To Νο1 σύμπτωμα για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης + 6 χρήσιμες πληροφορίες

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει το «καλό» ότι προειδοποιεί. Αρκεί να έχεις ανοιχτά τα μάτια σου και να μην καθυστερήσεις την επίσκεψη στον ειδικό. 

λεμόνι αιματουρία καρκίνος ουροδόχου κύστης milicenta

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια σοβαρή μορφή καρκίνου, εάν όμως διαγνωστεί έγκαιρα η πρόγνωση είναι πολύ θετική. Διάβασε εδώ τις πληροφορίες που καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι και σε περίπτωση ανησυχίας ή αμφιβολίας, ο μόνος κατάλληλος να σε βοηθήσει είναι ο γιατρός σου.

12ος συχνότερος καρκίνος

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 12ος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο 7ος συχνότερος στους άνδρες.

90%

Ο ουροθηλιακός καρκίνος αποτελεί το συχνότερο ιστολογικό υπότυπο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, καθώς αποτελεί περισσότερο από το 90% των διαγνωσθέντων περιστατικών στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Τι φταίει

Μολονότι τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι απόλυτα σαφή, έχουν αναγνωριστεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως:

Το κάπνισμα: Αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης, καθώς ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι 2,6 φορές υψηλότερος στους καπνιστές συγκριτικά με τα άτομα που δεν ήταν ποτέ καπνιστές.

Το φύλο: Οι άνδρες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η επαγγελματική ιδιότητα: Η μακροχρόνια έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες επεξεργασίας δέρματος, ελαστικών, χρωστικών υλών, καπνού, καουτσούκ ή καυσίμων, έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η ηλικία: Κατά κύριο λόγο η νόσος προσβάλλει άτομα προχωρημένης ηλικίας, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 73 έτη.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Μύθοι και αλήθειες

Διάβασε επίσης: Καρκίνος και διατροφή: Πώς να κάνεις σωστή πρόληψη μέσω των γευμάτων σου

Το Νο1 σύμπτωμα

Το πιο συχνό –και ορισμένες φορές, το μοναδικό- σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι η αιματουρία, δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα, το οποίο μπορεί να εμφανιστεί με κόκκινο ή καφέ χρώμα. Εάν εσύ ή ένας δικός σου άνθρωπος δει αίμα στα ούρα είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις με τον γιατρό. Ωστόσο, για να μην πανικοβαλλόμαστε, οι ειδικοί τονίζουν ότι η παρουσία αίματος στα ούρα δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Τα συχνότερα συμπτώματα

  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Αλλαγές στις «συνήθειες» της ουροδόχου κύστης (συχνουρία, νυκτουρία, επείγουσα τάση για ούρηση)
  • Πόνος στην κοιλιά ή χαμηλά στη μέση
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που δεν υποχωρούν με τη χορήγηση αντιβίωσης, ή/ και η ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει τη ζωή του ασθενούς! Επειδή στα αρχικά στάδια της νόσου η αιματουρία μπορεί να εμφανιστεί ως μεμονωμένο συμβάν ή να μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες ανάμεσα στα επεισόδια, πολλοί ασθενείς δεν ανησυχούν και δεν αναζητούν εγκαίρως ιατρική συμβουλή, με αποτέλεσμα η νόσος να εξελίσσεται. Εάν όμως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης του ασθενούς αγγίζει το 96%6.

*Οι πληροφορίες προέρχονται από την Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης, που υλοποιεί η Roche Hellas υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και της Ελληνικής Ερευνητικής Ομάδας Ουρο-Γεννητικού Καρκίνου (ΕΕΟΟΓΕΚ).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i