Πονάει το στήθος μου, να ανησυχήσω; Η ειδικός απαντά

Νιώθεις πόνο στο στήθος και έχεις αγχωθεί! Η ειδικός εξηγεί τι μπορεί να συμβαίνει.

στήθος αυτοεξέταση υγεία καρκίνος μαστού μαστίτιδα 182381078

Από την Ανδριάνα Κουλούρα, αναπληρώτρια διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, Ευρωκλινική Αθηνών

Ο πόνος στο στήθος ή μασταλγία αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε γυναίκα σε κάθε ηλικία. Μπορεί ο πόνος να είναι και στους δύο ή στον ένα μαστό, στη μασχάλη, ήπιος ή έντονος, ως αίσθημα βάρους ή καύσος στο μαστό.

Πόνος στο μαστό: Οι δύο τύποι βασικοί τύποι μασταλγίας

Επίσης, υπάρχουν δύο τύποι μασταλγίας, η αληθής, όπου ο πόνος εντοπίζεται στο μαστό, και η αντανακλαστική, στην οποία ο πόνος προκύπτει από άλλο σημείο του σώματος, αλλά δίνει την εντύπωση ότι αφορά το μαστό. Η αληθής μασταλγία διακρίνεται με τη σειρά της σε κυκλική και μη κυκλική, ανάλογα με τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Η κυκλική περιοδική μασταλγία συνήθως σχετίζεται με τις ορμόνες, ενώ η μη κυκλική μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, όπως επίσης και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ εμφανίζεται ως καυστικός πόνος, συνεχής ή διαλλείπων στον ένα ή και στους δύο μαστούς.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες μη κυκλικού πόνου στο μαστό είναι οι εξής:

‣ Λήψη φαρμάκων: Συγκεκριμένα, οι θεραπείες υπογονιμότητας, τα αντισυλληπτικά φάρμακα, τα σκευάσματα οιστρογόνων ή προγεστερόνης στην εμμηνόπαυση, τα αντικαταθλιπτικά, όπως και κάποια αντιυπερτασικά ή διουρητικά φάρμακα.

‣ Κύστεις στο μαστό: Μπορεί να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, οπότε γίνονται επώδυνες, ενώ υποχωρούν στην εμμηνόπαυση.

Ινοκυστικός μαστός: Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υποκατάστατα ορμονών εμφανίζεται οίδημα από κατακράτηση υγρών και συνεπώς πόνος στο μαστό.

Μαστίτιδα: Πρόκειται για μια επώδυνη φλεγμονή του μαστού, συνήθως αφορά τις θηλάζουσες γυναίκες, συνοδεύεται από ερυθρότητα δέρματος και πολλές φορές από πυρετό και κακουχία.

‣ Καρκίνος στο μαστό: Η πλειονότητα των καρκίνων του μαστού δεν εμφανίζεται με πόνο, αν όμως αυτός ο πόνος είναι ξαφνικός, αυξανόμενης έντασης και συνυπάρχει με ψηλαφητή μάζα, ερυθρότητα ή εκροή υγρού από τη θηλή, μπορεί να σχετίζεται με κάποια κακοήθεια.

Τέλος, στην αντανακλαστική μασταλγία έχουμε παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το θώρακα, τη σπονδυλική στήλη ή τα σπλάχνα που αντανακλούν τον πόνο στο μαστό.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο μαστό

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού, που θα ελέγξει την αιτία του πόνου, και αναλόγως, όπου χρειάζεται, θα γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις. Εφόσον αποκλειστεί το παθολογικό αίτιο, η μασταλγία δε χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία.

Διάβασε επίσης: Καλός ύπνος και καρκίνος του μαστού: Ποια η σχέση τους;

Διάβασε επίσης: Έχουμε καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i