Διάβασε σε 3' τις εξελίξεις για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Οι νεότερες εξελίξεις που αφορούν το μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

τριαντάφυλλο ροζ καρκίνος του μαστού Floortje

Από τη Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, oγκολόγο παθολόγο, συνεργάτιδα

Νοσοκομείου «Υγεία», διευθύνουσα σύμβουλο Care and Cure Oncology Center (careandcure.gr)

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος που πλήττει τις γυναίκες. Αρκετές ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού υποτροπιάζουν, παρά την αρχική θεραπεία, και η νόσος θα γενικευτεί, ενώ το 10% των ασθενών εμφανίζονται εξ αρχής με γενικευμένο καρκίνο. Τα τελευταία χρόνια, με τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε, επιτυγχάνεται για τις γυναίκες αυτές μακρά επιβίωση με άριστη ποιότητα ζωής.

Τι να γνωρίζεις αν έχεις διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο του μαστού

#1

Είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί η ομάδα δράσης που αποτελείται από τον ογκολόγο και τους ανθρώπους που θα σε στηρίξουν στη θεραπευτική διαδρομή, π.χ. σύντροφος, φίλοι, οικογένεια, παιδιά.

#2

Η επιλογή του ογκολόγου παίζει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της νόσου. Είναι απαραίτητο να υπάρχει, πέρα από το άρτιο επιστημονικό επίπεδο του ιατρού, σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ γιατρού και ασθενούς.

Διάβασε επίσης: Είναι το κουκούτσι του βερίκοκου το νέο health trend; Και έχει όντως αντικαρκινική δράση;

Διάβασε επίσης: Πόση είναι η ακτινοβολία της μαστογραφίας; Μάθε εδώ την απάντηση

#3

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχτεί καινοτόμες, σύγχρονες θεραπείες με θεαματικά αποτελέσματα στην επιβίωση. Μία από αυτές είναι η ανοσοθεραπεία, που χρησιμοποιείται στο μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που δεν εκφράζει ορμονικούς υποδοχείς. Οι στοχευτικές θεραπείες, όπως οι αναστολείς CDK 4/6, είναι παράγοντες που χρησιμοποιούνται με τη μορφή χαπιών για το μεταστατικό ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού. Και οι δύο αυτές θεραπείες είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και δεν προκαλούν απώλεια των μαλλιών.

#4

Είναι σημαντικό σε κάθε ασθενή με μεταστατικό καρκίνο του μαστού να προτείνεται μια ολιστική προσέγγιση. Η ασθενής έχει σώμα αλλά και ψυχή και είναι σημαντικό να φροντίζεται από κατάλληλη ομάδα ειδικών που αποτελείται από ψυχολόγο, διαιτολόγο, γυμναστή αλλά και βελονιστή, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

#5

Η γυναίκα που νοσεί μπορεί να εργάζεται εφόσον το επιθυμεί. Είναι σημαντικό να διατηρείται κατά το δυνατόν η προηγηθείσα ποιότητα ζωής και οι συνήθειές της να μη διαταράσσονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i