Άντρες Vs Γυναίκες: Τελικά ποιο φύλο ακούει καλύτερα;

Άντρες και ακοή: Μάθε γιατί σου απαντάει συχνά «τι» και «ε»; Και θα θυμώνεις πολύ λιγότερο μαζί του. Και ναι, εσύ ακούς πραγματικά με την καρδιά σου.

akoi

Άντρες και ακοή

Μπορεί να υπάρχει λόγος που δε σε ακούει. «Όταν οι άνδρες αρχίζουν να χάνουν την ακοή τους, χάνουν και την ικανότητα να ακούνε τους ήχους υψηλής συχνότητας – η συνηθισμένη συχνότητα της γυναικείας φωνής» εξηγεί ο Lawrence Lustig, MD, ωτορινολαρυγγολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Τι άλλο δεν καταγράφει η ακοή των ανδρών με τον ίδιο τρόπο που κάνει η δική μας; Τον ήχο του κλάματος ενός μωρού.

Αρχίζει να χάνει νωρίτερα την ακοή του. Η ακουστική ικανότητα στους άνδρες τείνει να μειώνεται στην αρχή της πέμπτης δεκαετίας, 10 χρόνια πριν από τις γυναίκες. Και μάλιστα,σε μεγαλύτερα ποσοστά:

Είναι 5,5 φορές πιο πιθανό να χάσουν μέρος της ακοής τους, σύμφωνα με μελέτη από το Νοσοκομείο John Hopkins. Ο ένοχος γι’ αυτό είναι η μεγαλύτερη έκθεση των ανδρών στην ηχορύπανση, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης των προστατευτικών ορμονών που έχουμε εμείς.

Τα τριχωτά αφτιά τους παγιδεύουν περισσότερο κερί. Οι τρίχες στα αφτιά προστατεύουν το ακουστικό κανάλι και το διατηρούν υγιές, όταν όμως είναι πυκνές, τότε μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.

«Μπορεί ένας άνδρας να ανησυχεί πως χάνει την ακοή του ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα να είναι η μεγάλη συγκέντρωση κεριού», εξηγεί ο ειδικός.

Γυναίκες και ακοή

Ακούει περισσότερα απ’ όσα λέει ο άνδρας. Ο εγκέφαλός μας μπορεί και διαβάζει με επιτυχία τα χείλη για να γεμίσει τα κενά όταν δεν ακούμε κάποιον καθαρά, σύμφωνα με έρευνα στο European Journal of Neuroscience. Επίσης, χάρη σε ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη, τείνουμε να χρησιμοποιούμε ένα συναισθηματικό ραντάρ για να «πιάσουμε» τα μη λεκτικά μηνύματα.

Οι ορμόνες τής δίνουν πλεονέκτημα. Οι υποδοχείς οιστρογόνων στα αφτιά μιας γυναίκας προστατεύουν το ακουστικό της σύστημα από φθορές μέχρι την εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα των ορμονών μειώνονται. Έτσι, τυπικά αρχίζουμε να χάνουμε την ακοή μας κάπου στα 60 με 70 μας χρόνια. Παρ’ όλ’ αυτά, η απώλεια της ακοής μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα, γύρω στα 30, εξαιτίας γενετικών παραγόντων ή της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους. Η βλάβη είναι αθροιστική και ξεκινά από τα 85 ντεσιμπέλ.

Και τα γυναικεία αφτιά κλείνουν από κερί. Τόσο τα νεκρά κύτταρα μέσα στο ακουστικό κανάλι όσο και το κερί γίνονται πιο στεγνά με την ηλικία, οπότε όσο μεγαλώνουμε

είναι πιο πιθανό να συρρικνώνονται και να κάνουν τους ήχους πιο «πνιχτούς». Μην

καθαρίζεις τα αφτιά σου με μπατονέτες όμως – μπορεί να σπρώξουν το κερί πιο μέσα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i