«Επεμβάσεις στο θυρεοειδή. Τι άλλαξε με την πανδημία;» O ειδικός απαντά

Τι χρειάζεται να γνωρίζεις εάν πρέπει να κάνεις επέμβαση στο θυρεοειδή;

υπερηχογράφημα θυρεοειδούς θυρεοειδής Inside Creative House

Από τον Κυριάκο Βαμβακίδη, χειρουργό ενδοκρινών αδένων, διευθυντή Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» (drvamvakidis.gr).

Οι ενδείξεις χειρουργικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα παραμένουν οι ίδιες τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά, ένδειξη θυρεοειδεκτομής αποτελούν οι εξής καταστάσεις: α) καρκίνος θυρεοειδούς ή υποψία καρκίνου θυρεοειδούς, β) υπερθυρεοειδισμός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή ραδιενεργό ιώδιο και γ) ευμεγέθεις καλοήθεις πολυοζώδεις βρογχοκήλες που προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στην τραχεία. Τον τελευταίο καιρό η πανδημία COVID-19 έχει διαφοροποιήσει ορισμένες ιατρικές πρακτικές.

Η χειρουργική του θυρεοειδούς δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση

Τι άλλαξε λοιπόν; Έχουν διαφοροποιηθεί πολλά σε σχέση με τις ισχύουσες, μέχρι πριν από λίγο καιρό, πρακτικές. Κατ’ αρχάς, η επιλογή των ασθενών είναι διαφορετική. Συνιστάται η μείωση του αριθμού των τακτικών χειρουργείων στο 50%, οπότε προτεραιότητα έχουν οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς και, κυρίως, αυτοί που εμφανίζουν ταυτόχρονα λεμφαδενικές μεταστάσεις. Βέβαια, άμεση προτεραιότητα έχουν και οι ασθενείς με υπερθυρεοειδισμό που δε ρυθμίζεται με φαρμακευτική αγωγή και είναι απειλητικός για τον ασθενή. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις για καλοήθεις όζους ακόμα και μεγάλου μεγέθους μπορούν να περιμένουν λίγο καιρό ακόμα, εφόσον δεν προκαλούν πιεστικά φαινόμενα στον αεραγωγό.

Οι απαραίτητες αλλαγές στον προεγχειρητικό έλεγχο

Η κυριότερη είναι ότι σε όλους τους ασθενείς γίνεται προεγχειρητικά έλεγχος για την COVID-19, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια επέμβασης σε πάσχοντα, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο το προσωπικό του χειρουργείου και της μονάδας νοσηλείας, αλλά ακόμα περισσότερο τον ίδιο τον ασθενή. Στην εισαγωγή στην αναισθησία καθώς επίσης και κατά την αποσωλήνωση του ασθενούς οι αναισθησιολόγοι τηρούν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Οι προφυλάξεις, όμως, δε σταματούν στο τέλος της νοσηλείας και στην επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι του. Ο θεράπων χειρουργός θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή για την απαιτούμενη προσοχή και τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ώστε κατά την ανάρρωσή του στη μετεγχειρητική περίοδο να αποφύγει τη λοίμωξη από τον κορονοϊό, που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας του.

Οι ασθενείς που έχουν ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης θα πρέπει να απευθυνθούν στον ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα τους εξηγήσει το κατά πόσο είναι επείγουσα η πραγματοποίηση της επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σε συνεννόηση με τον εξειδικευμένο χειρουργό ο σωστότερος προγραμματισμός.

Διάβασε επίσης: Υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός: Τα συμπτώματα, τι σημαίνει για την υγεία σου, τι να κάνεις

Διάβασε επίσης: Παθήσεις του θυρεοειδούς: Η ενδοκρινολόγος επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i