Θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα: Το μέλλον στη θεραπεία είναι πλέον παρόν;

Οι εξελίξεις για τη θεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι.

πνεύμονες καρκίνος του πνεύμονα SergeyNivens

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια νόσος που μέχρι πρότινος είχε πολύ σύντομο χρόνο επιβίωσης μετά τη διάγνωση – περίπου 5% των ασθενών είχαν πενταετή επιβίωση. τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και τα μηνύματα είναι αισιόδοξα.

Θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα: Οι εξελίξεις μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε

«Σήμερα, με τις νέες θεραπείες, το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση έχει φτάσει το 22%» τονίζει ο Ιωάννης Μπουκουβίνας, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Τι έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια «επανάσταση» στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα; «Η ανοσοθεραπεία, ένας από τους τρεις βασικούς θεραπευτικούς πυλώνες, γενικεύεται πλέον στον καρκίνο του πνεύμονα, ανεξαρτήτως της έκφρασης του βιοδείκτη PD-L1. Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητά της ωφελεί έναν στους τρεις ασθενείς».

Η θεραπεία του μέλλοντος

«Το μέλλον για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα θα είναι ένα μοντέλο που θα μας οδηγεί σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς. Αυτό αποτελείται από την εναλλαγή θεραπείας και διάγνωσης υγρής βιοψίας (με μια αιματολογική εξέταση), που θα εξετάζει κάθε φορά το διαφορετικό μηχανισμό αντίστασης του οργανισμού στη θεραπεία. Έτσι, θα δίνουμε κάθε φορά που θα είναι απαραίτητο στον ασθενή την αγωγή που θα τον βοηθήσει να παραμείνει υγιής. Θεραπευτικά, το atezolizumab ανήκει στην κατηγορία της ανοσοθεραπείας, διαφοροποιείται όμως από τις υπάρχουσες, καθώς στοχεύει ένα διαφορετικό υποδοχέα. Πρόκειται για μια θεραπεία που στο εξωτερικό έχει πάρει έγκριση όχι μόνο για το μικροκυτταρικό και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του μαστού και έπονται κι άλλες ενδείξεις» καταλήγει ο κ. Μπουκουβίνας.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το συνδυασμό atezolizumab και χημειοθεραπείας ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με εκτεταμένο στάδιο μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (MKΠ).

Διάβασε επίσης: To Νο1 σύμπτωμα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης + 6 χρήσιμες πληροφορίες

Διάβασε επίσης: 9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i