Αλλεργία ή κορονοϊός; Πώς θα καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στη λοίμωξη COVID-19 και το αλλεργικό άσθμα;

Ποια είναι τα συμπτώματα που διαφοροποιούν την αλλεργία από τον κορονοϊό;

άσθμα αναπνοή αλλεργία doyata

Εμείς μένουμε σπίτι, τα αλλεργιογόνα όμως... κυκλοφορούν ελεύθερα. Και κάποιοι που παρουσιάζουν κάθε χρόνο εποχικές αλλεργίες μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η συγκυρία με την πανδημία κορονοϊού κάνει δύσκολο το διαχωρισμό των συμπτωμάτων, ειδικά όταν μιλάμε για βρογχικό ή αλλεργικό άσθμα.

Αλλεργία ή κορονοϊός; Πώς θα καταλάβεις τη διαφορά

  • Συνήθως η COVID-19 προκαλεί πυρετό ενώ στις αλλεργίες αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ.
  • Επίσης, όταν έχουμε «μπούκωμα» στη μύτη, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για αλλεργική ρινίτιδα αφού μόλις το 5% των ασθενών με κορονοϊό παρουσιάζει συμπτώματα από τη μύτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ασθενής που έχει αλλεργίες και πάσχει από βρογχικό άσθμα γνωρίζει τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζει κάθε εποχή του χρόνου, σχολιάζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Έτσι, συμπτώματα όπως φτέρνισμα, βήχας, αναπνοή με συριγμό ή δύσπνοια, φαγούρα στη μύτη και τα μάτια, μπορεί να του είναι οικεία και να μην τον ανησυχούν.

  • Παρατήρησε, επίσης, τα συμπτώματα. Εάν επιδεινώνονται όταν βγαίνεις στη βεράντα ή στο δρόμο, ή όταν μυρίζεις μια έντονη μυρωδιά, τότε πιθανότατα είναι αλλεργία και όχι κορονοϊός.
  • Από την άλλη πλευρά, εάν νιώθεις πόνο στους μυς ή τα κόκαλα, μια γενική καταβολή και έντονο πονοκέφαλο, τότε ίσως να πρόκειται για συμπτώματα κορονοϊού.
  • Επίσης, όπως επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συμπτώματα όπως  αλλαγή της χροιάς των πτυέλων, πόνος στο λαιμό, διάρροια, τάση για εμετό, αποτελούν ενδείξεις λοίμωξης αναπνευστικού.

Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά αν έχεις βρογχικό ή αλλεργικό άσθμα, εάν νιώσεις δυσφορία στην αναπνοή ή συμπτώματα που σε ανησυχούν, μίλησε με τον γιατρό σου χωρίς καθυστέρηση.

Οι συμβουλές της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για το βρογχικό άσθμα και τον κορονοϊό

Εάν πάσχεις από βρογχικό άσθμα, διατήρησε τη νόσο σου υπό έλεγχο. Ακολούθησε σωστά τη φαρμακευτική αγωγή με τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή τα οποία δεν προκαλούν ανοσοκαταστολή και μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Οι μέχρι τώρα μελέτες δεν έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και κολλούν τον νέο κορονοϊό έχουν αυξημένες πιθανότητες για πνευμονία. Ωστόσο, εάν έχεις άσθμα λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Η επικοινωνία με τον πνευμονολόγο-φυματιολόγο είναι σημαντική για να λάβεις τις απαραίτητες οδηγίες και εφόσον χρειαστεί να τροποποιήσετε την αγωγή που λαμβάνεις.

Διάβασε επίσης: Βήχεις και δυσκολεύεσαι να πάρεις ανάσα; Τα συμπτώματα του άσθματος και πότε μπορεί να είναι κάτι άλλο

Διάβασε επίσης: Τεστ υγείας: Έχεις γρίπη, κρυολόγημα ή αλλεργία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i