
Ξέρεις ότι δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να αφήνεις την πίτσα στον πάγκο όλο το βράδυ και να την τρως το επόμενο πρωί. Άρα, λογικά, το να βάζεις το ζεστό φαγητό αμέσως στο ψυγείο είναι το σωστό... έτσι δεν είναι;
Ακούγεται λογικό, αλλά το να βάλεις καυτό φαγητό απευθείας στο ψυγείο δημιουργεί τα δικά του ερωτήματα. Μήπως δεν προλαβαίνει να κρυώσει σωστά; Ή μήπως ζεσταίνει και τα υπόλοιπα φαγητά μέσα στο ψυγείο και τα κάνει επικίνδυνα;
Γιατί έχει σημασία πώς φυλάς το φαγητό
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Caroline Tien, αναφέρει στο SELF το σωστό κρύωμα του φαγητού είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλειά σου, γιατί όσο μένει στο λεγόμενο "danger zone" -δηλαδή ανάμεσα σε 4°C και 60°C- αναπτύσσονται βακτήρια που προκαλούν δηλητηριάσεις.
Κάποια βακτήρια όπως το clostridium perfringens και το bacillus cereus είναι ανθεκτικά στη θερμοκρασία και μπορεί να επιβιώσουν ακόμη και αν έχεις μαγειρέψει καλά το φαγητό. Αυτά μπορεί να σου προκαλέσουν ναυτία, εμετούς και διάρροια, ειδικά αν το φαγητό δεν κρυώσει σωστά.
Κινδυνεύεις περισσότερο με φαγητά όπως:
- κρέας ή πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο, μοσχάρι)
- ρύζι ή μακαρόνια που τα έχεις μαγειρέψει και ξαναζεστάνει
Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις
Έχεις περίπου δύο ώρες στη διάθεσή σου πριν αρχίσει να αναπτύσσεται επικίνδυνη μικροβιακή δραστηριότητα. Οπότε δεν χρειάζεται να τρέχεις να το χώσεις στο ψυγείο μόλις βγει από το μάτι.
Στην πραγματικότητα, το φαγητό δροσίζεται σχεδόν το ίδιο γρήγορα πάνω στον πάγκο, και το να βάλεις π.χ. μια καυτή κατσαρόλα στο ψυγείο μπορεί να προκαλέσει και σπάσιμο ραφιών λόγω της απότομης αλλαγής θερμοκρασίας.
Επίσης, ένα τόσο καυτό σκεύος μπορεί προσωρινά να ανεβάσει τη θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο, αλλά ευτυχώς όχι για τόσο ώστε να χαλάσουν τα υπόλοιπα φαγητά σου.
Το μυστικό είναι να βοηθήσεις το φαγητό να κρυώσει γρήγορα
1) Μη βάζεις μεγάλη ποσότητα (π.χ. όλη την κατσαρόλα). Χώρισέ το σε ρηχά τάπερ, μέχρι 5 εκατοστά ύψος.
2) Άφησέ τα ανοιχτά ή μισοσκεπασμένα για λίγη ώρα ώστε να εξατμιστεί η υγρασία και να πέσει η θερμοκρασία. Μετά, φυσικά, κλείσ’ τα καλά.
3) Τοποθέτησέ τα στο πάνω ράφι του ψυγείου, για να μη ζεστάνουν άλλα φαγητά από πάνω τους.
Διάβασε επίσης:
Συνταγή για φασολάκια σε μπουκίτσες με ρύζι και ντομάτα
Φούρνος μικροκυμάτων: Καθάρισέ τον πανεύκολα - Με υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα
Τρώγεται το ξαναζεσταμένο φαγητό; Τα 3 φαγητά που είναι καλύτερο να τα απολαύσεις την επόμενη μέρα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr