Έχεις κόκκινες ελιές στο δέρμα σου; Τι είναι τα κερασοειδή αιμαγγειώματα και πώς αντιμετωπίζονται

Πολλοί άνθρωποι έχουμε μικρές κόκκινες ελιές, που επιστημονικά ονομάζονται κερασοειδή αιμαγγειώματα.

woman-body-care-close-up-of-long-legs-with-soft-skin-and-hands-picture-id931733062

Από την Αθηνά Ματέκοβιτς Νταλαμάγκα / MD, PhD, Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Πολύ συχνά κατά την εξέταση του δέρματος διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κόκκινες ελιές, σημάδια που προβληματίζουν αρκετό κόσμο. Πρόκειται για επίπεδες ή επηρμένες βλάβες ζωηρού ερυθρού χρώματος, που το μέγεθός τους κυμαίνεται από κεφαλή καρφίτσας έως 5-6 χιλιοστά και ονομάζονται κερασοειδή αιμαγγειώματα (cherry angiomas).

Τι είναι τα κερασοειδή αιμαγγειώματα και ποιοι τα παρουσιάζουν περισσότερο

Συνήθως αυτές οι κόκκινες ελιές εμφανίζονται μετά την ηλικία των τριάντα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι απαντώνται στο 5% των εφήβων, ενώ προσβάλλουν το 75% των ατόμων άνω των 75 ετών. Είναι συνήθως πολλαπλές και έχουν την τάση να αυξάνουν σε αριθμό και μέγεθος, με το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό και αποτελούν «σημάδια ωριμότητας» που προδίδουν την ηλικία μας...

Πώς και γιατί δημιουργούνται;

Οι κόκκινες ελιές, τα κερασοειδή αιμαγγειώματα, δημιουργούνται από την κατά τόπους υπερπλασία των μικροσκοπικών αγγείων του δέρματος που σχηματίζουν μικρές αθροίσεις, σαν κουβαράκια, κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και αιμορραγούν εύκολα εάν τραυματιστούν.

Τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνιση των συγκεκριμένων αγγειακών βλαβών δεν είναι γνωστά, ωστόσο θεωρείται ότι υπάρχει μία γενετική προδιάθεση, καθώς συχνά τα παιδιά κληρονομούν την τάση από τους γονείς τους.

Είναι επικίνδυνα;

Θεωρούνται αθώες δερματικές βλάβες, καθώς δεν μετατρέπονται σε καρκίνους του δέρματος, ούτε συσχετίζονται με κάποιο υποκείμενο συστηματικό νόσημα. Για το λόγο αυτό, δεν κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεσή τους.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να απαλλαγούν από τις πολυάριθμες «κόκκινες ελιές» που τους δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα. Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα μπορούν να αφαιρεθούν από το δερματολόγο σας.

Αρκεί μία μόνο συνεδρία με ειδικό αγγειακό Laser για να τις εξαφανίσει. Η θεραπεία είναι γρήγορη και ανώδυνη και δεν αφήνει κανένα σημάδι. Ο μόνος περιορισμός είναι η έκθεση στον ήλιο για λίγες ημέρες πριν και μετά το Laser.

Πότε ανησυχούμε;

Προσοχή! Οποιαδήποτε βλάβη του δέρματος που μοιάζει με «κόκκινη ελιά», δεν είναι εξ’ ορισμού κερασοειδές αιμαγγείωμα. Συνεπώς, εάν έχετε μία κόκκινη ελιά που αλλάζει μέγεθος, χρώμα ή σχήμα ή αιμορραγεί εύκολα ή καθίσταται επώδυνη, σε σύντομο χρονικό διάστημα (μερικών ημερών ή εβδομάδων) θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσετε τη βοήθεια του δερματολόγου σας.

“Life is just a bowl of cherries. Don't take it serious. Life's too mysterious.”

(Lew Brown, 1931)

Διάβασε επίσης: Νέα έρευνα για τη βιταμίνη D: Μπορεί να μας προστατεύει (και) από τον καρκίνο;

Διάβασε επίσης: Ελιά στο μάτι: Πώς μοιάζει, τι είναι και πότε πρέπει να αφαιρείται ο σπίλος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i