Κόλλησα κονδυλώματα: Μπορώ να το κρύψω από τον σύντροφό μου;

Οι πρώτες και βασικές κινήσεις εάν διαπιστώσεις ότι κόλλησες κονδυλώματα.

beautiful-young-couple-expressing-their-feelings-on-the-street-picture-id1086628458

Τα πρώτα συναισθήματα μόλις διαπιστώσεις ότι κόλλησες κονδυλώματα, είναι πιθανότατα ντροπή, αγωνία και μία διάθεση να το κρύψεις από τον σύντροφό σου. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να το κρατήσεις κρυφό από εκείνον.

Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τη σημερινή εποχή. «Ο ιός HPV που τα προκαλεί, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, επομένως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άμεση εξέταση και ολοκληρωμένη θεραπεία όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Με λίγα λόγια, όποιος γνωρίζει ότι έχει κολλήσει κονδυλώματα, θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον/την ερωτικό/ή σύντροφό του/της, όπως επίσης και τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν είναι ποτέ σίγουρο το πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα κονδυλώματα επάνω του», εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροσιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Ενημερώνοντας τον σύντροφο, αποφεύγεις την επαναμόλυνση

Μην θεωρήσεις ότι επειδή χρησιμοποιήσατε προφυλακτικό, ο ερωτικός σου σύντροφος είναι προστατευμένος. Το προφυλακτικό δεν προστατεύει 100%. Να θυμάσαι ότι ενημερώνοντας τον ερωτικό σου σύντροφο, προφυλάσσεις όχι μόνο εκείνον, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό, αφού μόνο εάν εξεταστείτε και ακολουθήσετε λεπτομερειακή θεραπεία και οι δύο, θα αποφευχθεί η επαναμόλυνση μεταξύ σας και οι υποτροπές των κονδυλωμάτων.

Επίσης, αν υποπτεύεσαι ότι έχεις μολυνθεί από τον ιό HPV, μην εμπιστευθείς μονάχα το αποτέλεσμα του Τεστ ΠΑΠ. «Ένα αρνητικό Τεστ ΠΑΠ δεν αποκλείει τη μόλυνση από τον ιό HPV. Το Τεστ ΠΑΠ βγαίνει θετικό μόνο όταν ο ιός έχει φτάσει να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις. Επομένως, αν μία γυναίκα υποπτεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HPV, συστήνεται να προβεί στο εξελιγμένο HPV Test με τη μέθοδο PCR, το οποίο ανιχνεύει την HPV μόλυνση από την πρώτη στιγμή και αποκαλύπτει μάλιστα και το ακριβές στέλεχος του ιού που την έχει προκαλέσει», ξεκαθαρίζει ο Dr. Τζερμιάς.

Λεπτομερειακή εξέταση και θεραπεία με LASER

Για την εξάλειψη των κονδυλωμάτων, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι είναι καθοριστικής σημασίας η λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών. Θα πρέπει να εξεταστείς με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός για να εντοπιστούν ακόμα και οι πιο μικροσκοπικές βλάβες που δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, ώστε να εξαλειφθούν και αυτές.

«Η θεραπεία πραγματοποιείται με εξελιγμένα LASER CO2 που εξαλείφουν τα κονδυλώματα χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια. Παρέχουμε πάντα τη δυνατότητα επιλογής άνδρας ή γυναίκας ιατρού για την εφαρμογή, ώστε οι ασθενείς μας να νιώθουν απολύτως άνετα, ενώ υπάρχει συνεργασία με Γυναικολόγο, Γαστρεντερολόγο ή και Χειρουργό στις περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητο για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων», επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i