Τα επόμενα σημαντικά βήματα μετά τη διάγνωση για καρκίνο

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ακούσεις μια διάγνωση για καρκίνο. Οι επόμενες κινήσεις σου όμως είναι σημαντικές για τη ψυχική σου διάθεση αλλά και για την έκβαση της υγείας σου.

καρκίνος υγεία mzamur

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας,

Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ακούγοντας τη διάγνωση για καρκίνο, θολώνει το μυαλό μας. Ας είναι πια ο καρκίνος μια νόσος που σε πολλές περιπτώσεις, μετά την απαραίτητη θεραπεία, αποτελεί παρελθόν – το «φορτίο» που τον συνοδεύει στο μυαλό μας είναι βαρύ. Γι’ αυτό και πιστεύουμε πως ο μικρός αυτός οδηγός μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα και να αντιμετωπίσεις με την απαραίτητη ψυχραιμία μια δύσκολη στιγμή της ζωής σου.

Η πρώτη επίσκεψη μετά τη διάγνωση για καρκίνο

Συνήθως μετά τη διάγνωση, που προϋποθέτει βιοψία ιστού, ακολουθεί ένα ραντεβού με το γιατρό για να σου εξηγήσει τα δεδομένα, να απαντήσει στις απορίες σου και να συζητήσετε τα απαραίτητα επόμενα βήματα. Ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξηγεί πώς μπορεί να γίνει πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική αυτή η διαδικασία:

Πήγαινε στο ραντεβού με παρέα

Μπορεί να είναι ο σύντροφός σου, η μαμά σου ή μια φίλη σου. Ζήτησε να έρθει μαζί σου ένας άνθρωπος που εμπιστεύεσαι, που νιώθεις ότι θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία τα δύσκολα νέα και θα μπορέσει να συγκρατήσει τις απαραίτητες πληροφορίες στην περίπτωση που, λόγω συναισθηματικής φόρτισης, σου διαφύγουν.

Οργανώσου

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, θυμήσου όμως ότι θα ακούσεις πολλές πληροφορίες και άγνωστους όρους και ότι η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι ένα επίπονο και δύσκολο «project». Γι’ αυτό πήγαινε έτοιμη: Αγόρασε ένα τετράδιο με θέματα για να σημειώνεις όσα πρέπει να θυμάσαι, τις απορίες σου, τα ραντεβού και τις εξετάσεις σου, τις θεραπείες και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, τις συμβουλές του γιατρού σου σχετικά με την καθημερινότητά σου.

Διάβασε επίσης: 9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Διάβασε επίσης: Διατροφή και καρκίνος: Ποιες τροφές συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Ενημερώσου

Πριν ή μετά το πρώτο αυτό ραντεβού προσπάθησε να μάθεις όσο περισσότερα πράγματα μπορείς για τη νόσο που αντιμετωπίζεις, τις θεραπευτικές επιλογές και την πρακτική επίπτωση στην καθημερινότητά σου. Το Διαδίκτυο είναι συνήθως μια πρώτη πηγή πληροφόρησης, αρκεί να φροντίσεις να επιλέγεις αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, όπως είναι οι επιστημονικοί σύλλογοι ή οι σύλλογοι ασθενών. Οι σύλλογοι ασθενών, συγκεκριμένα, μπορεί να σε βοηθήσουν σε πολλά επίπεδα, τόσο από ενημέρωση όσο και για το πώς θα αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της καθημερινότητας όταν θα κάνεις τις θεραπείες. Ρώτησε το γιατρό για πηγές πληροφόρησης και συλλόγους ασθενών που θα σου πρότεινε να απευθυνθείς.

Σκέψου μήπως θα χρειαζόσουν δεύτερη γνώμη

Η αναζήτηση δεύτερης γνώμης μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη, ειδικά στην περίπτωση που η επικοινωνία με το γιατρό δεν είναι εκείνη που θα ήθελες. Προσοχή όμως! Η δεύτερη γνώμη μπορεί να είναι διαφορετική και στη περίπτωση αυτή να βρεθείς στη δύσκολη θέση να διαλέξεις ποια θεραπεία ή αντιμετώπιση είναι προτιμότερη. Επομένως, αν ο πρώτος γιατρός κερδίσει την εμπιστοσύνη και πετύχετε την επικοινωνία που σε ικανοποιεί, η δεύτερη γνώμη ακούγεται περιττή. Σε κάθε άλλη περίπτωση ένα ραντεβού με διαφορετικό γιατρό μπορεί να σε βοηθήσει ουσιαστικά.

Ανάλαβε το ρόλο που σου αναλογεί στη θεραπεία

Πρόκειται για το δικό σου σώμα και τη δική σου ζωή, οπότε είναι σημαντικό να έχεις έναν ενεργό ρόλο στην επιλογή της θεραπείας σου. Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει πολλούς ασθενείς με καρκίνο, δεδομένου πως πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια και οι θεραπευτικές επιλογές είναι πολύπλοκες. Δε θα προσπαθήσεις να αντικαταστήσεις το γιατρό, τον έχεις επιλέξει γιατί εμπιστεύεσαι τις γνώσεις και την εμπειρία του. Χρειάζεται όμως να είσαι ενημερωμένη και να συμμετέχεις στη λήψη των αποφάσεων όχι μόνο για να ξέρεις τα επόμενα βήματα και να είσαι προετοιμασμένη, αλλά και γιατί αυτή η συμμετοχή θα σε βοηθήσει να μη χάσεις τον έλεγχο της ζωής σου αυτή τη δύσκολη και απαιτητική περίοδο.

Οι ερωτήσεις που θα κάνεις στο γιατρό μετά τη διάγνωση

Μπορεί στο πρώτο ραντεβού που θα μάθεις την ακριβή διάγνωση να μην αρθρώσεις λέξη. Συμβαίνει σε πολλούς ασθενείς, ωστόσο είναι σημαντικό να κάνεις κάποιες βασικές ερωτήσεις στο γιατρό σου κι αυτό μπορεί να γίνει σε δεύτερη φάση, σε ένα επόμενο ραντεβού. Μερικά θέματα που συνήθως ενδιαφέρουν ασθενείς με καρκίνο είναι κοινά:

  • «Χρειάζεται να κάνω επέμβαση; Τι είδους, ποιο είναι το διάστημα νοσηλείας και αποκατάστασης; Ποιοι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι;»
  • «Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για την περίπτωσή μου; Με ποια σειρά και τι παρενέργειες είναι πιθανότερο να αντιμετωπίσω;»
  • «Ποιο είναι το κόστος της προτεινόμενης επέμβασης και ποιο το κόστος των θεραπειών αν τελικά χρειαστούν; Τι καλύπτει το ασφαλιστικό μου ταμείο;»
  • «Υπάρχει κάποια καινοτόμος θεραπεία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό που θα ταίριαζε στην περίπτωσή μου και θα μπορούσα να δοκιμάσω;»
  • «Θα μπορώ να συνεχίσω να φροντίζω την οικογένειά μου και να εργάζομαι; Τι βοήθεια μπορεί να χρειαστώ;»
  • «Θα μπορώ να αποκτήσω παιδιά στο μέλλον και τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω τη γονιμότητά μου;»

Σε ποιον γιατρό θα απευθυνθείς

Ο ογκολόγος είναι ο γιατρός που είναι εξειδικευμένος στον καρκίνο, ωστόσο πολλές φορές δεν είναι αυτός ο πρώτος γιατρός με τον οποίο μιλάμε όταν διαπιστωθεί η νόσος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γυναικολογικοί καρκίνοι ή ο καρκίνος του μαστού: Αν το τεστ ΠΑΠ ή η μαστογραφία δείξει κακοήθεια, είναι ο γυναικολόγος ή ο ογκολόγος που θα κάνει την επέμβαση και θα καθορίσει τη θεραπεία; Η επιστημονικά σωστή απάντηση είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ιατρική ομάδα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται ογκολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός, αλλά και γιατροί άλλων ειδικοτήτων (ακτινολόγος, παθολογοανατόμος), οι οποίοι σε συνεργασία θα καταλήξουν στα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Μια σημαντική σκέψη πριν ξεκινήσεις τις θεραπείες

Αν είσαι σε αναπαραγωγική ηλικία, αξίζει να σκεφτείς πώς μπορείς να διατηρήσεις τη γονιμότητά σου πριν μπεις σε οποιαδήποτε διαδικασία χημειοθεραπείας ή ορμονικής θεραπείας. Συζήτησε με γυναικολόγο που ειδικεύεται στην αναπαραγωγή για την πιθανότητα κρυοκατάψυξης ωαρίων, ιστού από τις ωοθήκες ή ακόμα και εμβρύων εφόσον έχεις σύντροφο, πριν ξεκινήσεις τη θεραπεία για τον καρκίνο. Πλέον το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο μαστού ή άλλες μορφές γυναικολογικού καρκίνου δεν αποκλείεται.

Θα σκεφτόσουν να ενταχθείς σε κλινική δοκιμή;

Εάν ο γιατρός σου σε ενημερώσει πως είναι διαθέσιμη στη χώρα μας μια κλινική μελέτη στην οποία θα μπορούσες να ενταχθείς για να επωφεληθείς από ένα νέο φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων που ακόμη δεν έχει πάρει επίσημη έγκριση, σκέψου αυτή την επιλογή. Συζήτησε με το γιατρό τα ενδεχόμενα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους και πάρε την απόφασή σου αφού γνωρίζεις όλα τα δεδομένα. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι, όταν οι κλινικές δοκιμές φτάσουν στη φάση να γίνονται σε ασθενείς, θεωρούνται πλέον αρκετά ασφαλείς. Η τελική απόφαση όμως είναι δική σου και θα την πάρεις βάζοντας στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i