5 τυριά που μπορείς να καταναλώσεις αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη

Χωρίς να φοβάσαι ότι θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα.

τυριά pexels

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν είτε αποδεδειγμένα, είτε επειδή το νομίζουν απλά, δυσανεξία στη λακτόζη. Το πρώτο πράγμα φυσικά που τείνουν να κάνουν είναι να κόψουν δια ροπάλου το γάλα και το τυρί. Και όμως, αν έχεις και εσύ δυσανεξία στη λακτόζη δε χρειάζεται να κόψεις την απόλαυσή σου από ένα καλό τυρί.

Τι είναι στην πραγματικότητα η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι το σώμα σου δυσκολεύεται να διασπάσει τη λακτόζη - τη φυσική ζάχαρη στα γαλακτοκομικά. Αυτό συμβαίνει επειδή το λεπτό έντερό σου δεν παράγει αρκετό ένζυμο που ονομάζεται λακτάση, το οποίο είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης. Έτσι, όταν τρως γαλακτοκομικά, τα βακτήρια στο έντερό σου ζυμώνουν αυτή την άπεπτη λακτόζη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κοιλιακά προβλήματα όπως κράμπες, φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Τα καλά νέα; Ακόμα και αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, συνήθως μπορείς να καταναλώνεις 6-12 γραμμάρια λακτόζης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Tα 5 τυριά που μπορείς να τρως άφοβα

1. Εξαιρετικά ώριμο τυρί τσένταρ

(Περιεκτικότητα σε λακτόζη (ανά 100 g): 0,1 g)

Το εξαιρετικά ώριμο τσένταρ παλαιώνει για περίπου 18 μήνες. Και αυτή η διαδικασία γήρανσης σημαίνει ότι η λακτόζη μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ. Το αποτέλεσμα; Τυρί τσένταρ που ουσιαστικά δεν έχει λακτόζη.

Τι τυρί να φάω στη δίαιτα; 6 είδη για σωστή διατροφή

2. Παρμεζάνα

(Περιεκτικότητα σε λακτόζη (ανά 100 g): λιγότερο από 0,01 g)

Η παρμεζάνα, ή Parmigiano Reggiano, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λακτόζη. Αυτό το ιταλικό σκληρό τυρί είναι φυσικά χωρίς λακτόζη χάρη στον τρόπο παραγωγής του. Είναι παλαιωμένο για τουλάχιστον ένα χρόνο - και συνήθως 2 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, η λακτόζη στο γάλα ζυμώνεται και μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ – ακριβώς όπως το τσένταρ.

3. Τυρί φέτα

(Περιεκτικότητα σε λακτόζη (ανά 100 g): 0,1 g)

Η φέτα που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα (ή κατσικίσιο γάλα) είναι φυσικά χαμηλότερη σε λακτόζη. Ειδικά αν έχει παλαιώσει για τουλάχιστον μερικούς μήνες. Συνήθως αφήνεται σε άλμη και παλαιώνει για τουλάχιστον 2 μήνες, αλλά μπορεί να είναι έως και 12 μήνες. Αυτό σου δίνει όλη αυτή την πικάντικη γεύση χωρίς να σε ενοχλεί στο στομάχι.

4. Τυρί μοτσαρέλα

(Περιεκτικότητα σε λακτόζη (ανά 100 g): λιγότερο από 1 g)

Τα φρέσκα μαλακά τυριά έχουν συχνά περισσότερη λακτόζη από τα σκληρά, παλαιωμένα τυριά. Αλλά η μοτσαρέλα είναι χαμηλή σε λακτόζη. Απλώς βεβαιώσου ότι έχεις διαβάσει την ετικέτα όπου λέει "υδατάνθρακες, εκ των οποίων είναι σάκχαρα" είναι περίπου 1g ανά 100g. Εάν εξακολουθείς να μην είσαι σίγουρη, η τριμμένη μοτσαρέλα είναι σχεδόν εγγύηση για χαμηλή λακτόζη και ιδανική για πασπάλισμα πίτσας.

Το Camembert και το Brie είναι επίσης μαλακά τυριά χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη.

5. Blue cheese

Όσο πιο μυρωδάτο τόσο το καλύτερο! Αυτό συμβαίνει επειδή όσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά, τόσο περισσότερο έχει παλαιωθεί. Και όσο περισσότερο είναι παλαιωμένο, τόσο λιγότερη λακτόζη θα έχει. Καθώς παλαιώνεται, η λακτόζη διασπάται, έτσι σε ένα blue cheese, δεν θα μείνει σχεδόν καθόλου λακτόζη.

Ποια τυριά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη;

Το τυρί κότατζ, τα μαλακά τυριά όπως η ρικότα και το μασκαρπόνε, καθώς και τα επεξεργασμένα τυριά έχουν συνήθως υψηλότερες ποσότητες λακτόζης (δηλαδή πάνω από 2 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια). Αλλά αυτά τα τυριά εξακολουθούν να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης από το γάλα ή το γιαούρτι.

Διάβασε επίσης:

Ποια είδη τυριού είναι πιο υγιεινά σύμφωνα με τον διαιτολόγο;

Τυριά: Ένας οδηγός για να κάνεις ελάχιστα επεξεργασμένες και πιο φυσικές επιλογές

Tα καλύτερα τυριά με χαμηλά λιπαρά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i