Ο χειρουργός απαντά: Τι είναι η βουβωνοκήλη και πώς αντιμετωπίζεται

Η κήλη είναι πολύ συχνή κατάσταση που χρειάζεται όμως την άμεση αξιολόγηση του χειρουργού.

χειρουργείο γιατρός λαπαροσκόπηση

Από τον Δημήτρη Δαρδαμάνη MD, M.Sc., Γενικό Χειρουργό με εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική. Κέντρο Προηγμένης Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής-ΙΑΣΩ (dardamanis.gr)

Η κήλη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε ηλικία, γίνεται όμως πιθανότερη καθώς μεγαλώνουμε.

Τι είναι η βουβωνοκήλη

Στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς, δεξιά και αριστερά, υπάρχουν κάποια φυσιολογικά χάσματα των κοιλιακών μυών για να περνάνε αρτηρίες, νεύρα και άλλοι ανατομικοί σχηματισμοί (σπερματικός τόνος στους άνδρες, στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας στις γυναίκες). Αν οι «τρύπες» αυτές μεγαλώσουν αρκετά, ή αν δεν έχουν κλείσει, είναι δυνατόν μέρη της κοιλιάς (πχ περιτόναιο, λίπος ή και έντερο) να περάσουν, προκαλώντας πόνο ή και επιπλοκές.

Συμπτώματα

Μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα, εκτός από την διόγκωση στην περιοχή, που μπορεί να ενοχλεί αισθητικά.

Μπορεί η κήλη να μεγαλώνει κάθε φορά που αυξάνει η πίεση μέσα στην κοιλιά, όπως κατά τον βήχα, το φτέρνισμα ή την άρση ενός βάρους. Σε συνθήκες ηρεμίας όπως όταν ο άνθρωπος ξαπλώνει, η κήλη μπορεί να υποχωρεί μέσα στην κοιλιά και να εξαφανίζεται εντελώς, όπως και τα συμπτώματα.

Στην ορθοστασία ή το τέλος της ημέρας μπορεί προκαλεί ενοχλήσεις ή πόνο.

Γιατί να χειρουργηθώ

  • Οι κήλες χειρουργούνται τόσο για τα συμπτώματα, όσο και για τις επιπλοκές τους.
  • Οι κήλες μόνο μεγαλώνουν και δεν διορθώνονται παρά μόνο με χειρουργική παρέμβαση.
  • Για να αποφύγουμε τα συμπτώματα της ενόχλησης ή του πόνου και να προλάβουμε πιθανές επιπλοκές όπως περίσφιξη, ειλεός ή περιτονίτιδα.
  • Για να μην χρειαστεί να διακόψουμε κάποια σημαντική φαρμακευτική αγωγή (πχ αντιπηκτικά) και να χειρουργηθούμε επειγόντως και σε άσχημες συνθήκες.

Θεραπεία βουβωνοκήλης με την μέθοδο TEP (Totally Extra Peritoneal repair)

Γιατί η TEP (λαπαροσκοπική εξω-περιτοναϊκή τοποθέτηση πλέγματος) είναι η καλύτερη θεραπεία της βουβωνοκήλης;

1. Είναι ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Γίνεται με την χρήση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με 3 μικρές (5-10 χιλιοστά) τομές.

2. Τοποθετείται πλέγμα 10χ15 εκατοστά που καλύπτει όλες τις φυσικές οπές και αιτίες για κήλες στην περιοχή (βουβωνοκήλη – μηροκήλη), οπότε εκμηδενίζει τις υποτροπές (δεν υπάρχει πιθανότητα να ξαναγίνει κήλη στην ευρύτερη περιοχή πχ μηροκήλη).

3. Δεν έχει πόνο. Με τη συγκεκριμένη τεχνική δεν παρενοχλείται καθόλου το περιτόναιο και έτσι δεν προκαλείται καμία ευαισθησία ή πόνος.

4. Δεν υπάρχει τάση. Δεν τοποθετούνται ράμματα που να πιέζουν ή τραβάνε τους μυς και έτσι δεν υπάρχει και πόνος ή αντίσταση, αλλά ούτε μπορεί να σπάσει κάποιο ράμμα (tension free). Τοποθετείται πλέγμα που καλύπτει όλη την επιφάνεια και έχει μηδενική πιθανότητα υποτροπής.

5. Δεν υπάρχουν επιπλοκές. Η τοποθέτηση πλέγματος γίνεται σε έναν χώρο ανάμεσα στους μυς και την κοιλιά (εξωτερικά από το περιτόναιο), εκεί που δεν υπάρχουν νεύρα ή αγγεία και δεν υπάρχει περίπτωση κάκωσης των ενδοκοιλιακών σπλάχνων (πχ το έντερο).

6. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα αποκατάσταση και από τις δύο πλευρές χωρίς παραπάνω τομές.

7. Δεν έχει απώλεια αίματος.

8. Δεν έχει ράμματα ή συρραπτικά. Όλες οι ραφές είναι εσωτερικές (πλαστική).

9. Δεν χρειάζονται αλλαγές ή πλύσεις στο τραύμα (δεν υπάρχει ουλή).

10. Έχει τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.

11. Δεν χρειάζεται αποχή από την εργασία ή τις δραστηριότητες σας. Η αποκατάσταση είναι άμεση και δεν απαιτείται να μπείτε σε ...καραντίνα για 1 μήνα. Δεν πρόκειται να χαλάσει η επέμβαση ή να σπάσουν τα ράμματα, καλό είναι βέβαια να δώσετε λίγο χρόνο (10 μέρες) στο πλέγμα, να πάρει τη θέση του και να γίνει μέρος της ανατομίας σας.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η λαπαροσκοπική χειρουργική γίνεται με ολική αναισθησία, διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά. Η νοσηλεία είναι είτε μια μόνο νύχτα ή και χωρίς καθόλου διανυκτέρευση (λίγες ώρες).  Ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να γίνει την προηγούμενη μέρα και περιλαμβάνει:

- Ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογικό έλεγχο

- Ακτινογραφία θώρακα

- Γενική εξέταση αίματος και πηκτικότητας

Μετεγχειρητικά

Δεν υπάρχει ιδιαίτερη αγωγή ή προφυλάξεις

Άμεση αποκατάσταση χωρίς περιορισμούς

Το σχόλιο του ειδικού:

«Η μέθοδος TEP είναι μια αρκετά δύσκολη τεχνικά επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερη γνώση και εμπειρία. Είναι όμως η καλύτερη προσπέλαση, με τα περισσότερα πλεονεκτήματα».

Διάβασε επίσης: Ποια συμπληρώματα διατροφής αλληλεπιδρούν με φάρμακα ή πρέπει να «κόψεις» πριν το χειρουργείο;

Διάβασε επίσης: Τι είναι η θρόμβωση, τα συμπτώματα και ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i