Τι είναι η επιπεφυκίτιδα, τα συμπτώματα και πώς θα την προλάβεις

Ξύπνησες με κόκκινα μάτια και φαγούρα; Θα μπορούσε να είναι επιπεφυκίτιδα, μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση.

11.02.2019

εχεις διαβασει

μάτια χαμόγελο γυναίκα

Συνεργάστηκε ο Αναστάσιος Ι. Κανελλόπουλος, χειρουργός οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Clinical & Research Eye Institute LaserVision.gr, καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης – NYU Medical School (www.laservision.gr).

Παρότι πολύ ενοχλητικές, oι περισσότερες παθήσεις των ματιών είναι συνηθισμένες και αντιμετωπίζονται εύκολα. Μια από αυτές είναι η επιπεφυκίτιδα. Ο πρώτος που θα σου δώσει τη συμβουλή του είναι ο οφθαλμίατρος, μάθε ρίξε όμως μια γρήγορη ματιά στις παρακάτω πληροφορίες για να έχεις μια βασική ιδέα.

Επιπεφυκίτιδα

Τι είναι

Συνήθως πρόκειται για αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από τη γύρη ή τη σκόνη στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότος, του βλεννογόνου χιτώνα που καλύπτει το βολβό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Διάβασε επίσης: Το περίεργο tip για ξεκούραστο βλέμμα που δουλεύει όντως

Διάβασε επίσης: Καστανά μάτια; Ιδού το τέλειο μακιγιάζ για σένα

Τα συμπτώματα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί φαγούρα, κοκκίνισμα, δακρύρροια, πρήξιμο, αίσθηση ξένου σώματος μέσα στο μάτι, ξηροφθαλμία, κολλώδεις εκκρίσεις.

Η θεραπεία

Με κρύες κομπρέσες με νερό ή χαμομήλι και τη χρήση τεχνητών δακρύων ελαττώνονται τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας. Ο οφθαλμίατρος ίσως σου προτείνει κολλύριο με κορτιζόνη ή/και αντιβίωση για λίγες ημέρες.

Πώς μπορείς να την προλάβεις;

Φόρα γυαλιά ηλίου και καπέλο τις ημέρες που φυσάει ή/και έχει πολλή γύρη και μην ανοίγεις τα παράθυρα όταν οδηγείς. Επίσης, απόφυγε να αγγίζεις τα μάτια σου με τα χέρια. Εάν η επιπεφυκίτιδα σε ταλαιπωρεί συχνά, ο αλλεργιολόγος θα σου δώσει αντιισταμινικά χάπια που θα καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece