσωπικά, με βοήθησε στο να αντεπεξέλθω η πίστη μου ότι όλα θα πάνε καλά και ότι θα περάσει και αυτό, όπως όλες οι προηγούμενες προκλήσεις που αντιμετώπισα.

Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν για εμένα το διάστημα προς το τέλος των χημειοθεραπειών, όταν είχα καταπονηθεί σωματικά και ψυχικά. Με ενδυνάμωνε, όμως, η σκέψη ότι με περιμένει κάτι καλό στη ζωή μου. Ξέρετε, πολλές φορές η ασθενής δυσκολεύεται να πιστέψει τον γιατρό της όταν τη διαβεβαιώνει ότι θα πάνε όλα καλά. Γι’ αυτό είναι καλό να αναζητήσει κι άλλες γυναίκες επιβιώσασες για να μάθει πώς ήταν η δική τους εμπειρία. Αυτό λειτουργεί θεραπευτικά για την ασθενή, πρώτον, γιατί αισθάνεται ότι μιλάει με κάποια που την καταλαβαίνει και, δεύτερον, γιατί είναι η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να το ξεπεράσει και να επανέλθει στην καθημερινότητά της.

Στο "Άλμα Ζωής" κατάλαβα ότι δεν είμαι η μόνη και έλαβα πολύτιμες πληροφορίες παρακολουθώντας τα δωρεάν σεμινάρια. Έτσι, καλύφθηκε το κενό που είχα λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης από τους λειτουργούς του συστήματος υγείας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα έλεγα σε μια γυναίκα που μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού να είναι δυνατή και να μη φοβάται, να συνεργαστεί με τον γιατρό της στο σχέδιο θεραπείας που θα της προτείνει και να κάνει πράγματα που την ευχαριστούν για να διατηρήσει θετική ψυχολογία. Επίσης, να βρίσκεται συχνά με ανθρώπους που αγαπά για να βιώνει όμορφα συναισθήματα.

Αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, να τους εξηγήσουν οι γονείς το τι συμβαίνει και τι να περιμένουν με ειλικρίνεια. Και, βέβαια, να τα διαβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο καρκίνος δεν είναι αποτέλεσμα δικών τους πράξεων ή συμπεριφορών, ώστε να μη νιώσουν ποτέ ενοχές. Μέσα από αυτή την περιπέτεια υγείας έμαθα να φροντίζω και να αγαπώ περισσότερο τον εαυτό μου. Να ακούω το σώμα και την ψυχή μου. Να έχω αυτογνωσία και να αλλάζω ό,τι δε με εξυπηρετεί πια στη ζωή μου: εργασία, σχέσεις, πεποιθήσεις. Κι επειδή το μότο μου είναι το "Ποτέ δεν είναι αργά", ονειρεύομαι να κάνω πράγματα που δεν τόλμησα έως τώρα, όπως το να βελτιώσω τη σωματική και την ψυχική μου υγεία και ευεξία".

Γενετική Συμβουλευτική: Το κλειδί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i