Η Κατερίνα διαγνώστηκε με όγκο στον μαστό και μιλά για την εμπειρία της: "Καθοριστική η πρόληψη! Είμαι απόλυτη, γιατί με έσωσε!"

"Οι γυναίκες σήμερα οφείλουν να φροντίζουν τον εαυτό τους και να είναι επιμελείς στον ετήσιο έλεγχο της υγείας τους".

Κατερίνα

Στην παρακάτω συνέντευξη, γνωρίζουμε την Κατερίνα, μια γυναίκα 43 ετών, ιδιωτικό υπάλληλο και μητέρα ενός αγοριού 8 ετών. Η Κατερίνα μοιράζεται μαζί μας την ιστορία της, μια ιστορία που άλλαξε ριζικά τη ζωή της, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Η Κατερίνα μας μιλάει, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο της έγκαιρης πρόληψης και της ευαισθητοποίησης ως κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. 

Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Είμαι η Κατερίνα. Είμαι 43 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος και είμαι μαμά ενός αγοριού 8 ετών.

Πότε διαγνώστηκες με καρκίνο και ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη και αντίδραση μόλις το έμαθες;

Στα μέσα του Ιουνίου, ύστερα από την προτροπή του ακτινολόγου που μου έκανε τον υπέρηχο μαστού, επισκέφθηκα έναν χειρουργό ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένα όγκος περίπου 8 χιλ. Όταν μου είπε ότι πρέπει να χειρουργηθώ άμεσα, του απάντησα δε γίνεται, θα πάω διακοπές, ο γιος μου το περιμένει πώς και πώς. Δεν μπορούσα το πιστέψω! Όταν άρχισε να φεύγει το μούδιασμα και κατάλαβα τι συμβαίνει, ήρθε ο φόβος. Όταν όμως μου εξήγησε ο χειρουργός μου για την περίπτωση μου, το αντιμετώπισα σαν μια κύστη που θα πάω να τη βγάλω. Τόσο απλά.

Ποιες εξετάσεις σου πρότεινε ο ιατρός σου για να προχωρήσει στη θεραπεία σου και τελικά ποιο ήταν το τελικό θεραπευτικό σχήμα σου;

Πριν  χειρουργηθώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο εξετάσεων που ακολουθείται προκειμένου να ελέγξουν την ύπαρξη μεταστάσεων, όπως βιοψία και γονιδιακό έλεγχο HerediGENE για τυχόν προδιάθεση για ανάπτυξη οποιασδήποτε μορφής καρκίνου. Μετά το χειρουργείο μου, ακολούθησε η εξέταση Oncotype DX, όπου έστειλαν το δείγμα ιστού μου στην Genekor, το οποίο αναλύθηκε για να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ακολουθήσω χημειοθεραπεία στο θεραπευτικό μου σχήμα ή όχι. Εν τέλει, έγινε ογκοεκτομή και αφαίρεση 6 λεμφαδένων (οι οποίοι ήταν καθαροί) και ύστερα από τα αποτελέσματα της βιοψίας και του μοριακού τεστ Oncotype DX αποφασίστηκε να κάνω 25 ακτινοβολίες στον εναπομείναντα μαστό και στη συνέχεια να ακολουθηθεί ορμονοθεραπεία.

Ποσό θεωρείς ότι επηρέασαν την έκβαση της θεραπευτικής σου πορείας οι γονιδιακές εξετάσεις;

Χωρίς το Oncotype DX και τον έλεγχο γενετικής προδιάθεσης HerediGENE, δε γνωρίζω κατά πόσο θα ήταν οι γιατροί μου σε θέση να γνωρίζουν την ακριβή θεραπεία που θα έπρεπε να ακολουθήσω. Θεωρώ ότι έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην ποιότητα της ζωής μου ως υπό θεραπεία ασθενής. Το αποτέλεσμα της εξέτασης Oncotype DX, έδειξε ξεκάθαρα ότι δε θα χρειαστώ χημειοθεραπεία και το τεστ κληρονομικής προδιάθεσης HerediGENE βγήκε αρνητικό, άρα δε χρειάστηκε να προβώ σε πιο δραστικές προφυλακτικές επεμβάσεις.

Τώρα σε ποια φάση είσαι με τη θεραπεία σου;

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνω τις ακτινοβολίες.

Ποιος ο ρόλος της έγκαιρης πρόληψης κατά τη γνώμη σου;

Καθοριστικός! Είμαι απόλυτη, γιατί αυτό με έσωσε! Για αυτό το λόγο έκανα και τον γονιδιακό έλεγχο για προδιάθεση. Πάντα ήμουν υπέρ της πρόληψης. 

Αυτή η εμπειρία σε έχει κάνει να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα στη ζωή σου;

Δυστυχώς, η καθημερινότητα μας κατακλύζεται με άγχος είτε για να αποκτήσουμε κάτι, είτε για να προλάβουμε τους ρυθμούς της, με αποτέλεσμα να μην ζούμε. Μετά τη διάγνωση νιώθω ότι η ζωή μου έδωσε μια ευκαιρία για να Ζήσω… με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τι θες να πεις σε όλες τις γυναίκες που διαβάζουν την ιστορία σου σήμερα;

Οι γυναίκες της εποχής μας έχουν πολλούς ρόλους και όπως είπα προηγουμένως, προκειμένου να τα καταφέρουν σε όλα, ξεχνάνε τον εαυτό τους, συνήθως τον βάζουν σε δεύτερη και τρίτη μοίρα. Οφείλουν, στις ίδιες πάνω απ’ όλα, να φροντίζουν τον εαυτό τους και να είναι επιμελείς στον ετήσιο έλεγχο της υγείας τους. Η αρρώστια αυτή έχει βαρύ ονοματεπώνυμο, όμως τον φόβο που την περιβάλλει μπορεί να τον νικήσει η πρόληψη! Γιατί ο καρκίνος του μαστού σήμερα, με όλα τα μέσα για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του, μπορεί να είναι ιάσιμος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i