Πρησμένα μάτια: 7 σοβαρές αιτίες | Πώς θα τα καταπραύνεις

Έχεις πρησμένα μάτια; Ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος εξηγεί τί μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό.

eyes istock

Τα πρησμένα μάτια είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα που συνήθως δεν είναι ανησυχητικό. Όμως υπάρχουν κάποιες αιτίες που το σύμπτωμα αυτό πρέπει να σε ανησυχήσει. 

Πρησμένα μάτια: που οφείλεται

"Συχνά το πρήξιμο στο άνω ή στο κάτω βλέφαρο είναι ένα σύμπτωμα άγνωστης αιτιολογίας το οποίο υποχωρεί μόνο του μέσα σε μία ημέρα. Όμως όταν διαρκεί περισσότερο από 24-48 ώρες ή/και συνοδεύεται από ορισμένα άλλα συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται από οφθαλμίατρο. Και αυτό, διότι μερικές φορές η αιτία είναι κάτι σοβαρό το οποίο σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στην όραση" εξηγεί ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ξυπνάς συχνά με πρησμένα μάτια; Μάθε ποιο όργανο στο σώμα σου πρέπει να τσεκάρεις

Πότε πρέπει να πας στον οφθαλμίατρο

Τα συμπτώματα του πρηξίματος που πρέπει να σε οδηγήσουν γρήγορα στον οφθαλμίατρο είναι:

  • Πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • Θόλωμα της όρασης
  • Μείωση της οπτικής οξύτητας
  • Το να βλέπεις μαύρα σημαδάκια ή κηλίδες να "επιπλέουν" στο οπτικό σου πεδίο
  • Η αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο μάτι σου, το οποίο αφενός δεν βλέπεις, αφετέρου δεν μπορείς να βγάλεις.

Συμπτώματα τέτοιου είδους, σε συνδυασμό με το επίμονο πρήξιμο των βλεφάρων ή του ματιού, θα μπορούσαν να έχουν παθολογική αιτία", τονίζει ο δρ Κανελλόπουλος σημειώνοντας πως στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνονται από σχετικά απλές παθήσεις, όπως μια αλλεργική αντίδραση, έως πιο σοβαρές καταστάσεις.

Πρησμένα μάτια: 7 σοβαρές αιτίες

Ειδικότερα, μπορεί να δεις πρήξιμο στα μάτια ή/και στα βλέφαρά σας εάν έχεις: 

1. Επιπεφυκίτιδα

Είναι η φλεγμονή στον ιστό που επιστρώνει το εσωτερικό του βλεφάρου. Μπορεί να προκληθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς (ιούς, βακτήρια), ερεθιστικές ουσίες (π.χ. σαμπουάν, καπνό, χλώριο της πισίνας), αλλεργιογόνα. Όταν προκαλείται από παθογόνο μικροοργανισμό μπορεί να είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

2. Αλλεργία

Οι πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα, λ.χ., παρουσιάζουν συχνά και πρήξιμο στα βλέφαρά τους. Το πρήξιμο μπορεί όμως και να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, χημικά και ερεθιστικές ουσίες. 

3. Τραυματισμός

Αν το μάτι δεχτεί αμβλύ κτύπημα, θα συμπιεστεί και θα συμπτυχθεί, με συνέπεια να συγκεντρωθεί αίμα κάτω από την τραυματισμένη περιοχή. Αυτό συχνά προκαλεί πρήξιμο και αποχρωματισμό του οφθαλμού.

4. Χαλάζιο

Είναι ένα αβλαβές, καλόηθες εξόγκωμα που εμφανίζεται στο βλέφαρο. Προκαλείται από απόφραξη ενός ή περισσότερων σμηγματογόνων αδένων.

5. Κριθαράκι

Είναι μόλυνση σε θύλακο βλεφαρίδας ή στον δακρυϊκό αδένα. Προκαλεί κόκκινο εξόγκωμα στην εσωτερική (ρινική) πλευρά ή κατά μήκος του βλεφάρου, με αποτέλεσμα να μοιάζει το βλέφαρο πρησμένο.

6. Κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου

Πρόκειται για λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια, τα οποία εξαπλώνονται στον οφθαλμικό κόγχο από παρακείμενους ιστούς (συνήθως τους παραρρίνιους κόλπους). Η λοίμωξη από τα βακτήρια προκαλεί φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε επώδυνο πρήξιμο του βλεφάρου και του δέρματος γύρω από τα μάτια. Η κυτταρίτιδα του οφθαλμικού κόγχου είναι πιο συχνή στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενήλικες, αν και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας.

7. Νόσος Graves

Είναι μία αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα, που αποτελεί τη συχνότερη αιτία υπερθυρεοειδισμού. Οδηγεί συχνά σε διόγκωση του αδένα. Μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα κάθε ηλικίας, αν και είναι επτά φορές συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της είναι οι οφθαλμικές εκδηλώσεις. Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 80% των πασχόντων εκδηλώνουν οφθαλμικά προβλήματα, όπως η φλεγμονή και (σπανιότερα) η προβολή του οφθαλμικού βολβού (εξοφθαλμισμός) που παρατηρείται σε περίπου έναν στους τρεις ασθενείς.

"Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το πρήξιμο μέσα ή γύρω από τα μάτια είναι απόρροια μιας κακοήθειας ή ενός λεμφώματος στο μάτι", σημειώνει ο δρ Κανελλόπουλος. "Σε τέτοια περίπτωση, το πρήξιμο συνοδεύεται από θολωμένη όραση ή μείωση της όρασης, ενώ ο ασθενής μπορεί να βλέπει και κινούμενες κηλίδες ή σημαδάκια στο οπτικό πεδίο του".

Πώς θα διατηρήσεις υγιή τα μάτια σου

Καθώς, όπως φαίνεται και από τις παραπάνω αιτίες, τα μάτια είναι πολύ ευαίσθητα σε διάφορα ερεθίσματα και παράγοντες, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις ό,τι μπορείς για να τα διατηρείς υγιή. Ο συστηματικός, προληπτικός έλεγχος των ματιών είναι μια πολύ καλή ιδέα, ανεξάρτητα από το αν έχεις πρήξιμο στα μάτια ή όχι.

"Ένα προληπτικό τσεκάπ των ματιών μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως πολλές σοβαρές οφθαλμοπάθειες, αλλά και συστηματικά νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η πολλαπλή σκλήρυνση, η καρδιοπάθεια και τα λεμφώματα. Οι ενήλικες κάτω των 40 ετών χρειάζονται οφθαλμολογικό τσεκάπ κάθε 4-5 χρόνια. Μετά τα 40 ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και μετά τα 50 ετησίως, ώστε να διαγνωστούν εγκαίρως προβλήματα, όπως το γλαύκωμα, που τείνουν να αναπτύσσονται χωρίς να προκαλούν συμπτώματα.

Πώς να καταπραΰνεις το πρήξιμο στα μάτια

Τώρα όσον αφορά το πρήξιμο στα μάτια, τα πρώτα 24ωρα από την εμφάνισή του προσπάθησε να το καταπραΰνεις:

  • με δροσερά επιθέματα (κομπρέσες),
  • ξέπλυμα των (κλειστών) ματιών με δροσερό νερό
  • με αντιισταμινικό κολλύριο αν πάσχεις από αλλεργία.

Απόφευγε επίσης να φορέσεις φακούς επαφής, εάν βλέπεις πρησμένο το ένα μάτι ή τα βλέφαρά σου.

Αν το πρήξιμο επιμείνει πέραν των 24-48 ωρών ή συνοδεύεται από ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθείς άμεσα οφθαλμίατρο" καταλήγει ο κ. Κανελλόπουλος.

 

Πρησμένα μάτια; Τα μυστικά για να καμουφλάρουμε κουρασμένα μάτια και σακούλες

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i