Slowing Age: Γιατί όλοι μιλούν για τα τελομερή και πώς αυτά βοηθούν να σταματήσουμε τον χρόνο;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

τελομερη THANASSIS KRIKIS/10AM

Κάποτε η χρονολογική ηλικία υπολογιζόταν από το έτος γέννησής μας. Στις μέρες μας, τη σκυτάλη πήρε η βιολογική ηλικία και τα τελομερή, που αποκαλύπτουν την αλήθεια, όσο κι αν προσπαθούμε να την κρύψουμε. Αντί να υποθέτουμε ότι η αυξημένη ηλικία ισοδυναμεί με μειωμένη ποιότητα ζωής, η λήψη έξυπνων μέτρων για την προστασία των τελομερών είναι ένας τρόπος για να πάρουμε τον έλεγχο και να απολαύσουμε τα επόμενα χρόνια της ζωής μας με ζωντάνια, ενέργεια και υγεία.

Τι είναι τα τελομερή;

Τα τελομερή (εκ του τέλους και του μέρους) βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων του DNA. Η "δουλειά" τους είναι να προστατεύουν τον γενετικό μας κώδικα από τη φθορά, να αποτρέπουν δηλαδή το ξετύλιγμα του DNA, και γι’ αυτό συγκρίνονται με τα πλαστικά καπάκια που έχουν οι άκρες των κορδονιών στα παπούτσια. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα τελομερή είναι σημαντικά για την υγεία των χρωμοσωμάτων και την προστασία των κυττάρων από βλάβες που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Αν και τα κύτταρά μας αντιγράφονται συνεχώς, τα τελομερή δεν αναπαράγονται. Αντίθετα, κονταίνουν με κάθε αναπαραγωγή. "Όταν κοντύνουν πολύ και φθαρούν, δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν, έτσι το κύτταρο σταματά να διαιρείται και πεθαίνει. Το μήκος των τελομερών αποτελεί τον καλύτερο μοριακό δείκτη για τον βαθμό γήρανσης ενός οργανισμού και ως εκ τούτου, η μέτρηση του μήκους
τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της βιολογικής μας ηλικίας",
αναφέρει η γιατρός Σοφία Ερυθροπούλου, MD Anaesthetist, Functional Medicine Doctor, επιστημονική συνεργάτιδα του κέντρου πρόληψης, διατροφής και ευεξίας Personal Wellness.

Η νέα αντιγήρανση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη γήρανση ως "τη συσσώρευση μιας μεγάλης ποικιλίας μοριακών και κυτταρικών βλαβών με την πάροδο του χρόνου". Αυτή η βλάβη συμβάλλει στη μείωση της σωματικής και πνευματικής ικανότητας, στην αύξηση των επιπλοκών στην υγεία και τελικά στον θάνατο.

Το μειωμένο μήκος των τελομερών συνδέεται στενά με την κυτταρική γήρανση. Καθώς τα κύτταρα γερνούν, επηρεάζουν την υγεία μας. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι αυτό που μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής δεν είναι το αρχικό μήκος των τελομερών, αλλά το πόσο γρήγορα μειώνονται. Έτσι, δύο άνθρωποι που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά μπορεί να γερνούν διαφορετικά, ανάλογα με τον ρυθμό μείωσης των τελομερών τους.

Δες περισσότερα στο elle.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i