Τι είναι η ψωρίαση; Τα συμπτώματα και η θεραπεία για την ψωρίαση

Τι είναι και γιατί παρουσιάζεται σε κάποιους ανθρώπους η ψωρίαση; Ποια είναι τα συμπτώματα και τι υπάρχει αυτή τη στιγμή ως θεραπεία;

δέρμα ψωρίαση φαγούρα έκζεμα Tharakorn

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που αφορά περίπου το 2% του πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Είναι μία μη μεταδοτική νόσος που σχετίζεται με την υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η άγνοια για τις αιτίες, τη φύση και τις επιπτώσεις της ψωρίασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, ορισμένα κύτταρα παρουσιάζουν υπερδραστηριότητα και υπέρ-παράγουν πρωτεΐνες που ρυθμίζουν τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων.

Ως αποτέλεσμα τα δερματικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχύτερους του φυσιολογικού ρυθμούς και συσσωρεύονται στην επιφάνεια χωρίς να έχουν ωριμάσει. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες. Πιο συχνά προσβάλλονται τα άκρα και το τριχωτό της κεφαλής, ενώ σπανιότερα το πρόσωπο. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνά αίσθηση καψίματος και κνησμού.

Παρότι ξέρουμε αρκετά για τον μηχανισμό της νόσου, λίγα είναι γνωστά για τα αίτια της ψωρίασης. Ωστόσο, σημαντικός θεωρείται ο γενετικός παράγοντας, και άτομα με ψωριασικούς γονείς έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ιδιαίτερα σημαντικοί είναι και συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το άγχος, κάποιες λοιμώξεις και ορισμένα φάρμακα, που φαίνεται να πυροδοτούν την εκδήλωση της ασθένειας, σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου έχουν τον πιο χαμηλό δείκτη ευτυχίας στους ανθρώπους με ψωρίαση!

Νέα ιατρεία ψωρίασης και διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός

Τα συμπτώματα της ψωρίασης

Η ψωρίαση εμφανίζεται σαν ερεθισμένο και ξηρό δέρμα που καλύπτεται από λευκά ή ασημόχρωμα λέπια. Μπορεί να συνυπάρχουν φλύκταινες (φλυκταινώδης ψωρίαση) ή μπορεί η φλεγμονή να είναι πιο εκτεταμένη (ερυθροδερμική ψωρίαση).  Σε κάποιους ανθρώπους εκδηλώνεται μαζί με φλεγμονή των αρθρώσεων, σε συνδυασμό με ψωριασικές βλάβες (ψωριασική αρθρίτιδα).

Οι βλάβες παρουσιάζονται συνήθως στις αρθρώσεις, γόνατα, αγκώνες, αστραγάλους, και στο τριχωτό της κεφαλής. Χαρακτηριστικό τους είναι η έντονη φαγούρα και η αίσθηση καψίματος.

Πόσοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν ψωρίαση

Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα. Παρότι δεν έχει πολύ υψηλούς ρυθμούς εμφάνισης σε νέους ασθενείς, το γεγονός ότι δεν θεραπεύεται συμβάλλει στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού ασθενών. Η νόσος παρουσιάζεται εξίσου σε άντρες και γυναίκες, ενώ η συχνότερη ηλικία εμφάνισής της είναι κατά τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά αλλά και σε πιο προχωρημένες ηλικίες.

Οι επιπτώσεις της ασθένειας

Παρότι πρόκειται για ένα δερματολογικό νόσημα, θα ήταν λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η εμφάνισή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα των ασθενών που πάσχουν από ψωρίαση είναι η απρόβλεπτη φύση της νόσου. Σε κάποιους ασθενείς, τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν μετά την πρώτη εκδήλωση και να μην ξαναεμφανιστούν ποτέ. Σε κάποιους άλλους υποχωρούν εντελώς και επανεμφανίζονται περιοδικά, ενώ σημαντικός αριθμός ασθενών δεν εμφανίζει ποτέ πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Σε πολλούς ασθενείς, τα συμπτώματα της ασθένειας αναζωπυρώνονται σε ιδιαίτερα ευαίσθητες και αγχώδεις περιόδους της ζωής τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο μεταξύ άγχους και ασθένειας.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης. Άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα σε εμφανή μέρη του σώματος αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους, ειδικά όταν πρέπει να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Αντίστοιχα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν στις κοινωνικές τους σχέσεις, σε αθλητικές δραστηριότητες και στον ελεύθερο χρόνο τους. Παράλληλα οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην φροντίδα της οικογένειάς τους, ενώ συνήθως χρειάζεται να αφιερώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος του χρόνου τους στην φροντίδα του δέρματος και στην υγιεινή τους.

Ωστόσο, τα σημαντικότερα προβλήματα προκύπτουν στην σχέση των ασθενών με τον σύντροφό τους, λόγω του έντονου αισθητικού προβλήματος που προκαλεί η νόσος. Ανάλογα είναι και τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η ψωρίαση. Η νόσος αλλοιώνει τον τρόπο που οι ασθενείς βλέπουν τον εαυτό τους και μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα κατωτερότητας.

Νέες θεραπείες

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να μιλάει για πλήρη θεραπεία της ψωρίασης, υπάρχουν σήμερα θεραπείες οι οποίες εξατομικεύονται για κάθε ασθενή, και οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικά «ίαση». Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινοτόμες θεραπείες, με γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα σε ασθενείς με ψωρίαση, επιτυγχάνοντας πολλές φορές πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με επίμονη και έντονη παρουσία της νόσου.

Πρόκειται συγκεκριμένα για βιολογικά φάρμακα που παρέχουν μια εντελώς νέα αντιμετώπιση της νόσου, καθώς βασίζονται σε πληρέστερη κατανόηση των μηχανισμών που την προκαλούν. Τα φάρμακα αυτά αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τη νόσο με το να εμποδίζουν τη φλεγμονώδη δράση των κυττάρων που προκαλούν την ασθένεια. Παράλληλα, τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν καλύτερη ανεκτικότητα από την πλειοψηφία των ασθενών, και μπορούν να χορηγηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με ασφάλεια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i