Είναι επικίνδυνα τα χημικά στα καλλυντικά σου; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτό το θέμα;

Αμερικανική έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες βάζουν 168 χημικά στο σώμα τους κάθε μέρα. Τι ισχύει με τα χημικά στα καλλυντικά και πόσο ασφαλή είναι τελικά τα προϊόντα ομορφιάς;

καλλυντικά μέικ απ μακιγιάζ υγεία ομορφιά ninitta

Από το σαμπουάν μέχρι τη λοσιόν, το μέικ απ μέχρι το αποσμητικό, τη βαφή μαλλιών μέχρι τον αφρό ξυρίσματος, εκατομμύρια γυναικών χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας. Τι γίνεται όμως με τα χημικά στα καλλυντικά και τα άλλα προϊόντα περιποίησης; Πόσο ασφαλής είσαι τελικά;

Είναι ασφαλή τα καλλυντικά σου;

Αμερικανική έρευνα από τις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι οι γυναίκες βάζουν 168 χημικά στο σώμα τους κάθε μέρα. Πολλές γυναίκες θα έμεναν έκπληκτες αν μάθαιναν ότι οι ομοσπονδιακοί κανόνες στην Αμερική, που ελέγχουν αν αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και 75 χρόνια!

Κανένα άλλο προϊόν με τόσο ευρεία χρήση δεν έχει τόσα λίγα μέτρα προφύλαξης. Επίσης, τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα δεν εξετάζονται από το αρμόδιο υπουργείο, ενώ οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν τα συστατικά που χρησιμοποιούν και σε τι ποσότητες τα χρησιμοποιούν. Ακόμα, δεν υπάρχει υποχρεωτική ανάκληση για προϊόντα που μπορεί να έχουν προκαλέσει κάποια σοβαρή ζημιά σε κάποιον.

Για αυτό το λόγο, στην Αμερική, εισήχθη νομοσχέδιο ώστε να καλύψει τα κενά στους ελέγχους αυτών των προϊόντων. Οι καταναλωτές αλλά και οι μεγάλες εταιρείες- συμπεριλαμβανομένων των Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Revlon, L’Oreal, Unilever, Estee Lauder, Personal Care Products Council, Environmental Working Group, Endocrine Society, Society for Women’s Health Research, National Alliance for Hispanic Health, National Psoriasis Foundation και HealthyWomen- φυσικά στηρίζουν αυτή τη νομοθεσία.

Έλεγξε τα συντηρητικά

Το πιο σημαντικό είναι να επανεξεταστούν τα συστατικά αυτών των προϊόντων από το υπουργείο, πράγμα που δεν έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, το propyl paraben χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό σε μία ευρύτατη γκάμα προϊόντων.

Διάβασε επίσης: Skinny παντελόνια και άλλες περιπτώσεις που η μόδα κάνει κακό στην υγεία σου

Διάβασε επίσης: Kραγιόν στα δόντια κι άλλα μικροατυχήματα βρίσκουν λύση

Αυτή η χημική ουσία μιμείται τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα, και υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να είναι κατάλληλη μόνο σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι τέτοιες ουσίες μπορεί να διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και να οδηγούν σε διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Η φορμαλδεΰδη

Παρόμοιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας μπορεί να έχει και η φορμαλδεΰδη, που χρησιμοποιείται σε θεραπείες για τα μαλλιά. Ήδη οι επαγγελματίες στην περιποίηση των γυναικών είναι υποχρεωμένοι να φορούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προστασία τους, όπως μάσκες, όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν αυτό το χημικό.

Η έκθεση για μικρό χρονικό διάστημα σε αυτή την ουσία έχει αναφερθεί ότι προκαλεί πονοκεφάλους και δυσκολία στην αναπνοή, ενώ η μακροχρόνια έκθεση έχει συνδεθεί και με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Εκτός από τους ελέγχους, οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αναφέρουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για την υγεία, να ακολουθούν τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και να τηρούν αρχεία ασφαλείας. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν αν τα προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά είναι ασφαλή και έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό το έργο.

Πώς θα επιλέγεις με ασφάλεια τα καλλυντικά σου;

  • Αγόραζε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης από μάρκες που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι και όχι no name προϊόντα.
  • Αν ψωνίζεις από το Internet, επίλεξε οργανωμένα και επώνυμα eshops.
  • Διάβασε την ετικέτα του προϊόντος κι αν έχεις απορίες επικοινώνησε με την εταιρία που το παρασκευάζει ή το διακινεί στη χώρα μας. Είναι δικαίωμά σου να γνωρίζεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i