Μήπως η δυσκολία στην αναπνοή σου είναι δύσπνοια; Τα συμπτώματα και η θεραπεία

Δύσπνοια στην πραγματικότητα σημαίνει δυσκολία στην αναπνοή. Μάθε εδώ τα βασικά που πρέπει να γνωρίζεις και πώς θα την αντιμετωπίσεις. 

μπαλόνι ανάσα δύσπνοια αναπνευστικά αναπνοή 936272924

*To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά τον Απρίλη του 2019 και είχε συνεργαστεί ο Κωνσταντίνος Χυτήρογλου, πνευμονολόγος φυματιολόγος.

Η δύσπνοια είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να σου δυσκολεύει την καθημερινότητα. Αν πάσχεις από αυτήν, μπορεί να νιώθεις ένα λιγότερο ή περισσότερο δυσάρεστο συναίσθημα ότι δυσκολεύεσαι να πάρει πλήρη ανάσα ή σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να αισθάνεσαι ασφυξία.

Σε τι οφείλεται

Η δύσπνοια είναι σύμπτωμα και όχι νόσημα από μόνο του. Η δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε ίωση, όπως το κοινό κρυολόγημα, που έχει προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα. Συνοδεύεται από γενικότερη καταβολή του οργανισμού και δυσχέρεια. Μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Συνήθως, όπως συμβαίνει με όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού, η δύσπνοια είναι πιο έντονη τη νύχτα, όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος. Εάν δε σχετίζεται με ίωση ή λοίμωξη, η δύσπνοια μπορεί να είναι πιο αισθητή κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας δραστηριότητας, όπως το ανέβασμα σκάλας ή το περπάτημα σε ανηφόρα. Τέλος, η δύσπνοια είναι ένα από τα συμπτώματα που προειδοποιούν για καρδιακό επεισόδιο, γι’ αυτό και είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να διερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση από το γιατρό.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Συνήθως με την ιατρική εξέταση και σε συνδυασμό με τη λήψη ιστορικού ο γιατρός θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί πως μπορεί να συνδέεται με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, μπορεί να προτείνει εισαγωγή σε νοσοκομείο για συνεχή παρακολούθηση και για να γίνουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις.

Η θεραπεία

Η αντιμετώπιση της δύσπνοιας εξαρτάται άμεσα από την αιτία που την προκαλεί. Εάν οφείλεται σε ίωση ή υποτροπή της, τότε η θεραπεία για την ασθένεια αυτή θα βελτιώσει και τη δύσπνοια. Όταν η δύσπνοια σχετίζεται με κάποιο άλλο νόσημα, τότε οι κινήσεις για την αντιμετώπισή του θα βοηθήσουν και σε αυτό το σύμπτωμα.

Διάβασε επίσης: Όσα πρέπεις να ξέρεις για το άσθμα

Διάβασε επίσης: Μήπως το αλλεργικό άσθμα σου σημαίνει ότι έχεις άλλες αλλεργίες;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i