Μήπως η δυσκολία στην αναπνοή σου είναι δύσπνοια; Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Δύσπνοια στην πραγματικότητα σημαίνει δυσκολία στην αναπνοή. Μάθε εδώ τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις και πώς θα την αντιμετωπίσεις. 

23.04.2019

εχεις διαβασει

ΧΑΠ μπαλόνι ανάσα δύσπνοια αναπνευστικά αναπνοή

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Χυτήρογλου, πνευμονολόγος φυματιολόγος.

Η δύσπνοια είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να σου δυσκολεύει την καθημερινότητα. Αν πάσχεις από αυτήν, μπορεί να νιώθεις ένα λιγότερο ή περισσότερο δυσάρεστο συναίσθημα ότι δυσκολεύεσαι να πάρει πλήρη ανάσα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να αισθάνεσαι ασφυξία.

Σε τι οφείλεται

Η δύσπνοια είναι σύμπτωμα και όχι νόσημα από μόνο του. Η δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε ίωση, όπως το κοινό κρυολόγημα, που έχει προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα. Συνοδεύεται από γενικότερη καταβολή του οργανισμού και δυσχέρεια. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Συνήθως, όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού, η δύσπνοια είναι πιο έντονη τη νύχτα, όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Εάν δε σχετίζεται με ίωση ή λοίμωξη, η δύσπνοια μπορεί να είναι πιο αισθητή κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας δραστηριότητας, όπως το ανέβασμα σκάλας ή το περπάτημα σε ανηφόρα. Τέλος, η δύσπνοια είναι ένα από τα συμπτώματα που προειδοποιούν για καρδιακό επεισόδιο, γι’ αυτό και είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό.

Διάβασε επίσης: Όσα πρέπεις να ξέρεις για το άσθμα

Διάβασε επίσης: Μήπως το αλλεργικό άσθμα σου σημαίνει ότι έχεις άλλες αλλεργίες;

Πώς γίνεται η διάγνωση

Συνήθως με την ιατρική εξέταση και σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού ο γιατρός θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί πως μπορεί να συνδέεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να προτείνει εισαγωγή σε νοσοκομείο για συνεχή παρακολούθηση και για να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η θεραπεία

Η αντιμετώπιση της δύσπνοιας εξαρτάται άμεσα από την αιτία που την προκαλεί. Εάν οφείλεται σε ίωση ή υποτροπή της, τότε η θεραπεία για την ασθένεια αυτή θα βελτιώσει και τη δύσπνοια. Όταν η δύσπνοια σχετίζεται με κάποιο άλλο νόσημα, τότε οι κινήσεις για την αντιμετώπισή του θα βοηθήσουν και σε αυτό το σύμπτωμα.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece