Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

Πόσα γνωρίζεις για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού; Ο καθηγητής ογκολογίας Εμμανουήλ Σαλούστρος μας εξηγεί αυτά που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα.

Beautiful Happy Woman Showing Love Sign Near Eyes. Credit:puhhha

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, επίκουρος καθηγητής ογκολογίας, τμήμα ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού έχει διαφορές και ομοιότητες από τον καρκίνο του μαστού. Εδώ αποσαφηνίζονται και μαθαίνουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο αυτή.

Τι είναι ο καρκίνος;

Όταν υγιή κύτταρα πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου μπορούν να σχηματίσουν έναν όγκο. Αυτός ο όγκος μπορεί να είναι καλοήθης ή κακοήθης (καρκίνος). Στη περίπτωση ενός καλοήθους όγκου τα κύτταρα μπορεί να αναπτυχθούν τοπικά και να σχηματίσουν μια μάζα χωρίς όμως δυνατότητα να εξαπλωθούν (μετασταθούν) σε άλλα μέρη του σώματος. Αντίθετα, βασικό χαρακτηριστικό του καρκίνου είναι η δυνατότητα των κυττάρων που τον αποτελούν να εισέρχονται σε αγγεία και λεμφαγγεία και μέσω αυτών να ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του σώματος και να σχηματίζουν εκεί νέους όγκους που ονομάζονται μεταστάσεις.

Τι είναι ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού;

Όταν ο καρκίνος του μαστού περιορίζεται στις περιοχές του μαστού και των κοντινών λεμφαδένων (μασχάλης), λέμε ότι βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ή είναι τοπικά προχωρημένος. Όταν όμως κύτταρα του καρκίνου του μαστού ταξιδέψουν και δημιουργήσουν όγκους σε άλλα σημεία του σώματος εκτός από το μαστό, οι γιατροί λένε ότι ο καρκίνος έχει "κάνει μετάσταση" και τότε η ασθένεια ονομάζεται μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, αυτός ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τον "τοπικά προχωρημένο καρκίνο του μαστού", ο οποίος είναι καρκίνος του μαστού που έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς ή λεμφαδένες, αλλά όχι σε άλλα μέρη του σώματος. Ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συχνότερα όμως εξαπλώνεται στα οστά, στο συκώτι (ήπαρ), στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο.

Ποιος μπορεί να νοσήσει με μεταστατικό καρκίνο μαστού;

Οποιοσδήποτε, έχει νοσήσει με καρκίνο του μαστού, μπορεί να εμφανίσει μετάσταση, αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που θα θεραπευτεί για ένα πρώιμο καρκίνο του μαστού δεν θα εμφανίσει μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ασθενών με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Εκείνοι οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με μετάσταση κατά την αρχική διάγνωση του καρκίνου του μαστού (μεταστατικός καρκίνος μαστού "de novo") κι εκείνες που έχουν αρχικά διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο μαστού, αλλά παρά τη θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία) δυστυχώς θα εμφανίσουν υποτροπή. Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών που θα διαγνωστεί με πρώιμο καρκίνο μαστού θα ιανθεί και δεν θα εμφανίσει μεταστατικό καρκίνο μαστού. Διάβασε επίσης: Τα επόμενα σημαντικά βήματα μετά τη διάγνωση για καρκίνο Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια από το Άλμα Ζωής

Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού;

Σύμφωνα με την IARC, International Agency for Research on Cancer, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες στην Αμερική και 1 στις 9 στην Ευρώπη θα νοσήσει από αυτή την ασθένεια κάποια στιγμή στη ζωή της Περίπου 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσουν μετάσταση κάποια στιγμή μετά την αρχική τους διάγνωση και περίπου 5% των γυναικών με καρκίνο μαστού θα διαγνωστούν με μετάσταση κατά την αρχική τους διάγνωση.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί ο μεταστατικός καρκίνος μαστού;

Ο μεταστατικός καρκίνος μαστού, αντιμετωπίζεται όλο και καλύτερα χάρη στις νεότερες θεραπείες που τίθενται στη διάθεση των γιατρών. Η θεραπεία είναι διαρκής και εστιάζει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου και στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Δεν είναι ωστόσο λίγες οι ασθενείς που ζουν πολλά χρόνια με μεταστατικό καρκίνο μαστού. Απώτερος στόχος είναι να γίνει ο μεταστατικός καρκίνος μαστού μια χρόνια νόσος, όπως ο διαβήτης ή τα αυτοάνοσα νοσήματα για όλο και περισσότερες γυναίκες και γιατί όχι, για όλες! Ευχαριστούμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής" για την παραχώρηση του υλικού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i