Εντομοκτόνα | Έρευνα δείχνει από ποια νόσο κινδυνεύεις

Μυρμήγκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα εξολοθρεύονται με εντομοκτόνα αλλά αυτό επιβαρύνει την υγεία σου και αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο Πάρκινσον.

woman troubled iStock

Τα κοινά μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και όλα τα -κτόνα, συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal BMC Neurology.

Σε σχέση με τους συγγενείς τους που δεν έχουν προσβληθεί από τη νόσο, οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν 2.5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν χρησιμοποιήσει εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα τουλάχιστον 10 φορές μέσα σ' ένα χρόνο.

Τα χημικά σ' αυτά τα προϊόντα "μιμούνται” μια νευροτοξίνη που ονομάζεται MPTP, η οποία προκαλεί τα συμπτώματα του Πάρκινσον, όπως λέει ο συγγραφέας της μελέτης Γουίλιαμ Σκοτ, Ph. D.

True Story: "Γιατί αγωνίζομαι για τη νόσο του Πάρκινσον"

Για ποιες παθήσεις έχουν κατηγορηθεί τα εντομοκτόνα;

Τα εντομοκτόνα, τόσο για οικιακή όσο και για γεωργική χρήση, έχουν συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις υγείας. Ορισμένες από τις πιο ανησυχητικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

  1. Νευρολογικές διαταραχές: Η έκθεση σε ορισμένα εντομοκτόνα, ιδιαίτερα οργανοφωσφορικά και νεονικοτινοειδή, μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζάλη, τρόμο, άγχος, κατάθλιψη, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, ακόμα και νόσο Αλτσχάιμερ.
  2. Καρκίνος: Μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε ορισμένα εντομοκτόνα και αυξημένου κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του πνεύμονα, του λεμφώματος, της λευχαιμίας και του καρκίνου του εγκεφάλου.
  3. Αναπνευστικά προβλήματα: Η εισπνοή φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, βήχα, δύσπνοια, βρογχίτιδα, άσθμα και ακόμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
  4. Αναπαραγωγικά προβλήματα: Η έκθεση σε ορισμένα εντομοκτόνα έχει συσχετιστεί με προβλήματα γονιμότητας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και γενετικών ανωμαλιών.
  5. Ενδοκρινικές διαταραχές: Ορισμένα εντομοκτόνα μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, επηρεάζοντας το θυρεοειδή αδένα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη λειτουργία των επινεφριδίων.
  6. Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα εντομοκτόνα μπορεί να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Για να μειώσεις τον κίνδυνο για την υγεία σου

  • Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα του εντομοκτόνου.
  • Χρησιμοποίησε εντομοκτόνα μόνο όταν είναι απαραίτητο και επίλεξε λιγότερο τοξικά προϊόντα.
  • Να φοράς προστατευτικό εξοπλισμό, όπως γάντια, μάσκα και γυαλιά ασφαλείας, κατά την εφαρμογή τους.
  • Να πλένεις καλά τα χέρια και το δέρμα σου μετά τη χρήση εντομοκτόνων.
  • Μην χρησιμοποιείς εντομοκτόνα σε κλειστούς χώρους, εκτός εάν η ετικέτα το αναφέρει ρητά.

Το νο1 μέρος για να αντιμετωπίσει κάποιος προβλήματα με κοριούς

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i