Βήχεις και δυσκολεύεσαι να πάρεις ανάσα; Τα συμπτώματα του άσθματος και πότε μπορεί να είναι κάτι άλλο

Βήχας, «σφύριγμα» όταν αναπνέεις, δύσπνοια: Αναγνώρισε έγκαιρα τα συμπτώματα του άσθματος.

άσθμα συμπτώματα άσθματος κρίση Wavebreakmedia

Τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να είναι από «αθώα», όπως ένα μικρό λαχάνιασμα όταν ανεβαίνεις σκάλες, μέχρι σοβαρή δύσπνοια. Θα μπορούσαν επίσης να σε... θυμούνται που και που ή να είναι συμπτώματα που σε ταλαιπωρούν στην καθημερινότητά σου.

Τα αποκαλυπτικά συμπτώματα του άσθματος

Έχεις πολλές φορές μέσα τη μέρα ξηρό βήχα χωρίς να είσαι κρυωμένη

Ο βήχας είναι μια ένδειξη πως οι αεραγωγοί σου έχουν φλεγμονή, ένα βασικό χαρακτηριστικό του άσθματος. Η φλεγμονή κάνει επίσης τους αεραγωγούς σου πιο ευαίσθητους. Αυτό σημαίνει πως είναι πιο πιθανό να βήχεις εάν, για παράδειγμα, η φίλη σου φοράει ένα δυνατό άρωμα. Ο βήχας μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ιογενούς λοίμωξης, εάν όμως επιμένει για πάνω από δύο εβδομάδες καλό είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Χαρακτηριστικό του επίσης είναι πως είναι πιο έντονος τη νύχτα και τα ξημερώματα.

Η αναπνοή σου ακούγεται σαν σφύριγμα

Αυτό είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του άσθματος. Ο συριγμός είναι ένας ήχος που συνοδεύει την αναπνοή -και κυρίως την εκπνοή- και ακούγεται σαν σφύριγμα από τον λαιμό σου. Αποτελεί ένδειξη ότι οι αεραγωγοί είναι πολύ ερεθισμένοι και έχουν στενέψει περισσότερο από το φυσιολογικό. Ο συριγμός της αναπνοής δεν είναι μόνο πιθανό σύμπτωμα άσθματος. Μπορεί να οφείλεται σε πολλές άλλες καταστάσεις όπως για παράδειγμα λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Διάβασε επίσης: Από υγεία πώς τα πάμε; Η υγεία των Ελλήνων με αριθμούς και δεδομένα

Διάβασε επίσης: Τα 11 καλύτερα αφεψήματα βοτάνων και τα οφέλη τους για την υγεία!

Έχεις έντονο λαχάνιασμα

Εάν σου κόβεται εύκολα η ανάσα και παρουσιάζεις και άλλα συμπτώματα του άσθματος όπως βήχα, τότε είναι πιθανό ο συνδυασμός να σημαίνει άσθμα. Το λαχάνιασμα μπορεί να σχετίζεται με πολλά άλλα νοσήματα όπως καρδιολογικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλα. Εάν είσαι πάνω από το 50 ετών και το λαχάνιασμα συνδυάζεται με ζάλη και αίσθημα παλμών το πρόβλημα πιθανότατα οφείλεται στην καρδιά και θα πρέπει να μιλήσεις χωρίς καθυστέρηση με καρδιολόγο.

Νιώθεις σφίξιμο στο στήθος

Μπορεί να το νιώθεις σαν πόνο, πίεση ή σφίξιμο και προκαλείται από τη σύσπαση των μυών γύρω από τους αεραγωγούς. Παρότι κατατάσσεται στα συμπτώματα του άσθματος μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής προσβολής ή πιο απλά να οφείλεται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Νιώθεις έντονη κούραση

Η κούραση είναι συχνά αποτέλεσμα του άσθματος. Ο βήχας, ο συριγμός και το λαχάνιασμα όλη την ώρα μπορεί να εξαντλήσουν τον οργανισμό σου. Εάν, δε, τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα μπορεί να μην κοιμάσαι καλά. Συχνά, άνθρωποι με αρρύθμιστο άσθμα πάσχουν από χρόνια κούραση.

Έχεις όλα τα παραπάνω συμπτώματα μετά την άσκηση

Όταν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του άσθματος, βήχας, συριγμός, λαχάνιασμα και σφίξιμο στο στήθος, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, μπορεί να έχεις έναν τύπο μη αλλεργικού άσθματος. Αυτό είναι το άσθμα που προκαλείται από την άσκηση. Συνήθως συμβαίνει 5-15 λεπτά μετά τη φυσική δραστηριότητα. Εάν ξεκουραστείς θα υποχωρήσει μέσα σε περίπου μία ώρα. Τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται όταν κάνει κρύο. Ο κρύος αέρας προκαλεί βρογχόσπασμο, σπασμό στους αεραγωγούς, και τους κάνει πιο στενούς, προκαλώντας τη δυσκολία αυτή στην αναπνοή.

Συμβουλή SOS: Μην γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου

Κάποια κλασικά συμπτώματα του άσθματος μπορεί να συνδέονται με τελείως διαφορετικά νοσήματα. Συνήθως είναι ο συνδυασμός τους που συνηγορεί στο άσθμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν έχεις ένα από τα παραπάνω συμπτώματα και επιμένει για περισσότερες από μερικές ώρες ή μέρες -ανάλογα με την έντασή του- μίλα με τον γιατρό σου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άσθμα μπορείς να βρεις στην σελίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας για τη νόσο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i