Έχεις λεύκη; Μπορείς να την ελέγξεις!

Η διαχείριση και θεραπεία της λεύκης έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.

beautiful-young-brunette-woman-with-vitiligo-disease-close-up-picture-id490223256 (1) YunYulia

Η λεύκη είναι μια από τις πιο κοινές δερματικές διαταραχές με αυτοάνοσα αίτια. Η διαχείριση της λεύκης τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί κατά πολύ και τώρα η σύγχρονη δερματολογία γνωρίζει πώς να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με την προηγμένη ιατρική τεχνολογία που διαθέτει. Για την θεραπεία της λεύκης, μας ενημερώνει ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Τι είναι η λεύκη;

Η λεύκη είναι μια χρόνια διαταραχή της μελάγχρωσης του δέρματος. Χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη λευκών κηλίδων σε διάφορες περιοχές του σώματος ή του προσώπου, λόγω της απώλειας, από το δέρμα, μελανοκυττάρων, δηλαδή κυττάρων που παράγουν μελανίνη. Οι αποχρωματισμένες περιοχές είναι συχνά συμμετρικές και συνήθως μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο σκουρόχρωμο είναι το δέρμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση μεταξύ των λευκών κηλίδων και των περιοχών του φυσιολογικού δέρματος. Το γεγονός αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων με λεύκη, που συχνά οδηγούνται σε απομάκρυνση από κοινωνικές εκδηλώσεις και επαφές αλλά και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η λεύκη προσβάλλει περίπου το 1-2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η ασθένεια δεν διαχωρίζει τα άτομα ούτε από την εθνικότητα ούτε από την φυλή ή το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Σε τι οφείλεται;

Η αιτία που προκαλεί τη λεύκη δεν είναι απόλυτα σαφής. Γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στα μελανοκύτταρα του δέρματός του. Ο λόγος που δρα με αυτό τον τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ακόμη γνωστός. Έτσι, τα μελανοκύτταρα ανίσχυρα να αντιμετωπίσουν αυτή την επίθεση, εξουδετερώνονται και σε εκείνη την περιοχή το δέρμα αποκτά λευκό χρώμα, αφού δεν παράγεται μελανίνη. Επίσης, ενώ τα περισσότερα άτομα με λεύκη είναι κατά τα άλλα υγιή, οι επιστήμονες έχουν βρει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της λεύκης και άλλων αυτοάνοσων καταστάσεων, όπως της θυρεοειδίτιδας (νόσος Hashimoto), του λύκου ή του διαβήτη τύπου 1. Αυτό σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις άτομα που εμφανίζουν λεύκη έχουν ταυτόχρονα και κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα.

Υπάρχει θεραπεία για τη λεύκη;

Για την λεύκη, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Κάποιες περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με τοπικά σκευάσματα, άλλες αποχρωματισμό του δέρματος όταν η λεύκη καλύπτει πολύ μεγάλη επιφάνεια σε όλο το σώμα. Όμως, από όλες τις μεθόδους, η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος είναι αυτή που έχει φέρει επανάσταση στη διαχείριση της λεύκης. Βασίζεται σε προηγμένη ιατρική τεχνολογία σχεδιασμένη να αναστέλλει την επιθετικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος στα μελανοκύτταρα και να αποτρέπει την καταστροφή τους. Έτσι, το δέρμα καταφέρνει να αποκτήσει ξανά το φυσικό του χρώμα στις περιοχές που υπάρχουν οι λευκές κηλίδες. Οι συνεδρίες της φωτοθεραπείας μπορούν να γίνουν στο ιατρείο, αλλά και στο σπίτι με την ειδική συσκευή που προτείνει ο δερματολόγος στον ασθενή. Στο ιατρείο, η φωτοθεραπεία πραγματοποιείται μέσα σε καμπίνα όταν η λεύκη είναι διάσπαρτη σε πολλά σημεία του σώματος ή τοπικά με συσκευή όταν τα σημάδια της λεύκης εντοπίζονται μόνο σε συγκεκριμένα σημεία. Η φωτοθεραπεία για τη λεύκη είναι μία απόλυτα ασφαλής μέθοδος, δεν έχει παρενέργειες και είναι κατάλληλη ακόμη και για παιδιά.

Ευχαριστούμε τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com

Διάβασε επίσης: Πόσο σημαντική είναι η άσκηση στις αυτοάνοσες παθήσεις; Και ποιες είναι οι δύο «καλύτερες» ασκήσεις

Διάβασε επίσης: 5 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i