Παθήσεις του θυρεοειδούς: Η ενδοκρινολόγος επισημαίνει τι πρέπει να προσέχουμε το καλοκαίρι

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

θυρεοειδής istock

Από την Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγος, λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ (endodiabetes.gr).

Το καλοκαίρι στην χώρα μας, λόγω της σημαντικής αύξησης της θερμοκρασίας και της συχνής έκθεσης στον ήλιο και τη θάλασσα, μπορεί να επηρεάσει άτομα με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους που έχουν κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα και αυτούς με θυρεοειδική υπερλειτουργία (υπερθυρεοειδισμό). Αν ανήκεις σε μια τέτοια κατηγορία, επικοινώνησε με τον ενδοκρινολόγο σου και ενημερώσου για το τι πρέπει να προσέξεις.

Υποθυρεοειδισμός και λήψη θυροξίνης

Οι άνθρωποι που έχουν υποθυρεοειδισμό (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) έχουν συνήθως πιο έντονα συμπτώματα τους χειμερινούς μήνες – κρυώνουν πιο πολύ, έχουν πιο έντονο αίσθημα κόπωσης και ανάγκη για ξεκούραση, πιο συχνές μυαλγίες- ενώ, αντίθετα, νιώθουν καλύτερα τους θερμούς μήνες. Αν η θεραπεία γίνεται σωστά και οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών είναι στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα, δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση της θεραπείας τους καλοκαιρινούς μήνες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην αλλάζετε τη δόση της θυροξίνης που παίρνετε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας. Αν έχετε συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική χορήγηση ορμόνης του θυρεοειδούς όπως αν ζεσταίνεστε πολύ, ιδρώνετε υπερβολικά και έχετε ταχυκαρδίες πρέπει πρώτα να κάνετε εξετάσεις για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πριν αλλάξετε τη δόση σας. Αν βρίσκεστε σε διακοπές επικοινωνήστε με τον ενδοκρινολόγο σας αν έχετε τέτοια συμπτώματα.

Αν βρίσκεστε σε χρόνια θεραπεία με θυροξίνη, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

• Η θυροξίνη είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και δεν πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών C. • Aν υπάρχει ο φόβος ότι τα φάρμακα σας έχουν μείνει σε υψηλή θερμοκρασία έστω και για λίγο, θα πρέπει να αντικατασταθούν. • Εκτός από την ζέστη, θα πρέπει επίσης να προσέχετε να μην έχετε τα χάπια του θυρεοειδούς σας σε σημείο με έκθεση στον ήλιο ή την υγρασία. • Όταν ταξιδεύετε το καλοκαίρι, μην βάζετε τα φάρμακα στον χώρο των αποσκευών ή μέσα σε βαλίτσες όπου μπορεί να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έχετε τα φάρμακα σε ένα τσαντάκι μαζί σας.

Υπερθυρεοειδισμός και καλοκαίρι

Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό και δεν παίρνετε την κατάλληλη θεραπεία, το καλοκαίρι μπορεί να έχετε έντονα συμπτώματα δυσανεξίας στη ζέστη, υπερβολικής εφίδρωσης, κόπωσης, ταχυκαρδίας. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να κάνετε έλεγχο στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς και να λάβετε κατάλληλη θεραπεία.

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό που βρίσκεται υπό έλεγχο με θεραπεία, το καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα εξής:

• Μην ξεχνάτε τα φάρμακα σας στις διακοπές, καθώς πολύ γρήγορα μπορεί να έχετε υποτροπή του υπερθυρεοειδισμού • Προσέχετε τη φύλαξη των φαρμάκων σας- αποφύγετε υψηλές θερμοκρασίες, υγρασία και φως. Φυλάξτε τα φάρμακα σε ένα μέρος με δροσιά, σκιερό και ξηρό. • Ο υπερθυρεοειδισμός αυξάνει τις καύσεις. Πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. • Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και για μεγάλη διάρκεια. • Αποφύγετε να κυκλοφορείτε τις πολύ ζεστές ημέρες. • Προσέχετε την έκθεση στο ιώδιο, σε μεγάλες ποσότητες. Αποφύγετε τα πολλά θαλασσινά, το sushi και τα οστρακοειδή. Μετά το μπάνιο στη θάλασσα κάντε γρήγορα ντους για να μην απορροφάται το θαλασσινό αλάτι από το δέρμα σας. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τη θάλασσα, εκτός αν σας το έχει ζητήσει ο ιατρός σας

Θυρεοειδίτιδες

Οι θυρεοειδίτιδες είναι διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς, μόνιμες ή παροδικές, φλεγμονώδους ή αυτοάνοσης αιτιολογίας, που μπορεί να προκαλέσουν διάφορες διαταραχές στη λειτουργία του (πόνο, διόγκωση, υπερλειτουργία ή υπόλειτουργία).

Θυρεοειδίτιδα φλεγμονώδους αιτιολογίας: Το καλοκαίρι είναι πιο συχνές οι θυρεοειδίτιδες φλεγμονώδους αιτιολογίας που οφείλονται κυρίως σε ιογενείς λοιμώξεις λόγω Enterovirus και Coxsackie virus που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι. Οι θυρεοειδίτιδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στον θυρεοειδή και έντονη αλλά παροδική διαταραχή στη λειτουργία του και συνήθως αντιμετωπίζονται μόνο με αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Υπάρχουν αρκετές αναφορές για περιπτώσεις φλεγμονώδους θυρεοειδίτιδας λόγω COVID-19, ακόμα και σαν μοναδική εκδήλωση της λοίμωξης. Αν νιώσετε έντονο πόνο στη περιοχή του θυρεοειδούς αδένα, με πυρετό και κακουχία, καλέστε αμέσως τον ιατρό σας. Είναι πιθανό να πρέπει να κάνετε και έλεγχο για λοίμωξη από κορονοϊο αυτή την εποχή. Αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες: Τα άτομα με γνωστή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που δεν λαμβάνουν κάποια θεραπεία, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα την έκθεση στο ιώδιο τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς υπερβολική λήψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οξεία διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς, είτε υπο-, είτε υπερλειτουργία του.

Διάβασε επίσης: Οιστρογόνα: Τι είναι, πώς επηρεάζουν την υγεία μας, τι συμβαίνει όταν είναι αυξημένα ή μειωμένα

Διάβασε επίσης: Ορμόνες που παχαίνουν: Κορτιζόλη = λίπος στην κοιλιά, ινσουλίνη = περιφέρεια, οιστρογόνα = ψωμάκια! Να τι να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i