Προστάτευσε τα νύχια σου (& διώξε τους μύκητες!)

Έχεις μύκητες στα νύχια των ποδιών ή των χεριών; Αντιμετώπισε το πρόβλημα με τις σωστές θεραπείες

Η υγρασία κρύβει κινδύνους για τα χέρια και τα πόδια σου. Οι μύκητες, που αναπτύσσονται συνήθως σε ζεστά, υγρά μέρη, εισχωρούν στα νύχια και προσβάλλουν την υγεία τους, δημιουργώντας τη γνωστή σε όλους ονυχομυκητίαση.


Τι είναι ακριβώς η ονυχομυκητίαση


Η ονυχομυκητίαση δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια μόλυνση των νυχιών που προκαλείται από μύκητες που εισχωρούν κάτω από τα νύχια, τόσο των χεριών όσο και των ποδιών. Η μόλυνση αυτή εκδηλώνεται με αλλαγή στο χρώμα –σε κιτρινωπό ή ακόμη πιο σκούρο–, ευθραυστότητα, γραμμώσεις ή πάχυνση του νυχιού. Οι μύκητες που προκαλούν την ονυχομυκητίαση λέγονται δερματόφυτα και τους συναντάμε συνήθως σε μέρη υγρά και ζεστά, όπως η πισίνα, τα ντους, η θάλασσα ή οι κήποι.

 

Τι να προσέξεις


Τα συμπτώματα Οι μύκητες δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Αυτό που μπορείς να δεις, και φυσικά να μην αγνοήσεις, είναι οι επιπτώσεις τους στα νύχια σου. Όσο πιο σύντομα παρατηρήσεις τα συμπτώματα της ονυχομυκητίασης τόσο πιο εύκολη και γρήγορη θα είναι η θεραπεία της.


Τους τραυματισμούς Τα νύχια που τραυματίζονται, είτε από ένα χτύπημα είτε επειδή τα κόβουμε πολύ κοντά, μπορούν να προσβληθούν πιο εύκολα από τους μύκητες.


Το μανικιούρ-πεντικιούρ Τα ψαλίδια, οι λίμες και οι νυχοκόπτες αποτελούν εστία μόλυνσης και μετάδοσης μυκήτων. Για να τους αποφύγεις, βεβαιώσου ότι τα εργαλεία είναι αποστειρωμένα ή αγόρασε ένα δικό σου σετ, το οποίο δε θα χρησιμοποιείται από κανέναν άλλο.


Δες τι μπορείς να κάνεις εσύ...


Τι μπορείς να κάνεις

 

1. Προστάτεψε τα χέρια σου Όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με το νερό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από μύκητες. Όταν πλένεις πιάτα ή κάνεις δουλειές στο σπίτι, σκούπιζε σχολαστικά τα χέρια σου και μία φορά την ημέρα φρόντιζε χέρια και νύχια με μια κρέμα θρέψης και ενυδάτωσης. Όσο πιο γερά είναι τα νύχια τόσο πιο δύσκολα θα παρουσιάσουν ονυχομυκητίαση.

 

2. Φρόντισε τα πόδια σου Το υγρό και ζεστό κλίμα που αναπτύσσεται στα αθλητικά παπούτσια είναι το πλέον ευνοϊκό για τη δημιουργία ονυχομυκητιάσεων. Απόφυγε την υπερβολική εφίδρωση στα πόδια με ένα ειδικό αποσμητικό ή λίγο ταλκ και άλλαζε πάντα κάλτσες και παπούτσια μετά το τρέξιμο ή τον περίπατο.

 

3. Επισκέψου τον ειδικό Η ονυχομυκητίαση δεν αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Χρειάζεται η συμβουλή ειδικού και θεραπεία με ειδικά αντιμυκητιασικά χάπια για σίγουρα αποτελέσματα. Αν οι μύκητες επιμένουν ή επανεμφανιστούν, επισκέψου και πάλι το γιατρό σου, γιατί μπορεί να χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας.

 

Shape SOS tip: Τα τοπικά αντιμυκητιασικά σκευάσματα δυσχεραίνουν τη σωστή διάγνωση της ονυχομυκητίασης, καθυστερώντας και τη θεραπεία της. Μην προσπαθείς να αντιμετωπίσεις μόνη σου τους μύκητες, αλλά απευθύνσου στο γιατρό που θα κάνει την απαραίτητη καλλιέργεια και θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i