«Πιστεύω ότι μπορεί να κόλλησα κορονοϊό - τι να κάνω;»

Εάν είναι πιθανό να έχουμε κολλήσει τον κορονοϊό, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που συστήνουν οι ειδικοί. 

γρίπη ίωση κρυολόγημα πονόλαιμος nensuria

Πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο SARS–CoV-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή. Η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

  • Εάν παρουσιάζεις συμπτώματα, κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με ιατρική μάσκα.
  • Όταν φτερνίζεσαι ή βήχεις χρησιμοποίησε μαντίλι μιας χρήσης, το μανίκι σου ή τον λυγισμένο αγκώνα σου.
  • Πέταξε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο.
  • Πλένε τακτικά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

Κόλλησα κορονοϊό; Αυτά είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS–CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Φοβάμαι ότι κόλλησα κορονοϊό: Τι πρέπει να κάνω;

  • Εάν έχεις ταξιδέψει σε περιοχή που πλήττεται από τον κορονοϊό ή έχεις έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει ή έχουν ταξιδέψει στις περιοχές αυτές και παρουσιάσεις συμπτώματα ίωσης, μίλησε με τον γιατρό σου.
  • Ακόμη και ήπια συμπτώματα, όπως συνάχι και βήχας, είναι σημαντικό να εκτιμηθούν από τον γιατρό.
  • Σε κάθε περίπτωση μείνε στο σπίτι σου, μην έρχεσαι σε επαφή με κόσμο, μην πας στη δουλειά και μην μετακινηθείς με μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Εάν ο γιατρός σου συστήσει να πας στο νοσοκομείο κάλεσε το τηλέφωνο του ΕΟΔΥ (210-5212054) για να λάβεις τις ειδικές οδηγίες. Μην πας μόνη σου σε νοσοκομείο αναφοράς αλλά περίμενε να σε κατευθύνουν.
  • Ψυχραιμία! Το 85% των ανθρώπων που έχουν κολλήσει τον κορονοϊό αναρρώνουν πλήρως.

Διάβασε επίσης: Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός; Μπορεί να μεταδοθεί και από κάποιον ΧΩΡΙΣ συμπτώματα και που δεν νοσεί;

Διάβασε επίσης: Τι να γνωρίζουμε αν έρθει ο νέος κοροναϊός στην Ελλάδα: Πόσο επικίνδυνος είναι, η μετάδοση, τα συμπτώματα, τα μέτρα προστασίας

Σημείωση: Οι πληροφορίες στο άρθρο αυτό ήταν ακριβείς τη στιγμή της δημοσίευσης. Καθώς οι εξελίξεις για τον κορονοϊό τρέχουν, είναι πιθανό ορισμένες από τις πληροφορίες και τις συστάσεις να έχουν αλλάξει. Στα τρέχοντα άρθρα μας θα βρεις τις νεότερες οδηγίες και πληροφορίες, ενώ έγκυρη ενημέρωση για πιο συγκεκριμένες απορίες σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού μπορείς να πάρεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i