Γιατί είναι πιθανό φέτος να σε "πιάσει" το σύνδρομο εαρινής κόπωσης

Ανακάλυψε τι είναι το σύνδρομο εαρινής κόπωσης και τα tips της παθολόγου για να το αποφύγεις.

beautiful-girl-on-the-background-of-spring-bush-picture-id926790774 (1) CoffeeAndMilk

Συνεργάστηκε η Αναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος Δυσκολεύεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι, να πας στο γυμναστήριο, σέρνεσαι στη δουλειά... Μπορεί να μην σε έχει πιάσει τεμπελιά, αλλά να σε έχει "χτυπήσει" το σύνδρομο εαρινής κόπωσης.

Τι είναι το σύνδρομο εαρινής κόπωσης

"Καθώς το σώμα καλείται να προσαρμοστεί στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών κατά την περίοδο της αλλαγής των εποχών, παρουσιάζει συχνά συμπτώματα κόπωσης τα οποία συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες" εξηγεί η Αναστασία Μοσχοβάκη. "Τα συμπτώματα της κόπωσης κατά την άνοιξη εκδηλώνονται ως ατονία, δυσκολία συγκέντρωσης, εύκολη κούραση κατά τη μυϊκή ή πνευματική δραστηριότητα ή παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων σε χρόνιους πάσχοντες από σύνδρομα κόπωσης". Συνήθως  αυτό ξεκινά κάπου το Μάρτιο ή Απρίλιο και ανάλογα τον οργανισμό διαρκεί από μερικές ημέρες έως εβδομάδες.

Διάβασε επίσης: Τα πολλά οφέλη της βιταμίνης D, πώς θα έχεις επάρκεια και όσα πρέπει να γνωρίζεις

Διάβασε επίσης: Μήπως παίρνεις βιταμίνες με λάθος τρόπο; Ανακάλυψε τα 6 λάθη που κάνουμε με τις βιταμίνες

Σε τι οφείλεται το σύνδρομο εαρινής κόπωσης

Γενικά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν το σύνδρομο αυτό. Για παράδειγμα, τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μικρής ηλιοφάνειας το χειμώνα και η υπερκόπωση από τις αυξημένες υποχρεώσεις το προηγούμενο διάστημα είναι δύο από αυτούς. Η αλλεργική ρινίτιδα, από την άλλη πλευρά, που εμποδίζει την καλή αναπνοή και την ελεύθερη είσοδο του οξυγόνου, είναι επίσης παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της εαρινής κόπωσης.

Γιατί φέτος είναι πιο πιθανό να νιώθεις πολύ κουρασμένη την άνοιξη

"Φέτος η κόπωσης της άνοιξης εμφανίζεται με μεγαλύτερη δριμύτητα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές", σχολιάζει η ειδικός. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό το φαινόμενο;

  • Η μικρή ηλιοφάνεια που είχαμε κατά το χειμώνα που πέρασε, με έντονο κρύος και μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D συγκριτικά με ηπιότερους χειμώνες κατά το παρελθόν.
  • H υψηλή μολυματικότητα της γρίπης και τα υψηλά ποσοστά νόσησης από αυτήν κατά τον χειμώνα με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή ιντερφερονών, κινητοποίηση του σπλήνα, κινητοποίηση κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων. Ορισμένες φορές κατά την έντονη αυτή κινητοποίηση συμβαίνουν δυσλειτουργίες, που συντελούν στην πυροδότηση επίμονης κόπωσης κατά την άνοιξη.
  • Η πνευματική και ψυχική υπερκόπωση λόγω των αυξημένων εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων που απορρέουν από την οικονομική κρίση.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου, όταν επιμένει, γίνεται με διατροφικές θεραπείες με βότανα και βιταμίνες ενισχύουν την ενέργειά σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί ειδικός έλεγχος για να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες ή νοσήματα που προκαλούν την κόπωση και να εξακριβωθεί εάν πρόκειται αμιγώς για "εαρινή κόπωση".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i