Έχουμε καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού

Κάθε καλό νέο για μια συνηθισμένη και δυνητικά σοβαρή νόσο, όπως ο καρκίνος του μαστού, πρέπει να ακούγεται!

καρκίνος του μαστού artisteer

Τα θετικά και αισιόδοξα νέα για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι σημαντικά.

Τη σημασία της προεγχειρητικής θεραπείας στον καρκίνο του μαστού καθώς και τα κριτήρια επιλογής των γυναικών που μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν ανέδειξαν η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε) κατά τη διάρκεια της Συνάντησης για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προεγχειρητική Θεραπεία στον καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες.

Η εξέλιξη: Θεραπεία πριν την επέμβαση

Ο καρκίνος του μαστού, εφόσον γίνει η διάγνωσή του σε πρώιμο στάδιο και η αντιμετώπισή του με την κατάλληλη τοπική (χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία) και συστηματική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και στοχεύουσα θεραπεία), έχει εξαιρετικά θετική πρόγνωση για τις περισσότερες ασθενείς. Συνήθως η συστηματική θεραπεία ξεκινά μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις ασθενών η θεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση, όπου ονομάζεται προεγχειρητική ή νεοεπικουρική θεραπεία. Η στρατηγική αυτή μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τις ασθενείς τόσο όσον αφορά το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα και την ανάγκη για ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις όσο και γιατί δίνει τη δυνατότητα για εξατομίκευση της θεραπείας μετά τη χειρουργική επέμβαση και κατ’ επέκταση καλύτερη έκβαση της πορείας της ασθενούς.

«Oι ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του μαστού θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς στο στάδιο αυτό έχουν δυνητικά την πιθανότητα ίασης» σχολιάζει ο Βασίλης Βενιζέλος, χειρουργός, διευθυντής Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου «Metropolitan» και πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (Ε.Χ.Ε.Μ.). «Οι γυναίκες με HER2 θετικό και τριπλά αρνητικό πρώιμο καρκίνο του μαστού ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου υποτροπής και θα πρέπει η θεραπεία που θα τους δοθεί να τους προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία και ελπίδα».

Από τη μεριά του, ο Εμμανουήλ Σαλούστρος, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι: «Η βελτίωση της χειρουργικής θεραπείας χαρακτηρίστηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας ως η πρόοδος της χρονιάς για το 2020. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η χορήγηση συστηματικής θεραπείας πριν από τη χειρουργική επέμβαση βοηθά στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης στο μαστό και στη μασχάλη. Παράλληλα, συμβάλλει στην επιλογή της βέλτιστης μετεγχειρητικής θεραπείας, που εξασφαλίζει τη μείωση της πιθανότητας υποτροπής και αύξηση της επιβίωσης».

Διάβασε επίσης: Αντικαρκινική διατροφή: Τι αλλάζει στη διατροφή μετά τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού;

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού και μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Οι ομοιότητες και οι διαφορές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i