Πονάει το στήθος μου, να ανησυχήσω; Η ειδικός απαντά

Νιώθεις πόνο στο στήθος και έχεις αγχωθεί! Η ειδικός εξηγεί τι μπορεί να συμβαίνει.

στήθος αυτοεξέταση υγεία καρκίνος μαστού μαστίτιδα 182381078

Από την Ανδριάνα Κουλούρα, αναπληρώτρια διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, Ευρωκλινική Αθηνών

Ο πόνος στο στήθος ή μασταλγία αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε γυναίκα σε κάθε ηλικία. Μπορεί ο πόνος να είναι και στους δύο ή στον ένα μαστό, στη μασχάλη, ήπιος ή έντονος, ως αίσθημα βάρους ή καύσος στο μαστό.

Πόνος στο μαστό: Οι δύο τύποι βασικοί τύποι μασταλγίας

Επίσης, υπάρχουν δύο τύποι μασταλγίας, η αληθής, όπου ο πόνος εντοπίζεται στο μαστό, και η αντανακλαστική, στην οποία ο πόνος προκύπτει από άλλο σημείο του σώματος, αλλά δίνει την εντύπωση ότι αφορά το μαστό. Η αληθής μασταλγία διακρίνεται με τη σειρά της σε κυκλική και μη κυκλική, ανάλογα με τη φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Η κυκλική περιοδική μασταλγία συνήθως σχετίζεται με τις ορμόνες, ενώ η μη κυκλική μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε φάση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, όπως επίσης και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ εμφανίζεται ως καυστικός πόνος, συνεχής ή διαλλείπων στον ένα ή και στους δύο μαστούς.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες μη κυκλικού πόνου στο μαστό είναι οι εξής:

‣ Λήψη φαρμάκων: Συγκεκριμένα, οι θεραπείες υπογονιμότητας, τα αντισυλληπτικά φάρμακα, τα σκευάσματα οιστρογόνων ή προγεστερόνης στην εμμηνόπαυση, τα αντικαταθλιπτικά, όπως και κάποια αντιυπερτασικά ή διουρητικά φάρμακα.

‣ Κύστεις στο μαστό: Μπορεί να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, οπότε γίνονται επώδυνες, ενώ υποχωρούν στην εμμηνόπαυση.

Ινοκυστικός μαστός: Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν υποκατάστατα ορμονών εμφανίζεται οίδημα από κατακράτηση υγρών και συνεπώς πόνος στο μαστό.

Μαστίτιδα: Πρόκειται για μια επώδυνη φλεγμονή του μαστού, συνήθως αφορά τις θηλάζουσες γυναίκες, συνοδεύεται από ερυθρότητα δέρματος και πολλές φορές από πυρετό και κακουχία.

‣ Καρκίνος στο μαστό: Η πλειονότητα των καρκίνων του μαστού δεν εμφανίζεται με πόνο, αν όμως αυτός ο πόνος είναι ξαφνικός, αυξανόμενης έντασης και συνυπάρχει με ψηλαφητή μάζα, ερυθρότητα ή εκροή υγρού από τη θηλή, μπορεί να σχετίζεται με κάποια κακοήθεια. Τέλος, στην αντανακλαστική μασταλγία έχουμε παθολογικές καταστάσεις που αφορούν το θώρακα, τη σπονδυλική στήλη ή τα σπλάχνα που αντανακλούν τον πόνο στο μαστό.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο μαστό

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού, που θα ελέγξει την αιτία του πόνου, και αναλόγως, όπου χρειάζεται, θα γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις. Εφόσον αποκλειστεί το παθολογικό αίτιο, η μασταλγία δε χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία. Διάβασε επίσης: Καλός ύπνος και καρκίνος του μαστού: Ποια η σχέση τους; Διάβασε επίσης: Έχουμε καλά νέα για τον καρκίνο του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i