Διάγνωση μεταστατικός καρκίνος του μαστού: 10 πράγματα που είναι καλό να γνωρίζεις

Με τη διάγνωση για μεταστατικό καρκίνο του μαστού μπορεί να χάσεις τη γη κάτω από τα πόδια σου. Μετά όμως θα σηκωθείς και θα συνεχίζεις να ζεις - γιατί είναι μια σοβαρή νόσος που όμως αντιμετωπίζεται και μπορείς να βρεις πολλή βοήθεια γύρω σου. 

καρκίνος μαστού γυναίκες Kritchanut

Από τη Φρόσω Τζιντζηροπούλου, ψυχολόγο υγείας, MSc - ψυχοθεραπεύτρια συνεργάτιδα στον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»

Η διάγνωση της μετάστασης του καρκίνου είναι ένα γεγονός που φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή σου και μπορεί να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για σένα. Μαθαίνοντας ότι πάσχεις από μεταστατικό καρκίνο του μαστού, μπορεί να βιώσεις έντονα, αρνητικά συναισθήματα όπως: φόβο, θυμό, στενοχώρια, άγχος, ενοχή, απογοήτευση.

Να θυμάσαι

Είναι πιθανό να νιώθεις ότι θέλεις να κλειστείς στον εαυτό σου και να απομονωθείς από όλους. Είναι ανθρώπινο να νιώθεις όλα αυτά τα συναισθήματα καθώς πέρασες και περνάς δύσκολα. Είναι σημαντικό, όμως, να θυμάσαι ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες με την ίδια διάγνωση με σένα που είναι δραστήριες και ζουν μια γεμάτη ζωή. Αν και η διάγνωση για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού δεν είναι μια εύκολη κατάσταση, μπορείς να έχεις μια καλή ζωή, με ποιότητα και να κάνεις τα πράγματα που επιθυμείς.

10 πράγματα που μπορείς να κάνεις μετά τη διάγνωση για μεταστατικό καρκίνο του μαστού

#1

Εάν νιώθεις τη διάθεσή σου διαρκώς πεσμένη μπορεί να συμβαίνει γιατί πολλές φορές οι σκέψεις μας γυρίζουν γύρω από το ίδιο θέμα και μας επιβαρύνουν. Θα ήταν βοηθητικό να μη σκέφτεσαι όλα τα θέματα που σε απασχολούν ταυτόχρονα. Ασχολήσου με ένα πράγμα τη φορά. Αν νιώθεις πιεσμένη για αποτελέσματα που αναμένεις, δοκίμασε να αποσπάσεις την προσοχή σου για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η ώρα μέχρι να δεις το γιατρό σου. Κάνε απλές δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να ξεχαστείς. Πάρε τηλέφωνο ένα πρόσωπο με το οποίο νιώθεις ευχάριστα να μιλάς μαζί του, πήγαινε μια βόλτα στη φύση, δες την αγαπημένη σου κωμωδία κ.α.

#2

Μπορείς να ξεκινήσεις κάποια δημιουργική απασχόληση (π.χ. τραγούδι, χορό, ζωγραφική, δημιουργική γραφή) η οποία θα σε βοηθήσει να εκφράζεσαι και να δημιουργείς όμορφες εμπειρίες.

#3

Το εάν, πότε και σε ποιον θα μιλήσεις για τη διάγνωσή σου είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Μπορείς να το κάνεις όταν εσύ νιώσεις έτοιμη και μόνο σε όσους εσύ νιώθεις άνετα. Εάν έχεις παιδιά, ζήτησε συμβουλές από κάποιον ειδικό για το τι να τους πεις και πώς να τους το πεις.

#4

Δημιούργησε ένα δίκτυο συγγενών, φίλων και γνωστών με τους οποίους νιώθεις άνετα και μπορείς να συζητήσεις μαζί τους για θέματα που σε απασχολούν. Πέρνα χρόνο μαζί τους.

#5

Ζήτησε πρακτική βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι από το δίκτυό σου για να ανταπεξέλθεις στην καθημερινότητά σου. Έτσι και εσύ θα ανακουφιστείς, αλλά και θα δώσεις στους οικείους σου τη δυνατότητα να σου προσφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές θέλουν, αλλά δεν ξέρουν πώς να σε βοηθήσουν.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Άλμα Ζωής

Διάβασε επίσης: Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

#6

Εάν σε ταλαιπωρούν ανεπιθύμητες ενέργειες των θεραπειών ενημέρωσε το γιατρό σου για να σε βοηθήσει να βρεις τρόπους αντιμετώπισης.

#7

Διατήρησε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, η ήπια μορφή άσκησης μπορεί να σε βοηθήσει να την αντιμετωπίσεις. Το να βάλεις την άσκηση στη ζωή σου (π.χ. περπάτημα, yoga) μπορεί να δυναμώσει το σώμα σου και να βελτιώσει τη διάθεσή σου. Συζήτησε με το γιατρό σου ποιες μορφές άσκησης επιτρέπονται σε σένα.

#8

Προσπάθησε να μη διαβάζεις πολλές ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Για τις απορίες σου ρώτα το γιατρό σου που είναι ο πλέον ειδικός καθώς γνωρίζει τη δική σου περίπτωση.

#9

Δοκίμασε να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μπορεί να σε βοηθήσει να μοιραστείς σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να κρατάς μέσα σου για να μην επιβαρύνεις τους οικείους σου.

#10

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και γι’ αυτό προσπάθησε να μη συγκρίνεις τη δική σου ιατρική κατάσταση με κανενός άλλου. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της μετάστασης είναι ένα δύσκολο ταξίδι με πολλές εναλλαγές. Στο ταξίδι αυτό υπάρχουν τρόποι αλλά και συνοδοιπόροι που μπορούν να σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις την κάθε σου στιγμή και να ζεις τη ζωή σου με ποιότητα. Αξιοποίησέ τους!

Ο σύλλογος Άλμα Ζωής έχει δημιουργήσει ένα ειδικό app για «έξυπνα» κινητά για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Κατέβασέ το δωρεάν και ανακάλυψε πού και πώς μπορεί να σε βοηθήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i