Πόση είναι η ακτινοβολία της μαστογραφίας; Μάθε εδώ την απάντηση

Αν φοβάσαι την ακτινοβολία της μαστογραφίας, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξεις γνώμη.

μαστογραφία fstop123

Συνεργάστηκε ο Πέτρος Μαλακάσης, ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού

Η μαστογραφία είναι μια απαραίτητη και σημαντική προληπτική εξέταση που μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή σου. Κι αν φοβάσαι πως η ακτινοβολία της μαστογραφίας μπορεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό να σε βλάψει, τότε τα νέα δεδομένα θα σε καθησυχάσουν.

Πόση είναι η ακτινοβολία της μαστογραφίας

Πολύ κάτω από το όριο της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, είναι η σύντομη απάντηση! "Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη εξέταση προληπτικού ελέγχου πλην της μαστογραφίας και ειδικά της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν αυτός γίνει διηθητικός", επισημαίνει ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης μαστού Πέτρος Μαλακάσης, "ξέρουμε πλέον ότι η ακτινοβολία της μαστογραφίας ισούται με την ίδια ακτινοβολία που παίρνει κανείς από 2 ώρες ηλιοθεραπεία ή κάνοντας ένα αεροπορικό ταξίδι μικρής διάρκειας". Παράλληλα, το δεδομένο όφελος της μαστογραφίας για τη γυναίκα είναι αδιαμφισβήτητο και δεν δικαιολογείται κανένας "φόβος", μιας και η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία εκπέμπει ακτινοβολία που είναι πολύ μικρότερη από το όριο που έχει τεθεί από την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία, συνεπώς ο φόβος αυτός δεν πρέπει να υφίσταται. Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και αλήθειες Διάβασε επίσης: Διάγνωση μεταστατικός καρκίνος του μαστού: 10 πράγματα που είναι καλό να γνωρίζεις

Ο φόβος του ευρήματος

Εκτός από τον φόβο της ακτινοβολίας, υπάρχουν και άλλες αιτίες που πολλές γυναίκες αποφεύγουν τη μαστογραφία, όπως είναι η αγωνία για την τυχόν ανακάλυψη ευρήματος και ο φόβος για τον ενδεχόμενο πόνο της εξέταση. Βάλε μπροστά τη λογική σου και συζήτησε τους φόβους σου με το γιατρό σου. Ακόμη κι αν ανακαλυφθεί κάτι στη μαστογραφία η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σου σώσει τη ζωή και όσο πιο νωρίς βρεθεί, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης. Όσο για τον πόνο, ουσιαστικά είναι ανύπαρκτος, όπως μπορεί να σε διαβεβαιώσει κάθε γυναίκα που έχει κάνει μαστογραφία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i