Πρόβλημα στα νεφρά; Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο γιατρός σου

Είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας και κάθε πρόβλημα στα νεφρά χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Πρόβλημα στα νεφρά iStock

Συνεργάστηκε ο δρ Αναστάσιος Καλαντζής, χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, διευθυντής Α' Ουρολογικής Κλινικής "Eρρίκος Nτυνάν" Hospital Center, μέλος της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (FEBU), μέλος της Ευρωπαϊκής Ενδοουρολογικής Εταιρείας (kalantzis-urology.com).

Αν αναφερόμαστε σε "φίλτρα καθαρισμού" στον οργανισμό μας, προφανώς θα εννοούσαμε τα νεφρά. Λόγω του τρόπου της λειτουργίας τους, αποτελούν τα φυσικά φίλτρα καθαρισμού που αποβάλλουν κάθε περιττή ουσία. Για το λόγο αυτόν απαιτούν και προσεκτική "συντήρηση" για να μη μας προδώσουν. Για κάθε πρόβλημα στα νεφρά, ζήτησε τη συμβουλή του γιατρού σου. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά βασικά για το ρόλο τους.

Τι κάνουν τα νεφρά στο σώμα

Οι νεφροί, όπως λέγονται επιστημονικά, επιτελούν πολλές και σημαντικές λειτουργίες στον οργανισμό. Αποβάλλουν τοξικά προϊόντα του μεταβολισμού και το περίσσευμα νερού, ρυθμίζουν την ισορροπία των χημικών στοιχείων του σώματος, συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, διατηρούν υγιή τα οστά και την καρδιά και βοηθούν στην παραγωγή αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια). Βέβαια, για τους ειδικούς παραμένουν ο "σιωπηλός" κίνδυνος, καθώς, όταν νοσούν, δε δίνουν συμπτώματα. Έτσι, δυστυχώς, πολλές φορές ο κίνδυνος περνά απαρατήρητος, ενώ τα συμπτώματα εκδηλώνονται όταν θα είναι πια πολύ αργά.

Πού βρίσκονται

Ψηλά στη μέση σου και αιματώνονται από τις νεφρικές αρτηρίες και φλέβες. Κάθε νεφρός εκκρίνει τα ούρα που παράγει στον ουρητήρα, ο οποίος είναι ένας σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα στην ουροδόχο κύστη.

Check-up

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα στα νεφρά για να ασχοληθείς μαζί τους! Βάλε στο πρόγραμμά σου τις προληπτικές εξετάσεις, γενική εξέταση αίματος και ούρων, ιδιαίτερα αν ανήκεις στην ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση νεφρικής νόσου, αν, π.χ., πάσχεις από σακχαρώδη διαβήτη ή/και υπέρταση.

Πρόβλημα στα νεφρά: Τα συμπτώματα που πρέπει να μάθει ο γιατρός σου

  • Αλλαγές στην ενούρηση: Οι αλλαγές στη συχνότητα ενούρησης και την ποσότητα των ούρων είναι καμπανάκι.
  • Πόνος στα πλευρά: Ο πόνος και οι κράμπες συνήθως ξεκινούν από τα πλάγια του κορμού και αντανακλώνται στη μέση και στους γλουτούς.
  • Ούρα που "αφρίζουν": Οι πολλές φυσαλίδες στα ούρα υποδεικνύουν την ύπαρξη πρωτεΐνης.
  • Οίδημα στα άκρα ή στο πρόσωπο: Όταν τα νεφρά δυσλειτουργούν, τα υγρά συσσωρεύονται και προκαλούν οίδημα.
  • Μεταλλική γεύση στο στόμα: Όταν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, αυξάνεται η ουρία στο αίμα (ουραιμία). Η ουρία διασπάται σε αμμωνία στο σάλιο και έτσι μένει μια χαρακτηριστική γεύση στο στόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i