
Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια. Πώς όμως θα το καταφέρουμε αυτό; Πολλές έρευνες έχουν συγκλίνει στο εξής: τα γονίδιά μας επηρεάζουν το πόσο θα ζήσουμε, αλλά σε ένα ποσοστό περίπου 25%. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 75% εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας, όπως για παράδειγμα από το εάν καπνίζουμε, εάν έχουμε άγχος και εάν διατηρούμε ένα υγιές βάρος.
Ερευνητές από τη Νορβηγία και την Ιταλία θέλησαν να προσδιορίσουν ποια τρόφιμα συμβάλλουν περισσότερο στην μακροζωία. Έτσι, διεξήγαγαν μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών και μετα-αναλύσεων και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Advances in Nutrition. Όπως βρήκαν, τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ανασκοπήσεις που εξέταζαν την κατανάλωση των εξής τροφίμων: δημητριακά (επεξεργασμένα και ολικής άλεσης), φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και προϊόντα ψαριών, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας (συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου, του κόκκινου και του λευκού κρέατος), ζαχαρούχα ροφήματα και πρόσθετα σάκχαρα.
Συνολικά, εξέτασαν δεδομένα από 41 συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν διεξαχθεί μεταξύ 2016 και 2022. Όταν συνδυάστηκαν όλες οι μελέτες, ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο για κάθε διατροφική ομάδα, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Οι ερευνητές τυποποίησαν τις μερίδες ως εξής:
Δες περισσότερα στο thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr