Tα καλύτερα τυριά με χαμηλά λιπαρά

Ποιες οι διαφορές τους με τα τυριά light και τι να προτιμήσεις;

ελαφριά τυριά iStock

Για τους λάτρεις του τυριού που στοχεύουν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση, ο κόσμος των ελαφριών τυριών - με χαμηλά λιπαρά λόγω του είδους τους, και όχι light εκδοχές - προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία επιλογών. Από την κρεμώδη υφή έως τις πικάντικες γεύσεις, τα τυριά με χαμηλά λιπαρά προσφέρουν απολαυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Να προτιμήσεις τυρί με χαμηλά λιπαρά ή light;

Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Το τυρί με χαμηλά λιπαρά είναι μια ποικιλία που περιέχει λιγότερα λιπαρά από το κανονικό τυρί, κάνοντάς το μια κατάλληλη επιλογή για άτομα που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λίπους. Ενώ η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι χαμηλότερη, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τυριά με χαμηλά λιπαρά μπορεί να έχουν ακόμα σημαντική ποσότητα λίπους σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα.

Τα οφέλη του τυριού με χαμηλά λιπαρά

► Μειωμένη πρόσληψη λίπους: Η επιλογή τυριού με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι ένας πρακτικός τρόπος για να μειώσεις τη συνολική κατανάλωση λίπους, απολαμβάνοντας παράλληλα τις γεύσεις και την ευελιξία που προσφέρει το τυρί.

► Διαχείριση βάρους: Για άτομα που στοχεύουν να διαχειριστούν το βάρος τους, το τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή τους, καθώς παρέχει πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου χωρίς να συμβάλλει υπερβολικά στην πρόσληψη θερμίδων.

► Υγεία της καρδιάς: Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών συνιστάται συχνά για την υγεία της καρδιάς. Η επιλογή τυριού με χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά όταν συνδυάζεται με άλλα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Τυρί light 

Το "ελαφρύ" τυρί είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ποικιλίες τυριού που έχουν μειωμένα λιπαρά ή/και μειωμένες θερμίδες σε σύγκριση με τα κανονικά τους αντίστοιχα. Τα light τυριά μπορεί να προσφέρουν πιο ουσιαστική μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με τα τυριά με χαμηλά λιπαρά, καθιστώντας τα ιδανική επιλογή για τη μείωση των θερμίδων.

Οφέλη από light τυρί

► Έλεγχος θερμίδων: Το light τυρί μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διαχειριστείς την πρόσληψη θερμίδων, ενώ απολαμβάνεις το τυρί στα γεύματα ή τα σνακ σου.

► Ευελιξία: Τα light τυριά είναι συχνά κατάλληλα για μια μεγάλη γκάμα πιάτων, από σάντουιτς μέχρι ζυμαρικά και σαλάτες, επιτρέποντάς σου να προσθέσεις μια πινελιά από αυτές τις γεύσεις χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο τους διατροφικούς σου στόχους.

► Διατροφική ευελιξία: Οι επιλογές ελαφρών τυριών καλύπτουν διάφορες διατροφικές προτιμήσεις, καθιστώντας τις μια τέλεια επιλογή για άτομα που ακολουθούν πλάνα διαχείρισης βάρους ή που σχετίζονται με την υγεία.

Επιλογές όπως οι χαμηλές σε λιπαρά και οι ελαφριές ποικιλίες προσφέρουν έναν τρόπο για να απολαύσεις την γεύση του τυριού, ενώ παράλληλα θα διατηρείς τους στόχους σου για την υγεία και τη διατροφή. Κατανοώντας τις διαφορές και τα οφέλη τους, μπορείς να κάνεις με σιγουριά επιλογές τυριών που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σου και θρέφουν το σώμα σου.

Μερικά από τα καλύτερα τυριά με χαμηλά λιπαρά 

Τυρί Cottage

Το τυρί κότατζ είναι μια ευέλικτη και πλούσια σε πρωτεΐνες επιλογή που έχει γίνει βασικό υλικό για όσους προσέχουν την υγεία τους. Με την υφή του που μοιάζει με άλειμμα και την ήπια γεύση του, το τυρί cottage μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ, να αναμειχθεί σε σαλάτες ή να χρησιμοποιηθεί ως κρεμώδης επικάλυψη για ψωμιά. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου ενώ είναι σχετικά χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες.

Τυρί ρικότα

Η λεπτή και ελαφρώς κοκκώδης υφή του τυριού Ricotta το καθιστά δημοφιλή επιλογή τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά πιάτα. Είτε τοποθετηθεί σε λαζάνια, είτε γεμιστό σε ραβιόλια, είτε απλωθεί σε τοστ ολικής αλέσεως, η ρικότα με χαμηλά λιπαρά προσθέτει μια τέλεια κρεμώδη υφή χωρίς υπερβολική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Είναι επίσης πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης ορού γάλακτος και βιταμινών Β.

Τυρί μοτσαρέλα

Γνωστή για την υφή της που λιώνει στο στόμα, η μοτσαρέλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι απαραίτητη για όσους απολαμβάνουν τις αφράτες και ελαστικές υφές τυριού. Είναι μια φανταστική επιλογή για πίτσα, πιάτα ζυμαρικών και σάντουιτς, παρέχοντας πλούσια γεύση χωρίς υπερβολική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η χαμηλή σε λιπαρά μοτσαρέλα είναι επίσης μια αξιοπρεπής πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Τυρί φέτα 

Η εύθρυπτη υφή και η πικάντικη γεύση της φέτας την καθιστούν αγαπημένη για πιάτα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο. Αν και είναι γενικά χαμηλότερο σε λιπαρά σε σύγκριση με ορισμένα άλλα τυριά, η φέτα θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Πασπάλισέ την πάνω από σαλάτες, ψητά λαχανικά ή κράκερ ολικής αλέσεως για ένα χορταστικό γεύμα.

Κατσικίσιο τυρί 

Το κατσικίσιο τυρί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν τη γεύση του τυριού με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Με την ελαφριά και αρωματική γεύση του, το κατσικίσιο τυρί προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση στον κόσμο των τυριών. Είναι γεμάτο πρωτεΐνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, κάνοντάς το μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Το κατσικίσιο τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σάντουιτς, και ακόμη και σε εκδοχές φαγητών στο φούρνο. 

Τυρί κότατζ, γιαούρτι ή ανθότυρο για τη δίαιτα; Κάνουμε crash test

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i