Αλήθειες και μύθοι για την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση

Μέχρι πρόσφατα, για τη μορφή αυτή της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν υπήρχε θεραπεία. Τα νέα όμως τώρα είναι πολύ καλά για τους ασθενείς!

γυναίκα χαμόγελο υγεία ευτυχία χειμώνας JANIFEST

Τι είναι η πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση

Πρόκειται για μια μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης με χαρακτηριστικό της τη συνεχόμενη επιδείνωση και την εξέλιξη της αναπηρίας. Ενώ όμως στις άλλες μορφές της νόσου οι ασθενείς παρουσιάζουν διαστήματα ύφεσης των συμπτωμάτων και υποτροπές και η εξέλιξη είναι πιο αργή, στην πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS) η νόσος εξελίσσεται χωρίς διακοπές και στάδια. Για την ακρίβεια, η αναπηρία εξελίσσεται δύο φορές πιο γρήγορα στην PPMS σε σχέση με την υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση. Περίπου το 15% των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση διαγιγνώσκεται με πρωτοπαθώς προϊούσα μορφή της νόσου.

3 μύθοι και αλήθειες για την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση

Μύθος #1 Η PPMS είναι μια νόσος των ηλικιωμένων

Η πολλαπλή σκλήρυνση, όπως και η PPMS, είναι μία νόσος της μέσης ηλικίας. Ο μύθος ότι η συγκεκριμένη μορφή αφορά τους ηλικιωμένους είναι πιθανώς αποτέλεσμα παρανόησης, επειδή η PPMS συνήθως παρουσιάζεται στους ασθενείς αργότερα απ’ ότι η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση που είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, ο μέσος όρος εμφάνισης της PPMS είναι ανάμεσα στα 30 και 39 έτη.

Μύθος #2: Εάν διαγνωστείς με PPMS δεν θα μπορείς να εργάζεσαι

Κάποια συμπτώματα, όπως η έντονη κόπωση και οι κινητικές δυσκολίες, μπορεί όντως να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένους επαγγελματίες, ανάλογα με το επάγγελμα και τις απαιτήσεις του. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με PPMS μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται για πολλά χρόνια μετά τη διάγνωση. Ωστόσο, ισχύει πως οι άνθρωποι με PPMS αντιμετωπίζουν νωρίτερα και πιο σημαντικές δυσκολίες από τους ασθενείς με άλλες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης.

Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα στα παιδιά: Αυτό είναι το τρίτο συχνότερο χρόνιο νόσημα της παιδικής ηλικίας

5 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

Μύθος #3 Η διάγνωση της PPMS σημαίνει ότι θα περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου σε αναπηρικό καρότσι

Όπως η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος που πλέον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και καθυστερεί ή ανακόπτεται η εξέλιξή της –σκέψου πως υπάρχουν πάνω από 10 θεραπείες σήμερα στη φαρέτρα των νευρολόγων που εφαρμόζονται εξατομικευμένα- αυτό αρχίζει να ισχύει και για την PPMS. Ένας βασικός παράγοντας για την καλή εξέλιξη της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση. Τυχόν δυσκολία όρασης από το ένα μάτι, έντονη κόπωση χωρίς αίτιο, μούδιασμα ή δυσκολία κίνησης στα άκρα, είναι όλα συμπτώματα που θα πρέπει να μάθει χωρίς καθυστέρηση ο παθολόγος ή ο νευρολόγος σου. Η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της θεραπείας μπορεί να ανακόψουν, να κρατήσουν σταθερή την κατάσταση ή ακόμη και να βελτιώσουν τα συμπτώματα.

Κι εδώ φτάνουμε στον τέταρτο και πολύ σημαντικό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους μύθο…

Μύθος #4 Δεν υπάρχει θεραπεία για την PPMS

Παρότι μέχρι πρόσφατα αυτό ίσχυε, τα δεδομένα άλλαξαν με την έγκριση του μονοκλωνικού αντισώματος ocrelizumab από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που λαμβάνει έγκριση για τη θεραπεία της πρωτοπαθώς προϊούσας πολλαπλής σκλήρυνσης.

Σχετικές μελέτες παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. «Επανάσταση» για τους ασθενείς με αυτή τη μορφή της νόσου χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, νευρολόγος, ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, την έγκριση της νέας αυτής θεραπείας. «Η νόσος ξεκινά με ήπια συμπτώματα αλλά ακολουθεί μια προοδευτική πορεία. Γι’ αυτό και όποια φαρμακευτική παρέμβαση είναι σημαντικό να ξεκινήσει από νωρίς. Το ocrelizumab έχει βρεθεί σε έρευνες ότι μεταβάλει την πορεία της νόσου, τη σταθεροποιεί ή και βελτιώνει τα συμπτώματα».

Τρία στοιχεία για την πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), ή σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι ένα χρόνιο νόσημα που αφορά λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Στην ασθένεια αυτή, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται με μη φυσιολογικό τρόπο στη μόνωση και τις υποστηρικτικές δομές των νευρικών κυττάρων (έλυτρο μυελίνης) του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των οπτικών νεύρων, προκαλώντας φλεγμονή και σημαντικές βλάβες.

Οι πιο συχνές βλάβες που προκαλούνται από την ΠΣ συμπεριλαμβάνουν διαταραχές της βάδισης, έντονη κόπωση και δυσκολίες στην όραση ενώ μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αναπηρία. Τα περισσότερα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζουν το πρώτο τους σύμπτωμα σε ηλικία μεταξύ 20 και 40 ετών με αποτέλεσμα η νόσος να αποτελεί την κύρια αιτία μη τραυματικής αναπηρίας σε νέους ενήλικες.

Στην Ευρώπη, οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση είναι γύρω στις 700.000 και από αυτούς, περίπου οι 96.000 εμφανίζουν την πρωτοπαθώς προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (PPMS). Αυτή η συγκεκριμένη μορφή της νόσου θεωρείται από τους ειδικούς ως η δυσκολότερη και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε θεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i