Αντιτετανικό εμβόλιο: Το εμβόλιο... των διακοπών

Το αντιτετανικό εμβόλιο είναι αυτό που συνήθως ξεχνάμε να επαναλάβουμε. Είναι όμως πολύ σημαντικό για την προστασία μας, ειδικά στις διακοπές.

γυναίκα καλοκαίρι διακοπές istock

Από την Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγο (iatreioamoschovaki.gr)

Γιατί είναι απαραίτητο το αντιτετανικό εμβόλιο και τι είναι ο τέτανος; Ο τέτανος αποτελεί ακόμη συχνό ιατρικό πρόβλημα σε πολλές χώρες του κόσμου (π.χ. Αφρική, Ινδία, Κίνα). Η σοβαρότητα της νόσου είναι μεγάλη.

Τι είναι ο τέτανος

Ο τετάνος είναι μια οξεία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από σπόρους του βακτηρίου κλωστηριδίο του τετάνου. Οι σπόροι αυτοί δεν αποικίζουν μόνο σκουριασμένα αντικείμενα όπως ευρέως πιστεύεται αλλά αφθονούν στο περιβάλλον. Βρίσκονται στο έδαφος, στη σκόνη, στα έντερα και στα κόπρανα ζώων και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να διεισδύσουν π.χ. ένα δάγκωμα ζώου ή τσίμπημα κουνουπιού ή μια γρατζουνιά. Το πρόβλημα συνήθως είναι πως το αρχικό τραύμα μπορεί να είναι τόσο μικρό, που να μην του δώσουμε σημασία. Μάλιστα, η περίοδος επώασης του τετάνου είναι 3- 21 ημέρες μετά τη μόλυνση, ωστόσο οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται εντός 14 ημερών από τη μόλυνση της πληγής.

Τα συμπτώματα του τετάνου

Τα συμπτώματα του τετάνου οφείλονται στην απελευθέρωση τοξίνης, η οποία ενεργεί στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ακούσιες συσπάσεις μυών, δυσκολία στην κατάποση, επιληπτικές κρίσεις, πονοκέφαλο, δυσκαμψία, πυρετό και εφίδρωση, αλλαγές στην αρτηριακή πίεση ή στον καρδιακό ρυθμό. Στις πιο κοινές μορφές του τετάνου το πρώτο σημείο είναι ο σπασμός στην περιοχή της σιαγόνας και η συνακόλουθη δυσκολία μάσησης. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν πονόλαιμο και δυσφαγία ως αρχικό σύμπτωμα. Στις σοβαρές επιπλοκές του τετάνου συγκαταλέγονται ο λαρυγγόσπασμος που προκαλεί αδυναμία αναπνοής, κατάγματα οστών από σπασμούς, καρδιακή αρρυθμία, δευτεροπαθείς λοιμώξεις. Στην Ελλάδα με βάση στατιστικές αποβιώνει το 15-20% των ανθρώπων που προσβάλλονται ενώ η πλήρης ανάρρωση στις πιο ήπιες μορφές της νόσου μπορεί να απαιτήσει αρκετές εβδομάδες.

Έχεις κάνει αντιτετανικό εμβόλιο;

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, το 70% των ανθρώπων που πεθαίνουν από τέτανο στην Ελλάδα είναι ο ανεπαρκής εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων. Ενώ το αντιτετανικό εμβόλιο έχει εισαχθεί από το 1960 στην Ελλάδα και ενώ σήμερα τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται, ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων είναι ανεπαρκής. Ο εμβολιασμός εφήβων και ενηλίκων είναι σημαντικός ακόμη και αν έχουν γίνει κανονικά όλες οι δόσεις του εμβολίου στην παιδική ηλικία. Ο λόγος είναι πως το παιδικό εμβόλιο του τετάνου δεν μας προσφέρει ισόβια ανοσία και χρειάζεται αναμνηστικούς εμβολιασμούς περίπου κάθε δέκα χρόνια.

Διάβασε επίσης: Σπιτικά γιατρικά για να απαλύνεις ένα μικρό κάψιμο στο δέρμα

Διάβασε επίσης: Μπορούν τα ούρα να ανακουφίσουν το τσίμπημα μέδουσας ή τσούχτρας;

Το αντιτετανικό εμβόλιο και ο τέτανος στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα λόγω της εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων παιδικού εμβολιασμού, η συχνότητα του τετάνου έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια, χωρίς όμως να μπορούμε ακόμη να μιλάμε για εκρίζωση της νόσου. Στην Ελλάδα ο κίνδυνος για την ανάπτυξη τετάνου και για τη σοβαρότερη μορφή της νόσου είναι υψηλότερος στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Κατά τις διακοπές του καλοκαιριού, αρκετοί άνθρωποι προσβάλλονται από τέτανο κατά τα ταξίδια τους. Αιτίες τα τραύματα που είναι συχνά κατά τις διακοπές, οι κηπουρικές δραστηριότητες, οι εκδρομές στην φύση, η αυξημένη επαφή με ζώα σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη.  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i