Επισκληρίδιος αναισθησία: Μάθε από την αναισθησιολόγο σε 3΄ όσα χρειάζεται να ξέρεις

Επισκληρίδιος αναισθησία. Πρόκειται να κάνεις μία επέμβαση και σε αγχώνει;

χειρουργείο γιατρός λαπαροσκόπηση

Συνεργάστηκε η Ελένη Κρέπη, αναισθησιολόγος

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι μια πολύ συχνή επιλογή για τη νάρκωση σε μια  χειρουργική επέμβαση.

Επισκληρίδιος αναισθησία: Πώς πραγματοποιείται

Ονομάζεται έτσι επειδή περιλαμβάνει τη χορήγηση τοπικών αναισθητικών μέσω καθετήρα στην περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στους σπονδύλους και στη σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού. Η θέση του καθετήρα εξαρτάται από την επέμβαση. Η επισκληρίδιος αναισθησία γίνεται ψηλά στο θώρακα για τις επεμβάσεις στους πνεύμονες, στο συκώτι, το στομάχι, στον οισοφάγο και στο πάγκρεας. Χαμηλότερα στο θώρακα ή στην οσφυϊκή περιοχή γίνεται για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο παχύ έντερο, το ορθό, στην ουροδόχο κύστη, τη μήτρα, στα κάτω άκρα και στον τοκετό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με τη γενική αναισθησία για να μειωθεί η δόση των αναισθητικών φαρμάκων.

Ποια ουσία εγχέεται;

Στην επισκληρίδιο αναισθησία ο αναισθησιολόγος χρησιμοποιεί τοπικά αναισθητικά, όπως η ροπιβακαΐνη και η λεβοβουπιβακαΐνη, συχνά συνδυασμένα με οπιοειδή φεντανύλη) ώστε να παραταθεί η επίδραση της αναισθησίας. Για την εφαρμογή της δεν θα πονέσεις, αφού η εισαγωγή του καθετήρα πραγματοποιείται αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία με λιδοκαΐνη.

Επισκληρίδιος αναισθησία και πιθανές παρενέργειες

Κάποιοι παρουσιάζουν προσωρινές ενοχλήσεις, όπως ναυτία και εμετό, υπόταση, ρίγος. Επίσης, η τυχαία διάτρηση της σκληράς μήνιγγας (μια αρκετά σπάνια επιπλοκή) προκαλεί έντονη κεφαλαλγία η οποία, όμως, υποχωρεί συνήθως σε 5 με 7 ημέρες.

Πόσο διαρκεί η επίδρασή της;

Όσο είναι επιθυμητό. Ο αποκλεισμός της κινητικής δραστηριότητας, δηλαδή η απώλεια της αίσθησης στα κάτω άκρα, διαρκεί συνήθως 2 με 3 ώρες το πολύ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πόδια, που ο ασθενής τα νιώθει βαριά σαν πέτρες, ανακτούν την αίσθησή τους σταδιακά μέσω μιας αίσθησης θερμότητας και μυρμηγκιάσματος. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στις σοβαρές (και επώδυνες) επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, ο επισκληρίδιος καθετήρας παραμένει για μερικές ώρες ή και μέρες ακόμη ώστε να αποφευχθεί ο μετεγχειρητικός πόνος.

Διάβασε επίσης: VBAC: Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική; Γίνεται!

Διάβασε επίσης: Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κήλης: Τι είναι και πότε την επιλέγουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i