Μήπως είναι κνίδωση; Γιατί συμβαίνει, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Ο αλλεργιολόγος Ιωάννης Σιδηρόπουλος εξηγεί τι είναι η κνίδωση, τα συμπτώματα και τις επιλογές στη θεραπεία της.

γυναίκα χαρούμενη υγιής ευτυχισμένη pixelfit

Ευχαριστούμε τον δρα Ιωάννη Σιδηρόπουλο, ειδικό αλλεργιολόγο.

Ο όρος κνίδωση αναφέρεται σε παθολογικές καταστάσεις στις οποίες ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει κνησμό, φουσκάλες και αγγειοοίδημα. Οι δερματικές εκδηλώσεις της κνίδωσης συνήθως υποχωρούν αυτόματα μέσα σε μερικές ώρες και εμφανίζονται σε άλλα μέρη του σώματος. Ο έντονος κνησμός, οι φουσκάλες και το οίδημα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της κνίδωσης.

Η αλλεργική αυτή αντίδραση αφορά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού, περίπου το 15%, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται πολύ συχνότερα κυρίως λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης.

Γιατί εμφανίζεται

Ανάλογα με την αιτιολογία της, η κνίδωση διακρίνεται σε δύο μορφές: Στην προκλητή κνίδωση, εφόσον το αίτιο είναι γνωστό (συνήθως φυσική κνίδωση από κρύο ή άσκηση) και στην ιδιοπαθή κνίδωση, όταν το αίτιο είναι άγνωστο. Ανάλογα με τη διάρκεια, διακρίνεται σε οξεία κνίδωση, που διαρκεί λιγότερο από 6 εβδομάδες, και χρόνια κνίδωση, που διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες.

Διάβασε επίσης: Οι αλλεργίες σού προκαλούν πονοκέφαλο; Δοκίμασε αυτό το κόλπο με το μασάζ δακτύλων!

Διάβασε επίσης: Έχεις ροδόχρου ακμή, υπερευαισθησία ή αλλεργίες; Τι να κάνεις;

Η θεραπεία

Η θεραπεία της χρόνιας κνίδωσης επικεντρώνεται στον εντοπισμό και στην απομάκρυνση του πιθανού αιτίου και των εκλυτικών παραγόντων όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της φαρμακευτικής και τροφικής αλλεργίας. Στις άλλες περιπτώσεις ακολουθείται συμπτωματική αγωγή με τη χορήγηση φαρμάκων, όπως τα αντιισταμινικά, που καταστέλλουν τη δράση των κύριων μεσολαβητικών ουσιών (ισταμίνη και λευκοτριένια).

Παρ’ όλ’ αυτά, σε ένα μεγάλο ποσοστό απαιτούνται άλλα φάρμακα όπως τα κορτικοστεροειδή από του στόματος – σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη προσοχή για τον κίνδυνο παρενεργειών.

Τα νέα δεδομένα

Την τελευταία τριετία, στη θεραπεία της χρόνιας εμμένουσας κνίδωσης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπευτική αγωγή, έχει συμπεριληφθεί το μονοκλωνικό αντίσωμα omalizumab που έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της ασθενούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next