Αντικαρκινική διατροφή: Τι αλλάζει στη διατροφή μετά τη διάγνωση για καρκίνο του μαστού;

3 διατροφικές ανάγκες μετά τη διάγνωση του καρκίνου

Αντικαρκινική διατροφή

Από τη Στέφη Καλλή, κλινικό διαιτολόγο, MSc.,PhD.c., επιστημονική συνεργάτιδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» (almazois.gr)

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού πολλές γυναίκες θα επανεξετάσουν τις διατροφικές τους επιλογές, μια διαδικασία στο πλαίσιο της γενικότερης επαναξιολόγησης του τρόπου ζωής τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά αυτή την περίοδο της ζωής μιας γυναίκας οι θρεπτικές ουσίες που παίρνει από τη διατροφή της συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στο να έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας, αλλά και καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία που έχει προγραμματίσει ο γιατρός.

Διάβασε επίσης: Πώς να κάνεις σωστή πρόληψη για τον καρκίνο μέσω των γευμάτων σου

Καρκίνος του μαστού και διατροφή

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες να συμβάλλουν σημαντικά στην έναρξη και εξέλιξή της. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο καθώς και το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο τονίζουν ότι το 50% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν μέσω συγκεκριμένων διατροφικών τροποποιήσεων και μόνο το 4% έως 9% των περιστατικών οφείλονται σε κληρονομούμενες γενετικές μεταλλάξεις.

Στοχευμένη διατροφική παρέμβαση

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού η διατροφική παρέμβαση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη στις πραγματικές ανάγκες της κάθε γυναίκας. Γι’ αυτόν το λόγο ο κλινικός διαιτολόγος, πριν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, θα αξιολογήσει μια σειρά από παραμέτρους, όπως η μείωση ή η απώλεια βάρους, το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία), το αν μπορεί η γυναίκα να φάει κανονικά ή όχι, καθώς και τις τιμές των εργαστηριακών της εξετάσεων.

3 διατροφικές ανάγκες μετά τη διάγνωση του καρκίνου

1.Ενίσχυση με πρωτεΐνη 

H διατροφή μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αρχικά στοχεύει να καλύψει ανάγκες της γυναίκας σε πρωτεΐνη κυρίως κατά τη χημειοθεραπεία. Γι’ αυτόν το σκοπό ο ειδικός θα προτείνει στη γυναίκα να εμπλουτίσει τη διατροφή της με τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αβγό, ψάρι και ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (βιολογικά). Αν η γυναίκα νιώθει αποστροφή στα παραπάνω τρόφιμα, θα πρέπει να δοκιμαστούν άλλοι συνδυασμοί για την κάλυψη των αναγκών, π.χ. όσπρια με καστανό ρύζι.

2.Υποστήριξη - ανακούφιση από τα συμπτώματα 

Σε δεύτερο επίπεδο, η ειδική διατροφή εστιάζει στην υποστηρικτική-ανακουφιστική φροντίδα από τα συμπτώματα που ενδεχομένως προκύψουν από τη χημειοθεραπεία και έχουν σχέση με τη λήψη τροφής. Κατά το στάδιο της χημειοθεραπείας και κυρίως τις πρώτες ημέρες μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ναυτίας ή/και εμετού, μείωση ή και αύξηση της όρεξης, αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα, κόπωση και ατονία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, πληγές στη στοματική κοιλότητα και ξηροστομία. Επίσης, πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα αλλάζουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης περιορίζοντας σημαντικά την επιθυμία για φαγητό. Σε πολλές περιπτώσεις, η ναυτία και ο εμετός ως παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια αντιεμετικών και κορτιζόνης χωρίς ιδιαίτερες τροποποιήσεις στο φαγητό. Ποιες είναι οι διατροφικές αλλαγές που βοηθούν σε αυτή τη φάση; Κυρίως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση της ζάχαρης και του αλατιού. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει είναι ένα ελαφρύ γεύμα πριν από τη χημειοθεραπεία, στο οποίο θα αποφεύγονται οι λιπαρές τροφές, τα γλυκά και οι χυμοί εμπορίου με ζάχαρη, που επιδεινώνουν τις διαταραχές του πεπτικού. Τέλος, τα μικρά και συχνά ελαφριά γεύματα «μοιρασμένα» στη μέρα βοηθούν στο να ελαχιστοποιηθούν τα συμπτώματα.

3.Όταν δεν υπάρχει όρεξη για φαγητό 

Κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια των θεραπειών δεν έχουν όρεξη για φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση δε χρειάζεται πίεση για πλήρη γεύματα. Ωστόσο, χρειάζεται παρακολούθηση του βάρους, ειδικά όταν η γυναίκα είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γιατρό και το διαιτολόγο, μπορεί να χορηγηθούν ειδικά πόσιμα συμπληρώματα για την κάλυψη των αναγκών της γυναίκας.

Διάβασε επίσης: Τα 9 θρεπτικά συστατικά που δρουν κατά του καρκίνου και ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ που θα τα βρεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Τρι, 26 Μαρ 2024

Gua Sha: Ανακάλυψε τις θεραπευτικές του ιδιότητες

Το gua sha ως ένα εργαλείο ομορφιάς έχει και άλλες χρήσεις, πιο θεραπευτικές. Μάθε ποιες είναι αυτές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΜΑΡΑ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i